Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Януковича задоволені Путіним. У Ющенка бачили, як він плутався

Середа, 27 жовтня 2004, 12:06
Лідер Компартії Петро Симоненко позитивно оцінює виступ російського президента Володимира Путіна в прямому ефірі українських телеканалів.

За його словами, з боку Путіна "це великий політичний крок назустріч громадянам", які давно хотіли одержати відповіді на питання, які їх турбують.

"Це сміливий крок. Розуміючи, що питань буде багато, і питання будуть гострими, і відповідати необхідно буде на конкретно поставлені питання", - сказав Симоненко.

На його думку, з боку Путіна це "знак поваги" до українських громадян, а також прояв відкритої політики.

Коментуючи основні тези виступу Путіна, Симоненко відзначив, що він позитивно оцінює введення подвійного громадянства, тому що це необхідно для захисту прав громадян.

Зокрема, перебуваючи й працюючи на території Росії українські громадяни заробили собі пенсії, однак при оформленні цих пенсій в Україні, "вони різко змінилися в гіршу сторону", та ж ситуація стосується й військовослужбовців, сказав він.

На думку Симоненка, введення подвійного громадянства - це питання відкритості політики, а також синхронізації соціальної політики й соціального захисту громадян двох держав.

Крім того, Симоненко позитивно оцінив заяву Путіна про скасування введення режиму використання закордонних паспортів для українських громадян при в'їзді в Росію.

А координатор неіснуючої більшості-представник Януковича в ЦВК Степан Гавриш вважає, що Путін виявив "велику повагу" до відстоювання українських інтересів, не забуваючи й про російські.

"Його (Путіна) позиція на українському телебаченні позбавлена політики, він уникав відповідей на питання, які могли бути оцінені, як політична заангажованість", - сказав Гавриш.

"Перше, що мене приємно вразило й захопило - те, що президент Росії був відкритий і щирий, і особливо дружелюбний до України", - сказав він.

За словами Гавриша, це є важливим, особливо на тлі "певних, досить твердих упереджених позицій", зокрема, з огляду на останній звіт ОБСЄ.

На думку депутата, у цьому звіті ОБСЄ висловило "недружній погляд" стосовно України, спробувало поділити її "на політичні клани".

"Обіг ОБСЄ є фактично інструментом тиску", - сказав Гавриш.

"Президент Росії Путін поводився блискуче й одержав симпатії українців", - відзначив він, додавши, що російський президент ще раз підтвердив "нашу єдність, як історичне, так і генетичне".

А член фракції "Наша Україна" Сергій Соболєв заявляє, що виступ Путіна "став розчаруванням" для команди Януковича.

"Той ажіотаж, які створили навколо цієї прес-конференції, не виправдав надії ні Кучми, ні Януковича", - сказав Соболєв.

І президент України, і прем'єр очікували, що Путін висловить підтримку кандидатові в президенти Януковичу. Однак цього не трапилося, і це стало "розчаруванням для команди Януковича й політтехнологів, які привезли Путіна в Україну", заявив Соболєв.

На його думку, вся прес-конференція із самого початку й до останнього слова складалася із протиріч.

Свій виступ, сказав Соболєв, Путін почав з тези про поліпшення україно-російських відносин, а продовжив тим, як погіршилася ситуація, зокрема з перетином україно-російського кордону й низкою інших проблем.

"Президентові Росії потрібно було виправдуватися, чому ці відносини на словах, а не на політичному, економічному, ідеологічному рівні", - сказав він.

На думку Соболєва, Путін "сам заплутався", говорячи про введення подвійного громадянства, оскільки спочатку стверджував таку необхідність, а далі висловлював тези, які суперечать цьому твердженню.

Інтерфакс-Україна


Читайте також:

"Уряду Януковича вдалося багато..." Стенограма виступу Путіна

ПУТІН ОБГОВОРЮВАВ З КУЧМОЮ ПЕРЕДАЧУ ВЛАДИ. А З ЯНУКОВИЧЕМ – ПОДАРУНКИ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування