Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Донецькі голодні олігархи не захочуть віддавати владу Путіну

Середа, 27 жовтня 2004, 13:45
Німецький політолог Олександр Рар вважає, що за часів незалежності Україна ніколи не була так далеко від Заходу, але й поглинання Росією їй не загрожує.

Так він відповів на питання щодо впливу Росії на президентські вибори в ефірі радіо "Свобода"

Рар погодився з твердженням, що вплив Росії на ці вибори в десять разів сильніший, ніж вплив Америки і додав, що "за останні 13-14 років Україна ще ніколи не була так далеко від Заходу, як сьогодні".

Він вважає, що головною метою зовнішньої політики президента Росії Путіна є створенні єдиного економічного та оборонного простору на території чотирьох держав : України, Росії, Казахстану і Білорусі.

Рар зауважив, що цього року Путін "різко і навіть демонстративно перестав їздити на Захід. Він був лише в Америці і Франції. Зате кожного місяця подорожує в країни СНД. Святкування певних ювілейних дат, пов'язаних з Другою світової війною, це саме той інструмент, який можна дуже добре використовувати, щоб зміцнити цей союз".

Політолог також вважає, що "Росія намагається використати ситуацію в Україні, коли громадськість, і країна розколоті на дві різні еліти, щоб відтворити частину колишнього Союзу".

"Звісно, є велика частина української еліти, яка саме цього боїться, і тому підтримуватиме іншого кандидата у президента, а саме - Віктора Ющенка, у якого, гадаю, вже погіршилися відносини з Росією", - зауважив Рар.

За його словами, якщо Ющенко прийде до влади, то поверне Україну радикально в бік НАТО і Європейського Союзу. При чому Захід його курс повністю підтримуватиме (на відміну від Кучми, якому Захід в останні роки не сприяв)

"Гадаю, що в Москві це розуміють ( на прикладі Грузії та інших держав ), як Захід діє на пострадянському просторі. Тому Росія зараз кидає стільки ресурсів і стільки енергії на підтримку Януковича", - сказав Рар.

Але політолог не впевнений, що спільний простір вдасться відновити, оскільки "якщо дійсно візьмуть владу донецькі клани, дніпропетровські клани, вони там досить голодні, і не думаю, що будуть ділити економічний потенціал з російськими олігархами".

"Це провінційні олігархи, у яких ще немає державницького менталітету, але є жадоба влади. У чомусь вони співпрацюватимуть з росіянами, там, де їм вигідно. Тому не думаю, що Україні загрожує поглинання Росією. Час наддержави ще не настав", - зауважив Рар.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: