Ющенківці не блокуватимуть телебачення. Бо життя дорожче

Субота, 30 жовтня 2004, 17:32
Люди Віктора Ющенка не перешкоджатимуть діяльності центральних телеканалів 31 жовтня та 1 листопада.

Як заявив довірена особа Ющенка в загальнодержавному окрузі Микола Томенко, ані біля ЦВК, ані біля офісів телеканалів не буде заходів, організованих командою Ющенка.

Томенко заявив, що боротьба з порушеннями закону буде суто юридичною, без масових маніфестацій.

"Ціна людського життя є надто високою, щоб кидати людей на явні провокації в ніч виборів", - пояснив Томенко.

Він також спрогнозував, що вже в ніч на 1 листопада російські канали будуть транслювати результати "російського" екзит-полу та подавати власну оцінку перебігу голосування в Україні.

"Звичайно, це буде суперечити українському законодавству, яке забороняє іноземним громадянам вести політичну агітацію в Україні", - підтвердив він.

Тим часом довірена особа Ющенка депутат Микола Катеринчук нагадав, що до 20 вечора суботи виборці ще мають можливість зайти в свою дільницю, перевірити наявність свого прізвища в списках, а також подати заяву в комісію про отримання відкріпного талону.

У неділю, в день голосування, в разі відсутності прізвища в списках виборців необхідно негайно написати заяву в суд – він має розглянути її одразу ж, нагадує Катеринчук, повідомляє сайт штабу Ющенка.

Катеринчук також нагадав підстави для визнання виборів недійсними на виборчій дільниці.

Стаття 80 закону про вибори містить вичерпний перелік.

Для цього потрібно, щоб кількість осіб, що незаконно проголосували, чи пошкоджених бюлетенів складала більше 10% від повної кількості тих, хто проголосував на дільниці.

Другий варіант – щоб кількість виборчих бюлетенів у скриньках перевищувала на 10% кількість виборців, що проголосували.

Катеринчук наголосив, що сьогодні мають місце безпрецедентні намагання влади фальсифікувати результати голосування: маніпуляції з виборчими списками, відкріпними талонами, кількаразове голосування однієї людини, відсутність прозорих виборчих скриньок.

Особливо він відзначив схему фальсифікації, відому як "петля Островського": отримавши бюлетень на дільниці, виборець не заповнює його, а віддає людині (найчастіше начальнику) за межами дільниці.

Взамін той дає вже заповнений бюлетень, який потрібно вкинути в скриньку.

"Проте в нас дуже розумні люди, які знайшли вихід і з цієї пастки: в кабінці для голосування вони роблять на вже заповненому бюлетені ще одну позначку, й таким чином бюлетень анулюється", - розповів Катеринчук.

Він підкреслив, що "фальсифікація неможлива без участі самих громадян".

"Тому я звертаюся до тих виборців, які вже взяли гроші або планують це зробити: ми всі відповідальні за наше майбутнє! Звертаюсь до членів ДВК, які планують фальсифікації: ви зв’язалися з кримінальними злочинцями!"

"Невже ви думаєте, що вони дадуть вам спокійно жити й витрачати отримані гроші? Вам їх не вистачить навіть на місяць життя, а ви обираєте майбутнє на п’ять років!", - заявив депутат.

На завершення Катеринчук висловив переконання в тому, що "штаб Януковича може використати весь свій арсенал фальсифікацій лише один раз".

"Тому вони спробують перемогти в першому турі, а в другому команда Януковича буде обеззброєна", - впевнений він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News