ГЕНПРОКУРАТУРА ПОПЕРЕДЖАЄ, ЩО САДЖАТИМЕ ЗА ЖБУРЛЯННЯ ЯЙЦЯМИ У КІВАЛОВА

Субота, 30 жовтня 2004, 15:49
Генпрокуратура попереджає громадян про кримінальну відповідальність за участь у незаконних зібраннях під ЦВК у ніч виборів.

Про це заявив у суботу заступник генпрокурора Віктор Кудрявцев.

Він нагадав організаторам та учасникам масових акцій про кримінальну відповідальність за групове порушення громадського порядку, за суттєве порушення роботи транспорту, підприємств, установ та організацій - стаття (293 ККУ).

Також Кудрявцев попередив про кримінальну відповідальність за масові заворушення, які супроводжуються насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, опором працівникам влади, і застосуваннями зброї або інших предметів, що використовуються як зброя (ст.294 Карного кодексу).

Крім того, Кудрявцев попередив про відповідальність за заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку (ст. 295 Карного кодексу), а також за хуліганські дії (ст. 296 Карного кодексу)

Кудрявцев запевнив, що у правоохоронців держави "достатньо сил та рішучості забезпечити принцип невідворотності покарання за вчинення злочинних дій навіть у такий непростий для країни час".

"Тому ми вкотре закликаємо громадян – будьте пильними, не піддавайтесь на дешеві провокації..., які організують та фінансують безвідповідальні політики, які самі захищені від будь-якої відповідальності депутатською недоторканістю", - сказав заступник генпрокурора.

Кудрявцев також повідомив, що з Київської міськдержадміністрації відкликано усі заявки про проведення масових акцій біля приміщення ЦВК "у день виборів президента".

Він зазначив, що перед виборами не вщухають заклики "безвідповідальних політиків про вчинення протизаконних дій".

Як приклад, він навів статтю у п'ятничному номері газети Вечірні Вісті "План действий для каждого гражданина", яка за словами Кудрявцева, "являє собою суцільні заклики до чинення дій, які суперечать закону про вибори президента".

Як порушення закону Кудрявцев розцінив заклики до проведення масових акцій 31 жовтня. Особливо обурила заступника генпрокурора те, що головною зброєю громадян автори публікацій проголошуються моральний тиск, а мішенню такого тиску визначають ЦВК та виборчі дільниці.

Також Кудрявцев назвав протизаконні дії правоохоронців не виконувати накази керівництва, оскільки спершу треба визначити незаконність такого наказу.

Він сказав що такі заклики призведуть до чинення посадових злочинів, до зради присяги на вірність народу України. При цьому Кудрявцев не уточнив, чи є таким незаконним заклик Ющенка до правоохоронців не виконувати злочинні накази керівництва.

Він також попередив всіх нардепів, їх помічників та охоронців, що будь-який незаконний вплив на голову та членів ЦВК з метою перешкодити виконання ними своїх обов'язків або добитися прийняття незаконних рішень "і не тільки протиправним а і злочинним", що передбачено ст. 344 Кримінального кодексу.

"Тож радимо серйозно замислитись над цим особам, які мають намір впливати на рішення ЦВК і попереджаємо, що реакція прокуратури та інших органів на вчинення таких дій буде своєчасною та адекватною", - сказав Кудрявцев

Він також повідомив журналістам, що в день виборів Генпрокуратура а також прокуратури на місцях працюватимуть цілодобово.

Створено спеціальні оперативно-аналітичні групи, які наглядатимуть за дотриманням законності та оперативно реагуватимуть на порушення законодавства.

При цьому він наголосив, що тільки ЦВК має право контролювати хід виборів, і дії прокуратури будуть здійснюватись тільки на вимогу ЦВК.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News