Інформагенції не мають права роздавати "темник-рейтинги" Януковича

Четвер, 28 жовтня 2004, 17:17
Центральна виборча комісія та юристи заявляють, що інформагентства, як і інші ЗМІ, не мають права поширювати рейтинги кандидатів на пост президента України за 15 днів до виборів.

Таке роз'яснення отримав УНІАН у ЦВК після того 27 жовтня деякі інформагентства оприлюднили соціологічні рейтинги, посилаючись на роз'яснення ЦВК, що нібито ця заборона не поширюється на інформагенції.

Юрист програми правового захисту та освіти ЗМІ Тетяна Котюжинська пояснила, що, відповідно до закону "Про інформаційні агентства", інформагентствами є юридичні особи - суб'єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг.

Відповідно до законодавства, діяльність інформаційних агентств - це збирання, обробка, творення, зберігання, підготовка інформації до поширення, випуск та розповсюдження інформаційної продукції.

За роз'ясненням Котюжинської, інформагентства реєструються не тільки як суб'єкти підприємницької діяльності, а ще й як суб'єкти інформаційної діяльності, а продукція інформаційного агентства - це матеріалізований результат його діяльності, призначений для розповсюдження з метою задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб, держави.

Коментуючи позицію тих агентств, які останніми днями публікують рейтинги кандидатів і пояснюють це тим, що інформагентства є не ЗМІ а суб'єктом інформдіяльності, Котюжинська наголосила, що закон "Про держпідтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів" прямо відносить інформаційні агентства до ЗМІ.

А закон про вибори президента прямо забороняє засобам масової інформації усіх форм власності протягом останніх п'ятнадцяти днів перед днем виборів поширювати інформацію про результати опитувань громадської думки щодо кандидатів на пост президента України.

Таким чином, інформаційні агентства усіх форм власності є засобами масової інформації і, на підставі закону про вибори президента зобов'язані, починаючи з 16 жовтня 2004 року утримуватися від поширення інформації про результати опитувань громадської думки щодо кандидатів на пост президента.

Аналогічну відповідь УНІАН отримав і від члена Центральної виборчої комісії Андрія Магери.

У середу агентство "Інтерфакс-Україна" на комерційних умовах розповсюдило прес-реліз "Російського клубу", де оприлюднені якісь рейтинги кандидатів на посаду президента України.

Гендиректор "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко заявив "5 каналу", що має роз'яснення Центрвиборчкому, за яким норма про заборону оприлюднення соціологічних рейтингів за 15 днів перед виборами не поширюється на інформагенції.

Читайте також:

Радник Януковича Павловський не поважає закон. "Російський клуб" оприлюднив рейтинги кандидатів

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News