Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Україну чекає грузинський або югославський сценарії

Четвер, 28 жовтня 2004, 09:48
Консервативна британська газета «Таймс» попереджає про можливість повторення грузинського або югославського варіанта в Україні у разі фальсифікації виборів.

У номері за четвер „Таймс” наводить слова провідника молодіжного руху "Пора" Владислава Каськіва, який каже, що коли українська влада сфальсифікує результати виборів - вона стане незаконною.

Відтак, якщо влада - незаконна, люди мають право взяти законну владу у свої руки. Тоді в Україні станеться те саме, що сталося у Грузії, зазначив Каськів.

"Якщо Ющенко не здобуде чіткої перемоги на виборах, можливість повторення белградського чи ж тбіліського сценарію в Україні стає достатньо високою. Фахівці з "оксамитових революцій" вже прибули до Києва", - також заявив президент російського фонду „Політика” В’ячеслав Ніконов.

Матеріал часопису „Таймс” за четвер має назву "Революція у повітрі України".

„У темному напівпідвальному приміщенні у центрі Києва, рядові української демократії готуються до битви. Студентські активісти юрмляться біля комп'ютерів та телефонів, випиваючи літри кави та без перерви палючи цигарки. Коридори заповнені жовтими майками з символами Че Ґевари та летючками, що закликають українців виходити на вулицю і боротися за демократію”.

„Таймс” пише, що за три дні до проведення президентських виборів в Україні, у повітрі штаб-квартири орґанізації "Свобода Вибору" пахне революцією.

Засновник молодіжного руху "Пора" Владислав Каськів каже, що люди готові до масових акцій ненасильницького спротиву.

Багато активістів, за словами пана Каськіва, готові лягти під танки. "Таймс" додає, що це не є порожньою риторикою радикального студентського лідера.

"Пора" та їхні партнери перебувають на передовій жoрстокої і потенційно вибухонебезпечної боротьби за майбутнє країни з населенням у 48 мільйонів, яка знаходиться між розширеним Євросоюзом та дедалі більш авторитарною Росією.

Британська газета зазначає, що за фасадом брудної виборчої кампанії в Україні ховається безпосередня битва між Заходом та Росією, що нагадує сумновідому Холодну війну.

„Звісно, Росія пильно спостерігає за обертами укарїнської передвиборчої боротьби. Російські фахівці передвиборчих технологій намагалися подати прозахідного кандидата Віктора Ющенка як ультранаціоналіста і маріонетку Заходу і усіляко підтримувати провладного кандидата Віктора Януковича”.

"Таймс" додає, що найбільш занепокійливою для опозиції ознакою втручання Москви постають додаткові 41 виборча дільниця, які планується вікрити на терені Росії, з тим аби українці, які перебувають на території тієї країни, змогли б віддати голоси. Але все це голосування в Росії відбувалося б вже поза увагою прискіпливих спостерігачів на виборах.

Росіяни у свою чергу відкидають звинувачення у втручанні до виборчої кампанії в Україні. Кремль звинувачує Захід у спробі змови з укранською опозицією з метою влаштувати подібну до грузинської "революцію троянд", яка повалила владу президента Шеварднадзе у Грузії.

Західні уряди у свою чергу заявляють, що прагнуть лише чесних виборів в Україні.

„Таймс” втім зазначає, що оглядачі визнають існування теорій змови російських та українських посадовців. Часопис веде далі, що молодіжний рух "Пора" має зв"язки з молодіжним рухом Сербії "Отпор", який допоміг усунути від влади колишнього президента Мілошевича у колишній Югославії..

Українська служба Бі-Бі-Сі


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування