Литвин каже, що його шантажують. І не вірить у задум Януковича

Неділя, 31 жовтня 2004, 12:06
Володимир Литвин заявляє, що Верховна Рада працюватиме до другого туру виборів у нормальному режимі і перенесення засідань не буде.

Коментуючи позицію фракцій більшості, які ігнорували останні засідання парламенту, Литвин сказав, що жодного проекту постанови про перенесення засідань не було.

"Це був політичний маніфест. І підтримки в залі цей проект не набрав би. Це був елемент шантажу, дискредитації Верховної Ради".

Литвин розповів журналістам, що до нього приходили керівники фракцій, які подали заяву, що він як спікер порушує регламент.

"Вони кажуть: ну, нас примусили, це був тиск на нас... "А совість є?", - питаю я. Якщо написали – то напишіть, що я підтримую це звернення за виключенням звинувачень спікера. У відповідь: "Ну, нам наказали..." Якщо вам сьогодні наказують не пускати 160 депутатів у зал, то після виборів можуть наказати, щоб і ви самі не ходили до парламенту".

Литвин нагадав, що після виборів депутатам доведеться повертатися у Верховну Раду для інаугурації нового президента. "Чи підете в Українській дім? Хочете? Будь ласка!"

Журналісти нагадали спікеру, що в 1999 за ідеєю Литвина-глави адміністрації президента Кучми інавгурація відбувалася не в парламенті, а в Палаці України. На це Литвин сказав, що в 2004 інавгурація повинна пройти там, "де домовляться переможець виборів і парламент".

"Але двічі на одні і ті ж граблі наступати не можна", - сказав він і розсміявся.

На питання, чи вдалося Кучмі стати іншим президентом, як він обіцяв у 1999 на інавгурації, Литвин зазначив: "Історія дасть оцінку років через 50. По свіжих слідах на це впливає багато чинників".

***

Коментуючи заяву кандидата Януковича про введення подвійного громадянства, Литвин сказав, що "після виборів про це згадуватимуть все рідше і рідше, і воно зійде з порядку денного".

"Це надзвичайно складне питання. Воно не буде реалізовано через Верховну Раду".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News