Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Заході бояться суду Лінча, який може статися після виборів

Четвер, 11 листопада 2004, 10:49
На Заході сподіваються, що переможець на виборах президента України не буде влаштовувати розправу над своїм конкурентом, вважає німецький політолог Олександр Рар.

Про це Рар заявив в інтерв'ю радіо "Німецька хвиля".

"З точки зору закордону, настає дуже напружена пора. Ці вибори будуть справді доленосними для України. Водночас сподівання пов'язуються з тим, що якщо пізно ввечері 21 листопада буде визначено ім'я президента, то не дійде до лінчування, тобто переможець не почне просто розправлятися зі своїм конкурентом", - сказав він.

"Все ще може статися. Нині ж розпочинається брутальна передвиборча боротьба, у якій кандидати не шкодуватимуть один одного”, - додав Рар.

"Адже влада майже виходила з того, що прем'єр-міністр виграє вибори після першого туру. Принаймні, імідж Януковича так сильно штучно роздули, що його вже ледь не святкували як переможця".

"У результаті виявилося все не так. З іншого боку, я гадаю, що й прибічники Ющенка не дуже маніжитимуться. Вони також захочуть вести жорстку передвиборчу кампанію проти Януковича", - стверджує Рар.

На думку Рара, влада не може бути задоволена результатом першого туру виборів.

"Піввідсотка переваги, яку до цього мав Янукович, були, з точки зору влади, психологічною перевагою, яку планувалося добре використати у передвиборчій кампанії до другого туру", - сказав німецький експерт.

"Тепер перевага знову опинилася на боці Ющенка і він може казати, що є переможцем першого туру. Такі обставини трохи гальмують Януковича. Йому доведеться тепер багато надолужувати, діяти ще агресивніше, можливо, змінювати виборчу стратегію", - припустив Рар.

Рар також вважає, що важко уявити безперешкодну перемогу Ющенка.

"Я думаю, що Ющенко зможе завоювати ще кілька додаткових голосів. Але важко уявити собі, що йому вдасться виграти вибори безперешкодно. Я не переконаний, що весь електорат Мороза проголосує за Ющенка, бо серед прихильників соціалістів є деякі з дуже лівими поглядами, які радше голосуватимуть за Януковича", - сказав Рар.

"Важливим буде те, за кого голосуватимуть виборці Симоненка. Я також рахуюся з тим, що активність виборців буде десь на 10 відсотків вищою й перебільшить 80 відсотків".

"Питання полягає й в тому, хто ці виборці, чи мають вони радше ліві настрої і обиратимуть Януковича, чи це – прихильники Ющенка, і віддадуть перевагу реформаторському курсу. Загалом, я думаю, що в результаті один з кандидатів переможе з мінімальною перевагою", - сказав Рар.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування