Російські політики говорять, що вибори в Україні пройшли "демократично і вільно"

Неділя, 31 жовтня 2004, 22:52
Лідер фракції "Родина" у Держдумі Дмитро Рогозін вважає, що хто б не переміг на українських виборах, новий президент країни буде змушений зберегти наступність у своїй політиці щодо Росії.

"У силу глибокої інтеграції Росії й України будь-який президент цієї країни, хто б ним не став, повинен зберегти наступність у політиці", - сказав Рогозін у неділю.

За його словами, "геополітичний поворот у бік НАТО і Європейського Союзу не має матеріальних причин, тобто економічних, соціальних і культурних у першу чергу".

Депутат також сказав, що яким би не був результат голосування, це вибір народу України, і з ним треба рахуватися.

"Тим часом, відносини між нашими країнами, між нашими лідерами повинні бути рутинними, і всі структури влади повинні діяти в одному напрямку - усувати протиприродні прикордонні, митні й інші бар'єри, що перешкоджають вільному спілкуванню розділених народів і сімей", - додав він.

* * *

Вибори президента України, що відбулись у неділю, мають деякі повчальні приклади для Росії, вважає заступник голови комітету Держдуми у справах СНД і зв'язках зі співвітчизниками Олександр Лєбєдєв (фракція "Єдина Росія").

Говорячи про свої враження від спостереження за ходом виборів у складі групи російських парламентарів, він, зокрема, відзначив, що "особливо серйозних порушень закону, наскільки мені відомо, зафіксовано не було, і якби існував якийсь коефіцієнт таких порушень, я б сказав, що на українських виборах він виявився б у межах припустимого".

Парламентарій ухилився від прогнозу з приводу результату другого туру виборів президента України, відзначивши, що шанси обох кандидатів приблизно рівні.

* * *

У свою чергу член політради партії "Союз правых сил" Борис Нємцов заявив, що президентські вибори в Україні у цілому проходили демократично і вільно.

Він відзначив, що перебуває у Києві і з ранку в неділю мав можливість особисто спостерігати за ходом виборів на багатьох виборчих ділянках.

"Враження таке, що незважаючи на окремі виявлені порушення в цілому процес голосування йде демократично, вільно, і на виборчих дільницях здійснюється такий могутній контроль спостерігачами, що фальсифікації у якихось великих розмірах навряд чи можливі", - сказав Нємцов.

Він відзначив, що результати екзит-полів, проведені різними організаціями, дещо відрізняються між собою, але у більшості випадків підтверджується, що Віктор Ющенко трохи випереджає Віктора Януковича.

Нємцов наголосив, що у Києві Ющенко, відповідно до результатів екзит-полів, набрав 77% голосів виборців.

Він відзначив, що, як і очікувалося, два головних претенденти на президентську посаду, швидше за все, знову змагатимуться за нього в другому турі виборів.

Нємцов вважає, що "абхазький варіант в Україні неможливий, хоча б уже тому, що тут немає свого Гальского району".

У той же час, він наголосив, що боротьба у другому турі буде дуже напруженою і пророчити його результати зараз досить важко.

Він відзначив, що, як свідчать попередні виміри, три чверті електорату соціаліста Олександра Мороза, швидше за все, у другому турі будуть голосувати за Ющенка, і приблизно стільки ж - три чверті електорату комуніста Петра Симоненка - віддадуть свої голоси за Януковича.

Інтерфакс-Україна*http://www.interfax.kiev.ua}


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування