Журналістів "5-го каналу" звинуватили у брехні і голодуванні заради футболок

Середа, 27 жовтня 2004, 16:46
Екс-працівники каналу СТБ вважають необ'єктивним звинувачення "5-го каналу" на адресу Володимира Сівковича у блокуванні роботи каналу.

Про це вони заявили на прес-конференції у середу, як люди, які потерпали від утисків під час виборчих кампаній 1998-99 років.

За словами Миколи Княжицького, в нього є "певні сумніви" щодо того, що робота "5-го каналу" заблокована настільки, щоб це заважало його мовленню.

Він також назвав безпідставною вимогу журналістів вибачитися Сівковичу, бо він начебто вже виконав це.

Як доказ він показав присутнім журналістам постанову Подільського відділу управління юстиції, надану Сівковичем, яка нібито скасовує заблокування двох рахунків телекомпанії НБМ. Тому, на думку Княжицького, в журналістів "5-го каналу" більше не може бути претензій до Сівковича.

"Мені здається, що коли зроблено крок назустріч, "5-й канал", звичайно, може казати все, що завгодно на адресу Сівковича, але голодуванням вимагати від людини вибачення це вже перебор", - зазначив він.

Він також назвав голодування піар-акцією. "Хлопці, я розумію, що у вас вже були надруковані футболки, я розумію, що голодування вже було проанонсовано, вам терміново потрібно було почати голодувати для політичної акції", - заявив Княжицький.

Це викликало обурення в журналістів "5-го каналу", які разом з керівництвом прийшли на прес-конференцію. Андрій Шевченко продемонстрував довідку з "Райффайзенбанку", яка підтверджує, що рахунок каналу заблоковано. Він також вказав на те, що рахунки заблоковано рішенням суду, і лише він може їх розблокувати.

У той же час Княжицький заявив, що "не є адвокатом Сівковича", а лише "його близьким другом", і висловив сподівання, що найближчими днями рахунки каналу будуть розблоковані.

На прес-конференції Княжицький та журналістка ICTV Олена Фроляк звинуватили "5 канал" у нечесній подачі новин. Вони нагосили на неприпустимості того, щоб власник виходив у ефір каналу і "поливав когось брудом". Вони також нагадали, що Порошенко в 1999 був членом фракції СДПУ(о), яка "душила" СТБ.

При цьому журналістам роздавалася стаття Костя Бондаренка з журналу "ПіК" "Наш ПоRoshenko".

Фроляк висловила претензії до підготовки новин на "5-му каналі", а Княжицький – до ведучого Романа Скрипіна щодо того, що він дає власні коментарі у ефірі. При цьому Княжицький як доказ навів слова Скрипіна зі звернення каналу до глядачів, а не з випуску новин.

У кінці Княжицький закликав "журналістів "5-го каналу" разом з вашим Порошенком публічно вибачитися перед Сівковичем".

До цих претензій приєдналася Лариса Скорик, яка заявила, що "людей треба убезпечувати від таких новин як на "5-му каналі", і що вона кожен вечір пояснює онукам, що "чесні новини – це брехня".

Водночас присутній на конференції Володимир Рубан назвав "адекватним" рішення журналістів про голодування, зважаючи на відключення в регіонах, втрату ліцензії на мовлення та блокування рахунків.

Однак при цьому він також став на захист Сівковича, зазначивши, що знав його на СТБ як людину "чесну і порядну".

Протягом прес-конференції між екс-журналістами СТБ та журналістами "5-го каналу" тривала словесна перепалка, яка переросла у взаємні особисті звинувачення.

Після чого Андрій Шевченко зазначив, що зараз відбувся "найгірший сценарій", коли журналісти посварилися з журналістами.

Як відомо, вже півтори доби журналісти "5-го каналу" голодують, вимагаючи вирішити питання ліцензії на мовлення каналу в Києві та розблокування його рахунків.

Рахунки каналу були заблоковані внаслідок позову Володимира Сівковича до
Петра Порошенка на захист честі і гдності. Порошенко в ефірі "5-го каналу" звинуватив Сівковича в озвученні замовного звіту про отруєння Віктора Ющенка.

"Українська правда"

Про події на каналі читайте тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування