Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна не може дозволити собі нечесні вибори

П'ятниця, 29 жовтня 2004, 00:00
У розпал передвиборчої кампанії в США американці можуть утішатися тим, що вони не самотні. Цього року політичне життя багатьох країн світу як ніколи багате на події. Важливість політичних змагань для США полягає не стільки в результаті кожних конкретних виборів, скільки в тому, в скількох країнах вибори сьогодні відбуваються чесно.

Наприклад, успішні вибори цього місяця в Афганістані створили необхідну передумову для відновлення і стабілізації країни. І навпаки, у Білорусії вибори 17 жовтня були затьмарені порушеннями, залякуваннями і зловживаннями з боку чиновників, а тому стали явним сигналом, що і без того країна, яка знаходиться в скрутному становищі, залишиться під гнітом репресивної політичної системи і за межами євроатлантичного співтовариства.

Наступною віхою стануть вибори в сусідній з Білорусією Україною, призначені на неділю. Тут уже з'явилися сумні ознаки. США вже не раз давали зрозуміти, що ми надзвичайно зацікавлені в демократичній Україні.

Україна – це країна з населенням близько 50 мільйонів осіб і великим потенціалом регіонального лідера, здатна стати прикладом для інших держав пострадянського простору і більш широкого регіону. Це країна, що вже зробила значний внесок у світову безпеку, зокрема, відправивши свої війська до Іраку.

США вважають Україну другом й дедалі більш цінним економічним і стратегічним партнером, а тому американський уряд, звісно, підтримує суверенітет країни і її майбутнє в євроатлантичному співтоваристві вільних держав.

Ми готові працювати з нашими партнерами і союзниками, щоб допомогти Україні досягти заявленої мети - приєднання до таких інститутів, як НАТО, Євросоюз і Світова Організація Торгівлі.

Однак усе це стосується відкритої і демократичної України. Членство у вищезгаданих організаціях, а також в Організації з безпеки і співробітництва в Європі, членом якої Україна вже є, накладає на країну зобов'язання дотримуватися демократичних норм і прав людини, і значною мірою це означає проведення вільних і справедливих виборів і передвиборчої кампанії.

На жаль, зараз, коли українці готуються обирати свого третього президента з часу здобуття незалежності в 1991 році, виборча кампанія не відповідає стандартам, яких від України очікує міжнародне співтовариство і на які заслуговує її населення.

Але ще не пізно. Українська влада ще може покласти край порушенням, що затьмарювали всю кампанію, таким, як розгін мітингів опозиції, придушення вільних ЗМІ та зловживання адміністративним ресурсом, що призвело до нерівних умов гри. Про минулі порушення не можна забути, а їхній негативний вплив не можна проігнорувати, але їхнє негайне припинення допоможе повернути Україну на рівень міжнародних виборчих стандартів.

Крім того, чесні та прозорі вибори і чесне оприлюднення результатів допоможуть підтвердити демократичний мандат нового президента.

Звичайно, у США на цих виборах немає права голосу. Вирішувати, хто повинен очолити їхню країну в майбутньому, належить українцям. А коли вони це зроблять, ми будемо співпрацювати з тим, кого вони оберуть, якщо тільки переможець буде обраний шляхом вільних і чесних виборів. Адже ми на боці українського народу.

Цього року я відвідав Київ, щоб підкреслити зацікавленість мого уряду й американського народу в процвітаючій, демократичній Україні. Із собою я привіз послання президента Джорджа Буша, і основна тема його послання перегукувалася з виступами моїх колег, членів американського уряду і не тільки: вільні й справедливі вибори поглиблять відносини України з Європою та її інститутами.

І навпаки, нечесні вибори змусять нас переглянути наші відносини, особливо з тими, хто фальсифікує вибори і маніпулює ними.

Ми чекаємо, що нинішній уряд України забезпечить реальну можливість для мешканців України обрати нового лідера. У президента Леоніда Кучми є шанс подарувати своїй країні вільні вибори.

Він може показати українському народові, сусідам і усьому світу, як закінчити свій термін і передати владу з гідністю, шляхом мирного і належного виборчого процесу. Ми сподіваємося, що український уряд прийме цю дружню пораду від держави, яка бажає Україні та її народу всього найкращого.

Автор статті Річард Армитадж - заступник Держсекретаря США


Переклад Иносми


Читайте також:

Прощавай, Україна

Путін дивиться на колишню радянську славу, але думає про майбутнє ("The Daily Telegraph", Великобританія)

Україна: Розпачливі пошуки майбутнього ("Rheinischer Mercur", Німеччина)

Відкритий лист ("The Globe And Mail", Канада)

Україна вибирає свою долю Правляча еліта збирається повторити успіх Лукашенка ("Neue Zuercher Zeitung", Швейцарія)

Рекомендація для Ющенка: щоб не боліти, треба пропускати під час їжі по 100 грам ("Freitag", Німеччина)

Стежте за Україною.Це теж президентські вибори, які можуть змінити світ ("The Economist", Великобританія)

Інші вибори (National Review)

Кампанія на Україні: їжте все той же старий борщ (Slate)

Чому так незграбно? (Neue Zurcher Zeitung)

Україна розривається між Заходом і Сходом (The Times)

Українська кампанія затьмарена насильством (Daily Telegraph)

Передвиборна боротьба за допомогою Путіна (Frankfurter Allgemeine)

Боротьба двох Вікторов відбиває розкол на Україні (Le Temps)

Росія не випускає колишні радянські республіки зі своїх обіймів

Путін приїхав у Київ допомогти проросійському кандидатові в президенти (The Guardian)

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...