Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мас-медіа роблять з Ющенка екстреміста

Середа, 27 жовтня 2004, 12:43
З наближенням до виборів упередженість подачі інформації про кандидатів у президенти Віктора Януковича й Віктора Ющенка значно підсилюється практично у всіх центральних мас-медіа.

Про це свідчать дані моніторингу "Кандидати в президенти й доступ до ЗМІ", який проводиться Інститутом масової інформації, міжнародною правозахисною організацією "Артикль 19" і Харківською правозахисною групою (ХПГ).

Результати моніторингу були оприлюднені на прес-конференції в середу в Києві.

Дані моніторингу свідчать про те, що на опозиційному "5-ому каналі" трохи збільшується подача новин про Януковича й уряд у негативному ключі.

Результати моніторингу також свідчать, що значна частина політреклами у ЗМІ направлена не стільки на підтримку того або іншого кандидата, скільки на дискредитацію політичних суперників.

При цьому найбільшу кількість матеріалів, що дискредитують, було оприлюднено про лідера опозиції Ющенка.

Керівник проекту "Кандидати в президенти й доступ до ЗМІ" Андрій Марусов (ІМІ) відзначив, що політреклама на центральних телеканалах "розкручує спіраль конфлікту" між Ющенком і Януковичем.

У підсумку цей конфлікт із віртуальної площини переріс у реальну, що відбилося на подіях під стінами ЦВК 23 жовтня.

Директор ІМІ Сергій Таран відзначив, що "суспільство готовлять до думки про масштабний конфлікт, який повинен відбутися внаслідок виборів". Разом з тим він вважає, що "ніякого конфлікту в Україні немає, оскільки вибори є нормальним процесом для будь-якої країни".

Таран також відзначив, що якщо "із самого початку інформація про Ющенка подавалася в контексті конфлікту" між сходом і заходом України, то Януковича спочатку представляли як "центриста, що може примирити схід і захід".

На даний момент із Януковича, як і з Ющенка, "мас-медіа робить екстреміста", сказав він. Зокрема, центральні ЗМІ подають Януковича в тому контексті, що, якщо він буде обраний президентом, то буде виступати за подвійне громадянство, за введення російської мови як другої державної.

На думку Тарана, "створюється враження, що все це робиться третьою силою".

Керівник правозахисної організації "Артикль 19" Себеріка Пріна відзначила, що результати моніторингу свідчать про недотримання міжнародних стандартів свободи волевиявлення й свободи слова в Україні протягом виборчої кампанії.

Зокрема, однією з головних проблем є те, що державні засоби масової інформації характеризуються великою упередженістю щодо учасників виборчого процесу.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування