Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російські політтехнологи оцінюють результати своєї роботи в 42-43%

Субота, 30 жовтня 2004, 19:24
Доля президентських виборів в Україні вирішуватиметься в другому турі, вважає глава Фонду ефективної політики (ФЕП) Гліб Павловський.

Зараз усі соціологічні опитування вказують на те, що Янукович випереджає Ющенка приблизно на 8%, заявив Павловський в інтерв'ю "Інтерфаксу".

(Як відомо, Павловський, колись близький до Кремлч політтехнолог, працює в Україні на кандидата від влади Януковича, якого підтримує офіційна Москва –УП).

"Це означає, що в першому турі Янукович набере приблизно 42-43%, а Ющенко - 36-37%, і по 7-8% можуть одержати двоє інших кандидатів - Олександр Мороз і Петро Симоненко", - відзначив він.

"Боротьба буде дуже жорсткою. Опозиція може спробувати зірвати вибори, наприклад створити для влади привід скасувати результати голосування", - сказав Павловський. На його думку, Ющенко "веде кампанію виходячи з того, що Кучма для нього менше зло, чим Янукович".

Глава ФЕП не виключив, що опозиція може знову спробувати натиснути на ЦВК, як це було в ніч на 24 жовтня, коли група депутатів на чолі з Ющенком за підтримкою своїх прихильників "ввірвалася в приміщення ЦИК і зірвала її засідання".

Політолог відзначив, що в Україні традиційно висока активність виборців - більше 70%. "Позиція Януковича сильно залежатиме від явки. Чим більше явка, тим вигідніше Януковичу", - вважає Павловський.

На його думку, адміністративний ресурс під час передвиборчої кампанії був задіяний "досить пропорційно". Політолог відзначив, що існують дуже великі перепади в симпатіях виборців у різних регіонах України.

Наприклад, у Донецьку 89% опитаних готові проголосувати за Януковича, а у Львові 84% громадян віддають перевагу Ющенкові. "Ці перепади ведуть до того, що влада на місцях фактично працює на кандидата, популярного в цьому регіоні", - підкреслив він.

"Схід і південь в основному підтримують Януковича, а захід - Ющенка. У центральній частині країни симпатії розподілилися майже рівно, з невеликою перевагою Ющенка. У киян, відповідно до опитувань, Ющенко в два рази популярніший, ніж діючий прем'єр-міністр", - відзначив політолог.

Що стосується висвітлення кампанії в ЗМІ, то, за словами Павловського, на державному каналі в інформаційних випусках явна перевага віддається Януковичу, однак у рекламі на всіх каналах переважає Ющенко.

Президент фонду "Політика" В'ячеслав Ніконов не сумнівається в перемозі Віктора Януковича на виборах президента України. "Я не знаю випадків, коли б влада програвала вибори при 14% економічного росту", - сказав Ніконов.

При цьому він відзначив, що на Україні сьогодні найвищі у світі темпи росту, що, наприклад, дозволило подвоїти пенсії (зараз вони виявилися вищими, ніж у Росії, незважаючи на те, що обсяг російського ВВП на душу населення вдвічі більший).

Ющенко ж, на думку політолога, "програє, тому що веде дуже негативну кампанію, де в основному йде атака на владу і не пропонується жодної конструктивної програми".

Таким чином, вважає Ніконов, "электорально вибори на Україні виграні Януковичем, однак ніхто не може гарантувати, що буде в ніч з 31 на перше". "Можливість штурму будинку українського ЦВК і інших урядових закладів я б жодному разі не виключав", -пояснив політолог.

Читайте також

Ющенко прогнозують 37-39%, Януковичу – 41-43

Останні дані перед виборами: у Ющенко плюс 4%, і в той же час мінус 8

При 3 до 6% фальсифікацій у трьох з п'яти випадках перемагають Янукович – українські політологи

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...