Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Націоналістичні надії на Януковича

Середа, 10 листопада 2004, 16:02
Попри те, що Західна Україна, яка породила багатьох відомих патріотів та націоналістів, ніколи не сприймала проросійських векторів розвитку нашої держави, на диво, на цій виборчій кампанії знайшлася не одна публічна особа родом з Галичини, яка несподівано підтримала "проросійського" кандидата Віктора Януковича.

Найцікавіше, що серед цих осіб ті ж самі націоналісти, які клянуться у любові своєму краю, своїй рідній мові та абсолютно не сприймають "імператорську" політику Росії щодо України. Насамперед, цікаво тут дізнатися про те, чого вони очікують від президента Януковича, окрім того, що він виплатить їм гонорари за агітацію. І цікаво, чи сам Янукович здогадується, чого від нього сподіваються націоналісти?

Серед відомих, в тому числі серед простолюду, осіб Галичини, які відрито підтримують кандидата від влади, є народний артист України, соліст гурту "Соколи" Михайло Мацялко. Він, окрім того, що співає на підтримку Януковича, є його довіреною собою на Львівщині.

Гурт "Соколи" на Галичині став популярним на початку 90-х, коли його репертуар в основному складався із пісень націоналістичного змісту - до того забутих або заборонених. Частина з них про Українську повстанську армію та Українських січових стрільців.

Сьогодні Михайло Мацялко зі своїм гуртом і надалі співає ці пісні і паралельно агітує за Януковича. Можливо, "орієнтація" "Соколів" зумовлена тим, що спонсором гурту є пан Кірпа – головний залізничник країни та палкий прихильник Януковича?

Агітація солістом "Соколів" за "проросійського" кандидата йому уже "вийшла боком", що свідчить про те, що артисти на цих виборах ідуть на великий ризик (очевидно, що за великі гроші) підірвати свій авторитет, виступаючи на підтримку кандидатів, які не користуються загальнонародною підтримкою.

У місті Новий Розділ, що на Львівщині, вперше за історію гурту концерт "Соколів" було зірвано самими ж глядачами. За словами Михайла Мацялка, після виконання першої пісні ще однією солісткою "Соколів" Марією Шалейкевич, частина залу почала скандувати "Ющенко!" та "Ганьба!".

Так тривало кілька хвилин. Мацялко не зміг навіть розпочати другу пісню, оскільки вигуки залу його заглушували. Тоді він не витримав і вигукнув: "В той час, коли "Соколи" вперше підняли забуті і заборонені пісні ще в далекому 1989 році, і ми разом з вами боролися проти тоталітарного комуністичного режиму, де був тоді ваш комуніст Ющенко?!".

Після цього в залі зчинився ще більший "рейвах". Як розповідає Мацялко, на сцену полетіли різні папірці та яблука, розміром та вагою як цегла. Прихильники Ющенка "почали виривати дроти, шнури, позривали комутацію". "Тобто концерт далі продовжувати було не можливо", - додав соліст "Соколів". Окрім того, люди вимагали, щоб Мацялко вийшов до них, став на коліна і вибачився за підтримку Януковича.

Однак, цей випадок Михайла Мацялка не збив з "шляху істинного", і він далі агітує за Януковича, пов'язуючи саме з ним надії на майбутнє. Чому людина з націоналістичним нутром обрала саме Януковича, і чого вона від нього очікує, народний артист Михайло Мацялко розповів у інтерв'ю "УП":

- Крім того, що ви співаєте, що ви зробили за цей час як довірена особа Януковича?

- Протягом всіх трьох місяців я дуже багато і плідно працював по 120 округу. Ми проводили зустрічі на підприємствах та лікарнях. Особливо у середніх школах. Бо сьогодні особливу увагу треба привернути до дітей. Бо це майбутнє нашої України, нашої держави.

Я люблю дітей і знаю, що маленькі не можуть самі собі дати ради без нас дорослих. Ми працювали над їх проблемами. В тому разі, якщо стане президентом Віктор Федорович, я би зміг перед ним ставити різні питання для того, щоб допомогти у тих справах.

- У якості кого ви будете лобіювати інтереси дітей перед Януковичем як президентом?

- Це ми ще побачимо. Треба спочатку дожити до виборів, а далі вже розберемося. Зараз я збираю таку інформацію, вона мені дуже цікава. Бо я до сьогодні не знав, що діється у львівських школах, а вони є дуже унікальні за своєю історією і навіть архітектурою. Це розширило мій кругозір не лише як людини, але і як довіреної особи.

- Ви співаєте ті пісні, які були забутими або їх раніше просто було заборонено виконувати, зокрема багато з них націоналістичного змісту. Як, при цьому ви ставитеся до того, що Янукович називає націоналізм хворобою?

- Знаєте, Віктор Федорович не виріс і не народився у наших краях. І з огляду на це, ми вже з ним маємо інші думки. Але це, якщо дивитися з огляду на Галичину. Але якщо дивитися з огляду на всю Україну, то це зовсім інша справа. Для мене Україна понад усе.

І я тут балансую між... віддаю перевагу нашим загальним справам, державотворчим справам і тому, я бачачи, які поступи робить чинний прем'єр-міністр зараз, то він мене переконує у своїх діях. Те, що сталося з ним тут (в Івано-Франківську - авт.), можливо це є його особиста думка, це в нього треба запитати, чому він так думає. Я вважаю, що все буде добре в нашій державі, я вірю в цю перемогу.

- На вашу думку, після перемоги Януковича, що чекає на українську культуру, як вона розвиватиметься, зокрема музична культура? Чи не стануть націоналістичні пісні, які ви співаєте, піснями маленьких сіл, і вони ніколи не вийдуть на всеукраїнський рівень?

- Я думаю, що вони вийдуть на цей рівень, бо ми вже неодноразово співали в палаці "Україна". Вони вже виходять, бо ми мали там сольний концерт і співали пісні про січових стрільців та УПА. А те, що їх не крутять, це зовсім інші справа.

- Але це залежить насамперед від влади, тобто чи сприяє вона популяризації таких пісень.

- Це не зовсім так, що це залежить від влади. Якщо крутять Поплавського, то я не думаю, що йому влада допомагає, бо він сам у владі - у Верховній Раді. Тут питання в іншому. Бо будь-які ансамблі, які є не периферії, до них ставляться як до периферійних. Такі є закони шоу-бізнесу, якщо ти не в Києві, значить ти ніхто.

- А ви не боїтесь, що, якщо президентом стане Янукович, ще більш популярнішою стане російська попса та шансон?

- Ні, такого не може бути.

- Але чому тоді у музичній агітації за Януковича використовується, як правило, російськомовна попса, а також російські виконавці?

- Ви маєте рацію, що у нас усюди крутиться попса. Але в чому винен Янукович, коли ви сідаєте в маршрутку і чуєте попсу?

- Але я наголошую на тому, що у його передвиборчих концертах беруть участь російські та українські виконавці, які співають російськомовні пісні далеко не найвищого рівня?

- Тому що вони працюють на російськомовне населення на сході України.

- Але чому, до прикладу, Ющенко, їдучи на схід України, привозить Тараса Петриненка, Оксану Білозір та інших виключно україномовних виконавців?

- Ну, ви ж знаєте, що на Україні проживають не лише українці. Тут багато росіян живе і їх не один мільйон, а десятки мільйонів. І я не вбачаю в цьому нічого страшного.

Просто треба більше, щоб уряд чи держава прийняла закони, що має бути, як є у всьому світі, вісімдесят чи дев'яносто процентів українського пісенного мистецтва. І на тому кінець. І цей закон повинен виконуватися. А 10% віддати на радіо і телебачення, бо ми не можемо повністю закрити всі канали від російськомовної продукції. Це неможливо.

- Але, як реально приймати такі закони, якщо Янукович зараз заявляє про наміри зробити російську мову другою державною?

- Я думаю, що це неможливо (ввести російську як другу державну - авт.)

- Тобто ви вважаєте, що якщо Янукович буде президентом, то 80% музики буде виключно україномовною?

- Я думаю, що так.

- Ну, чому тоді він зараз не робить цього, а використовує російськомовних виконавців? Вас влаштовує така популяризація російської попси?

- Мене взагалі ця ситуація не влаштовує. Тому що я завжди з перших днів борюся за те, щоб звучала тільки наша українська пісня. І це буде так, бо зараз Янукович ще не президент (мається на увазі, що він ще не має всіх важелів правління, щоб зайнятися українізацією України – авт.)

- Ви за своєю натурою націоналіст. Чому ви вирішили все ж таки будичи довіреною особою Віктора Януковича, якого називають проросіським, а не Ющенка, який є більш прозахідним і вважається більш "українським"?

- Ну, по перше, до мене "Наша Україна" ніколи не зверталася. По-друге, ті до мене звернулися і нам давним-давно допомагають в наших сольних проектах. Ми допомагаємо тим, хто допомагає нам. А хто взагалі на нас не звертає уваги, то для чого мені це треба? Чи мені, може, самому ще їх просити?

- Тобто ваша підтримка Януковича є вдячністю за попередню допомогу?

- Що це значить, чи я вдячний?

- Ну от, наприклад, Кузьма зі "Скрябіна" каже, що виступає на концертах на підтримку Януковича, бо це організовують "Таврійські ігри", які колись йому допомогли, і тому він зараз допомагає їм.

- До чого це тут. Мене зовсім це не цікавить. То вже відхід від основного, коли людина не знає, що сказати, то вона починає говорити, що вона вдячна чи невдячна. Мене цікавить зовсім інше. Мене цікавить моя держава. Я бачу поступи прем'єр-міністра.

А коли були при владі Ющенко, Пинзеник, Тимошенко і багато інших, тоді ж нічого не робилося. Я не кажу, що зараз вже все, ми вже процвітаємо. Але, в крайньому випадку, в нас ситуація різко помінялася. Це є факт, але ми цього не хочемо сказати, що це є правда. Ви ж самі бачите, що факт є. Може, люди не бачать. От скажімо, пенсії піднялися, це вже факт чи не так?

- На Галичині людей, які родом звідси і виступають на підтримку Януковича, воліють називати зрадниками. Як ви ставитеся до такого означення?

- Ви знаєте, я вже в свою адресу стільки всього почув. Галичина - це дуже хитра штука. Соломію Крушельницьку, яка, як вони казали, не вміла співати, вигнали з оперного театру. Потім вони вигнали звідси... і В'ячеслав Чорновіл, казали, що він теж... і вони йому тепер побудували пам'ятник.

Потім казали, що Ігор Білозір ніякий, а потім виявилося, що він геніальний композитор, після його смерті. В нас як - тебе признають на Галичині, коли тебе вже немає, розумієте. Це було до нас і так буде після нас. Ще не вродився той, хто би тут когось задовольнив на Галичині, як би ти не робив.

Нам казали так: "Соколи", ви тут на Галичині не працюйте, ви їдьте на схід, там наша пісня більше потрібна на сході. Я звернувся до Григорія Миколайовича Кирпи, і він підписав тур на 120 сольних концертів на сході. Уявляєте, ми працювали 120 концертів на сході України.

Нас там прекрасно зустрічали. А після повернення додому зустрічаю одного галичанина (не буду називати його прізвища),і він каже: "Пане Михайло, треба їхати на схід". Я йому кажу, що ми вже зі сходу приїхали. А він: "О!? На схід? Та там же москалі одні, хіба вони щось розбираються у нашій пісні!". Я кажу, що краще розбираються, ніж тут. Після того, він одразу обернувся і пішов.

- І ще одне питання. Дуже багато виконавців, які співають за Януковича, не хочуть прямо визнавати, що вони підтримують Януковича. Вони всіляко уникають прямої відповіді, а, в кращому випадку, просто кажуть, що заробляють таким чином гроші. Як вам така їхня позиція?

- Бо вони є звичайними людьми, яким все одно, що буде з нашою Україною. А мені не все одно. Бо для мене і моєї родини, яку всю було вивезено на Сибір цікавить, хто за це буде відповідати. Я не знаю, звідки вони (співаки - авт.), але я знаю, звідки я родом. І тому я хочу отримати відповідь, коли буде суд над комуністичною владою. А коли я бачу загравання деяких політиків з ними, коли я бачу, як мої українські прапори по Хрещатику йдуть разом з комуністичними, я це не допускаю. Так, що ті артисти, які співають, то хай собі там співають.

- А ви вважаєте реальним, що при керівництві державою Януковичем, може бути суд над комуністами?

- Я думаю, що так. Нікуди вони не дінуться (комуністи - авт.)

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування