Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БУШ ТЕЛЕФОНУВАВ ПУТІНУ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ЮЩЕНКА?

Середа, 10 листопада 2004, 09:35
Президент CША Джордж Буш намагається переконати президента Росії Володимира Путіна підтримувати на українських виборах не Віктора Януковича, а Віктора Ющенка.

Про це йдеться у статті "Тиск США поліпшує шанси Ющенка", поширеній американським аналітичним центром "Стретфор", який займається питаннями глобального бізнесу, економіки, безпеки та геополітичних справ.

Посилаючись на джерела, наближені до Ради безпеки Росії, "Стретфор" повідомляє, що Буш нібито двічі телефонував Путіну, щоб спробувати переконати його підтримувати Ющенка.

За цими даними, Буш начебто телефонував Путіну перед виборами в Україні, а потім 7 листопада.

Як стверджують аналітики "Стретфора", "перемога Ющенка допоможе США більше впливати на політику Росії".

"А Владімір Путін, котрий пов'язує своє політичне майбутнє і майбутнє Росії з Вашингтоном і Заходом, навряд чи зіпсує відносини зі США через президентські вибори в Україні", - йдеться у статті.

Як стверджується у статті, Вашингтон уже зробив кілька кроків, які Росія сприймає як попередження.

"Насамперед йдеться про те, що, за припущенням Пентагона, 300 тонн вибухівки зі складу боєприпасів в Іраку вивезли росіяни. По-друге, посол США у Москві Александр Вершбоу 7 листопада в інтерв'ю московському радіо висловив стурбованість Вашингтона у справі ЮКОСа", - йдеться у статті.

За джерелами, на які посилається коментатор "Стретфору", Путін у розмові з Бушем заявив, що для Росії немає нічого важливішого за добрі стосунки зі США.

А це означає, вважають у "Стретфорі", що існують певні сигнали того, що Кремль під тиском Вашингтона (а цей тиск посилило переобрання Буша) дрейфуватиме від Януковича, щоб не зашкодити американським інтересам.

Агенство "Стретфор", посилаючись на джерела в українській адміністрації, пише, що Буш мав також телефонну розмову з президентом Кучмою і наполягав на тому, аби він та інші офіційні урядові особи підтримали Ющенка.

"Тільки час покаже, наскільки Кучма був щирий з Бушем, і чи зберігатиме він нейтралітет щодо Ющенка", - йдеться у статті.

У будь-якому разі, зазначає коментатор "Стретфора", українські чиновники, відчуваючи вагання Кучми, могли почати дистанціюватися від Януковича і шукати контакт з Ющенком.

Агенство "Стретфор" робить висновок, що Джордж Буш і його команда приділяють значну увагу Україні як стратегічно ключовій країні між Росією та Європою, і є певна ознака того, що американський тиск починає приносити результати.

Якщо Росія продовжить дистанціювання від Януковича (а це матиме вплив і на українських чиновників), то це може мати суттєвий вплив на виборців у східній Україні, де Януковича найбільше підтримали у першому турі, пише коментатор американського аналітичного центру "Стретфор".

Радіо "Свобода".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування