Праві в Росії бачать, що Янукович - не союзник. Ліві - що починається Прага-2

Четвер, 28 жовтня 2004, 14:52
Російська влада втручається у внутрішні справи України, відкрито заявляючи про свою підтримку кандидата Януковича.

Про це заявила російський політик Ірина Хакамада, яка ініціює створення нової політичної партії з можливою назвою "Свободная Россия".

"У Росії ведеться відкрита пропаганда на користь Януковича, у тому числі й на російських телеканалах, які дивляться в Україні".

"Це ще один адміністративний ресурс для того, щоб в умовах практично рівних позицій двох основних претендентів на пост президента схилити людей голосувати на користь Януковича", - сказала вона.

Хакамада відзначила, що протистояння різних груп виборців в Україні досягло "найбільшої напруги".

"Росія, на жаль, підлила вогонь у це протистояння своєю фактично особистою участю у передвиборчій кампанії й дестабілізувала ситуацію настільки, що на карту тепер практично поставлено все".

"Сьогодні на виборах в Україні вирішується не тільки й не стільки доля цієї держави, скільки статус-кво сьогоднішнього істеблішменту Росії, який так жорстко проасоціював себе з кандидатом Януковичем", - підкреслила Хакамада.

Вона відзначила, що "Росія, не соромлячись, застосовує внутрішню технологію для впливу на зовнішню політику й втручання у внутрішню політику України".

"Наслідки підтримки Росією тільки одного з кандидатів і штучне встановлення режиму Януковича буде негативним, оскільки протистояння все одно не зникне. Дана перемога не буде стабілізуючою", - вважає вона.

Хакамада аргументує це тим, що опозиція в Україні, на відміну від опозиції в Росії, має більші ресурси як політичні, тобто підтримку населення, так і фінансові.

Ще одним аргументом, на її думку, є те, що Янукович не є послідовним союзником Росії. "У підсумку Росія може втратити в майбутньому будь-яку можливість впливати на політику в Україні", - підкреслила Хакамада.

У той же час Лідер КПРФ Геннадій Зюганов вважає, що західні спецслужби грубо втручаються в ситуацію в Україні напередодні виборів її президента, які намічені на 31 жовтня.

"Я перебуваю вже третій день у Києві й сам переконуюся, що за численними акціями місцевої опозиції вбачається почерк тих сил, які у свій час намагалися дестабілізувати обстановку в Празі, Будапешті, Бухаресті. Це почерк американських спецслужб", - заявив Зюганов у четвер.

Він відзначив, що не хоче висловлювати прогнози про результати виборів, і вважає некоректним втручатися у передвиборчу кампанію в сусідній слов'янській державі.

Разом з тим, він відзначив, що російські комуністи підтримують кандидатуру Петра Симоненка.

Зюганов ухилився від відповіді на питання, кого будуть підтримувати українські комуністи у випадку, якщо в другий тур виборів вийдуть два основних претенденти на цей пост - Янукович й Ющенко.

Разом з тим, один з членів керівництва КПУ Адам Мартинюк напередодні, після зустрічі із Зюгановим, заявив: "Ми не можемо голосувати ні за одного, ні за іншого з двох кандидатів, якщо вони вийдуть у другий тур".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування