Тігіпко: технологія екзіт-полу не вдалася

Неділя, 31 жовтня 2004, 21:34
Керівник штабу кандидата на пост президента України Віктора Януковича Сергій Тігіпко вважає, що практика проведення в Україні exit-poll не вдалася.

"Програма exit-poll в Україні, на жаль, не вдалася", - сказав Тігіпко в інтерв'ю журналістам в "Українському домі" після оприлюднення даних трьох екзит-полів.

Він вважає, що люди не готові до такої технології, щоб на виході з виборчої дільниці сказати, за кого проголосували.

"Політики в першу чергу винні, що ситуація була настільки накручена, напружена, що люди просто боялись вільно сказати, за кого вони проголосували", - сказав Тігіпко.

Він також висловив переконання, технології проведення exit-poll були "не до кінця були відпрацьовані".

"Як мені казали, деякі начебто опитували кожного сорокового, а потім не могли назвати, який його номер. Як мені здається, деякі дослідження проводилися нетехнологічно, деякі exit-poll були просто заполітизовані", - додав він.

Тому Тігіпко закликав дочекатися підрахунку голосів.

Коментуючи сам хід виборів, Тігіпко відзначив, що серйозних порушень, які б вплинули на результати виборів, в Україні не було. "Буде достатньо висока явка, мене це радує, це важливо для нашого кандидата. Вибори відбулись нормально", - сказав він.

"Сьогодні зрозуміло, що буде другий тур. Думаю, що буде все цікаво, конкуренція триває, далі буде перемога Януковича", - сказав керівник штабу Януковича.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи відбудуться теледебати перед другим туром виборів Президента України, Тігіпко зазначив: "Я вважаю, що будуть".

Тігіпко також не зміг пояснити, коли Янукович зявиться перед пресою, щоб прокоментувати результати виборів.

Як повідомлялося, згідно з даними exit-poll, проведеного Інститутом соціальної інформації, Інститутом правового суспільства та Інститутом відкритої політики, кандидат на пост Президента України Віктор Ющенко одержав 51,1% голосів виборців. Згідно з результатами цього опитування, за Віктора Януковича віддали свої голоси 32,8% виборців, за Олександра Мороза – 6,4%, за Петра Симоненка – 5,7%, за інших кандидатів – 1,6%, проти всіх – 2,4%.

Водночас, за даними exit-poll, проведеного російським фондом "Общественное мнение", Віктор Янукович набрав 43,5% голосів, Віктор Ющенко – 39,2%.

За результатами exit-poll, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології та Центром ім.О.Разумкова, Ющенко набрав 45,23% голосів виборців, а Янукович – 36,79%.

UNIAN, "Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування