Вночі ЦВК забрала перемогу у Ющенка?

Середа, 10 листопада 2004, 11:34
З метою не допустити оголошення переможцем першого туру виборів Віктора Ющенка, Центрвиборком достроково припинив повноваження членів виборчої комісії 100-го округу у Кіровограді.

Так прокоментував нічне рішення ЦВК представник Ющенка у Центрвиборчкомі Юрій Ключковський.

"Це рішення має на меті підвести ґрунт під невизнання результатів у 100-му окрузі, де переміг Ющенко з перевагою 35 тисяч голосів. Так, там були проблеми в роботі комісій, більшість членів якої відмовилися підписувати протокол, який фіксує перемогу Ющенка", – сказав він.

"Та за рішенням ЦВК, відповідальною за дії окремих членів стала вся комісія. Тому рішення ЦВК про припинення повноважень членів ТВК 100 округу ми вважаємо незаконним – адже Конституція не передбачає колективної відповідальності", - заявив Ключковський.

"Мета цієї возні – не допустити оголошення переможцем першого туру Віктора Ющенка", - сказав Ключковський.

"Для цього вибивається цей округ, для цього були абсолютно юридично неграмотні судові рішення по 200 і 203 округу в Черкаській області", - сказав Ключковський.

Як відомо, Черкаський облсуд визнав вибори недійсними у округах № 200 і 203 – там переміг Ющенко.

"Взагалі, закон не передбачає визнання результатів в окрузі недійсними. Можна говорити про окремі дільниці", - зауважив на це Ключковський, слова якого передає прес-служба штабу Ющенка.

Ключковський вважає, що скарги на анулювання виборів у двох округах Черкаської області будуть передані до Верховного суду в середу та розглянуті у найближчий час, передає Інтерфакс-Україна.

У той же час, у Верховному суді повідомили, що поки жодних документів щодо виборів, зокрема цю скаргу, вони не отримували. Оскільки документи не надійшли, питання про їх розгляд наразі не порушується.

***

На засіданні вночі ЦВК залишила без розгляду 30 скарг довіреної особи Ющенка Миколи Катеринчука.

14 скарг стосувалися неправомірних дій тервиборчкому №42 – він вимагав скасувати рішення цього тервиборчкому від 30 жовтня про дострокове припинення повноважень окремих членів дільничних комісій. Ці скарги були залишені без розгляду через їх невчасне подання.

Крім цього, Катеринчук у 16 своїх скаргах (6 – по Луганській і 10 – по Донецькій областях) просив ЦВК зобов'язати тервиборчкоми провести повторний підрахунок голосів по дільницях та скласти відповідні протоколи.

У разі ж неможливості достовірно встановити результати виборів у першому турі по цих дільницях, Катеринчук просив визнати результати голосування недійсними.

Катеринчук також послався на свідчення офіційних спостерігачів і членів виборчих комісій, які стверджували, що кількість осіб, які проголосували, перевищила кількість отриманих бюлетенів.

Разом з тим, ЦВК залишила зазначені 16 скарг без розгляду, також наголосивши, що вони були подані не тільки без належної аргументації, але й з порушенням термінів.

"Обставини, викладені у скарзі, є суб'єктивними, оскільки жодних доказів, крім посилання на звернення громадян, не надано”, зокрема, зазначив член ЦВК Валерій Бондик.

Присутній на засіданні Ключковський підкреслив, що ці скарги будуть предметом розгляду Верховного Суду України, передає УНІАН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування