Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На "своєму" полі

Четвер, 11 листопада 2004, 12:38
Після другого туру ЦВК має на підрахунок результатів виборів не 10, а цілих 15 діб, а ще три доби – на офіційне оприлюднення.

На інавгурацію нового президента Конституцією відведено місяць.

Відтак сподівання, що коли це не сталося 1 листопада, то, принаймні, 22-го ми прокинемося в новій Україні, - знову перебільшені.

В усякому разі в мене немає преконання, що привітання з новим 2005 роком ми не почуємо все ще від досі чинного президента Кучми.

До речі, його красномовне публічне мовчання після першого туру і консультації з Ківаловим після того, як ющенківські "хакери" дісталися якогось "транзитного сервера" в АП, - викликало в мене навіть співчуття до гаранта.

Чомусь здалося, що його дуже вразила нездатність ЦВК в тісній співпраці з тервиборчкомами і АП порахувати голоси фаворитів поштучно й прирівняти їх не в межах сотень тисяч, а хоча б на рівні просто сотень.

Якби цьому навчилися в турі першому – в другому було б елементарно вирівняти цифри до одного голосу. З відповідними наслідками для безрезультатності виборів та невідворотності "третього туру". Себто – повторних виборів.

Між іншим, про "третій тур" не я, на жаль, вигадала. Не назву автора, бо не спитала дозволу. Але це означає, що про повторні вибори й досі не я сама думаю.

Є ще люди, які вірять в незодланність прагнення Кучми до збереження влади.

Останній сценарій

Але без належного мистецтва маніпулювання - єдиний і останній шлях до зриву виборів, що пропонує чинний закон, - це зняття з дистанції одного з кандидатів менше ніж за 10 днів до 21 листопада.

В цьому випадку до бюлетеня вже не потрапить третій зі списку учасників перегонів. Залишиться завадити тому одинаку, що сиротітиме в бюлетені, набрати більше як 50%...

Не смійтеся, тема важлива й актуальна.

Питання скасування реєстрації одного з кандидатів-фаворитів вже публічно згадував сам Ківалов. Хоча й з абсолютно неналежного до цього приводу – агітації до оголошення другого туру.

Але ж – згадував, факт. Бажаючі можуть апелювати до Фрейда, мовляв – підсвідома обмовка.

А ось інший факт – знахідка вибухівки під будинком Сівковича. І саме в день, коли почалося засідання ЦВК з підбиття підсумків першого туру.

Це вже не Фрейд, це якийсь інший рефлекс.

Ну, що тут думати: теракт проти Сівковича, що заздалегідь лякав Ющенка якимись політичними висновками із розслідування його хвороби...

Головне - це прямий шлях до викриття карного злочину, за який закон таки дозволяє знімати кандидата з дистанції. Це вже не агітація і не безпідставні звинувачення якоїсь безтілесної влади у вбивстві.

Залишається знайти докази причетності до замаху на Сівковича в штабі Ющенка (треба думати – "Пора" тут не знадобиться), швиденько зняти з Ющенка депутатський імунітет (благо, пленарний тиждень у ВР прямо напередодні другого туру є), і бігом-бігом здійснити скорий та праведний суд.

Не буду прогнозувати, чи цей сценарій спрацює щодо Ющенка. Врешті – він же сам, за свідченням прес-служби президента, просив Кучму, аби той наказав СБУ розібратися з виборчим процесом. Ну, от і розбирається.

Радше за все – знову не впораються чи не встигнуть. Так, полякають виборців.

Але в тому, що коли б зняття Ющенка з перегонів вдалося, то у Януковича не залишилося б жодного шансу на перемогу, - я переконана стовідсотково.

Чому? Вибачте, тому що...Тому що я повірю в пенсію Кучми лише після інавгурації нового президента.

Кожен має право на своє поле чудес

З тієї ж причини мене дуже дивує вже двічі повторене переконання Януковича, що перший тур він зіграв на чужому полі, а другий зіграє на своєму.

Ні, я згодна, що теледебати, з якими він нарешті змирився і які відбудуться на Першому національному, та ще й ввечері після вочевидь "убойного" для Ющенка виступу Сівковича в парламенті, - Янукович відбуде ніби-то саме на своєму полі.

Хоча якщо на той момент Ющенка ще не заарештують в справі теракту проти Сівковича – гарантії перемоги Януковича в дебатах жодної.

Хоч би тому, що жодного разу прем'єр не потренувався говорити з людьми на великій прес-конференції, а та одна, для іноземців, з їхніх слів – просто шокувала.

З цієї точки зору, до речі, – аби таки уникнути справжніх дебатів та замінити їх особистою агітацією – Януковичеві, дійсно, вигідно прибрати Ющенка перш за все з дискусії.

Не треба ображатися на "брудну підозру". Але куди подітися: той, хто затіяв справу про замах на Сівковича, поцілював в обох кандидатів, нехай навіть в суто інформаційному вимірі...

Виходить, і тут поле Януковича – не своє.

Але в усьому іншому питання про те, де саме знаходиться "своє" поле Януковича – ще менш зрозуміле.

Невже він має на увазі східні регіони, де треба лише підняти явку його прибічників? Плюс нові соціальні пропозиції, від яких не зможе відмовитись електорат? Плюс голоси лівих лідерів, незважаючи на їхні рішення щодо непідтримки кандидата від влади?

Але хіба в першому турі це було "чуже поле" для прем'єра? Так чому так слабенько зіграв?

Чужим Янукович може називати або 17 регіонів, де переміг в першому турі Ющенко, або те загадкове "поле чудес", яким володіє Кучма.

Про захід і центр України як електоральний ресурс Януковича, мабуть, все ж не треба. Бо це навіть не цікаво.

Залишається "поле Кучми", а саме – адмінресурс.

Так от, якщо вислови Януковича означають, що Кучма ладен передати йому свої прерогативи, аби той "перетрусив" і "пропустив крізь сито" всіх "козлів"-чиновників (а нам щойно пояснили, що "козли" – це не народ, а саме саботажники у виконавчій владі), то ми маємо негайно спостерігати шалену кадрову метушню із перестановкою ключових фігур на місцях.

І не після другого туру, а, звісно, саме до нього...

Я собі це уявляю. Але приблизно з тим же результатом для голосування 21 листопада, як і зміна міністра оборони напередодні 31 жовтня.

Чи в нас військові не розташовані в центрі й на заході країни? А тоді – де результат?

Тому маю сумніви, що саме і з ким робитиме новий голова, скажімо, райадміністрації за тиждень до голосування. Про ротацію губернаторів – взагалі смішно говорити...

Хіба що Янукович мріє якнайшвидше поповнити лави прибічників Ющенка теперішніми адмінкадрами з їхніми реальними впливами в місцевих елітах.

Про ще одне "своє поле" дуже цікаво обмовився голова штабу Януковича Тигіпко.

Він назвав серед чотирьох головних напрямів сприяння перемозі Януковича – "підвищення ефективності судової системи".

Я розумію, що мав на увазі пан Тигіпко: юристи Ющенка виявилися на кілька голів вищі за таких "асів", як Гавриш, та й, вочевидь, сам Медведчук.

Але я маю сумнів, що виправляти помилки в цьому напрямку Тигіпко збирається з допомогою більш кваліфікованих правників. Чомусь здається, що він – інтелігентна людина! – має на увазі той метод спілкування безпосередньо із суддями, що вже ввійшов до хрестоматій української класики через висловлювання Кучми на плівках Мельниченка.

Панове судді, сюрприз! А то ви якось розслабились в першому турі, включно з Верховним судом...Питання лише – які завдання поставить перед вами Янукович?

Визнавати вибори недійсними на територіальних округах, як от на 100-му? Всупереч закону, що дозволяє таке лише на дільницях, а не в округах?

На цей прецедент ближчим часом дасть відповідь Верховний суд.

Якому, до речі, доведеться врахувати, що ЦВК зробила в цьому пункті не лише дивну юридичну загогуліну, але й припустилася якоїсь дикої суперечності.

За "рішення", що фактично підтримала ЦВК (про неможливість підрахувати голоси виборців через непідписання протоколів), - самі члени ТВК виявилися покараними, себто звільненими з роботи.

Рішення – правильне, а виконавці – не правильні. Всі зрозуміли?

Чи звільнення – не покарання, а винагорода? З огляду на те, що обіцяє другий тур членам виборчкомів різних рівнів?

Всі в поле: кому орати, кому – копати

Між іншим, всі ці виборчі комісії в першому турі були зовсім не чужим полем для Януковича. Кількісна перевага його представників та "технічних кандидатів", що працювали на нього, існувала із самого початку. Рибачук навіть порахував – 6:1.

А от команди Ющенка, відповідно, у виборчкомах в першому турі командами назвати було неможливо. І люди Мороза, і люди Кінаха, і Симоненка, й Омельченка навіть за умови угоди про чесні вибори працювали на своїх кандидатів, що зрозуміло. Хоча, можливо, саме через це в них і вкрали, як говорять ці лідери, стільки голосів...

Мене, чесно кажучи, ці обсяги вкраденого лякають. 10% в Мороза та 10-15 – в Симоненка. Це ж якби їх перерахувати назад, скільки б залишилось Януковичу?

Але як можна було стільки вкрасти, щоб залишилось менше, ніж вкрали? І це – коли у виборчкомах свої члени комісій та спостерігачі...Ну, просто операція "Ы"…

Тож в цьому сенсі Янукович міг навіть їх зараховувати до "свого поля".

Але все минуле – позаду. І нині, коли всі вони працюватимуть на одного Ющенка, -назвати їх "своїм полем" Янукович може лише у випадку, якщо сподівається на відверту зраду, і навіть вже забезпечив її. Ну, не сам, а через Медведчука...

Звісно, коли "носіїв колоди" раптом прибуває, але ще до остаточної перемоги, - від них всього можна і навіть треба чекати. В нашому випадку – Ющенкові.

Та зрада завжди має чітку мотивацію, - на відміну від відданості.

Які нині можуть бути мотиви для відвертої зради Ющенка в Мороза, Кінаха, "громадського штабу" Омельченка й іншіх? Приклад Марчука з 1999 року? Але, на відміну від Марчука, за умови втрати не лише свого нехай нечисленного, та все ж електорату, а й реальних партійних структур?

Ну, якщо цей суто український "проект" хоч би теоретично можливий, то не вистачає відповіді лише на одне питання: де всім цим "геростратам" знайдеться місце в Януковича?...Марчук, принаймні, був один.

Тут теж може бути лише один, але що він зробить, коли "коаліція" Ющенка принципово відрізняється від "канівської четвірки"? І потім – до чого тут Янукович?

Ні, навіть за умови максимального цинізму – не належить це "поле" Януковичу.

Тому і з територіальними комісіями в нього будуть проблеми. Радше за все, вони в більшості своїй "оратимуть" на результат навіть незалежно від того, чи Верховний суд виправдає такий метод фальсифікації, як на 100-му окрузі. Всіх не повиганяєш!

Що залишається? Центрвиборчком.

А от тут вже перспективи Януковича виявилися зруйнованими заздалегідь. Хтось подбав – чи не його представники в ЦВК офіційний Гавриш та неофіційний Шуфрич – вирити йому яму.

От якби на перший-другий день по першому турі, не викликаючи обурення та підозр в суспільстві й в опозиції, ЦВК оприлюднила ті самі результати, що й 10 листопада, - вони разом із штабом Януковича могли б спокійно готуватися до оголошення протилежних результатів туру другого.

А так – довіру до ЦВК підірвано. Он уже не тільки опозиція, а й соцопитування ФОМу про це каже... Симптом.

Вигода – знову тільки Кучмі на випадок зриву кампанії. В зовсім крайньому разі доведеться пожертвувати цим складом ЦВК, аби ніц не було кому рахувати голоси.

До речі, для довідки панові Тигіпку. Коли Кучма в 1994 році спочатку програв Кравчукові перший тур, а потім виграв в другому – стало це відомо в обох випадках саме на ранок наступного за голосуванням дня.

А ще – Кравчук був на той момент чинним президентом і одночасно кандидатом, але йшов на поразку сам, а не ховався за лаштунками всіх мислимих та немислимих сценаріїв.

І тоді не існувало навіть натяку на те, що за цілої низки причин вибори можуть не відбутися або вважатися такими, що не відбулися.

І програв Кравчук саме на своєму полі...

Я тут не згадувала силового сценарію та конституційної реформи. Можна було б поговорити про "поле бою" та "поле компромісу".

Але набридло. Якщо в команди Януковича вистачило розуму створити антиПОРУ під назвою "Досить", щоб під цим дахом, очевидно, вести на бійку зі студентами спецпідрозділи чи кримінальників, - нема про що говорити.

Якщо вже після підписання угоди про підтримку в другому турі Ющенка з лав СПУ продовжують лунати схожі на відвертий шантаж заяви пана Рудьковського з приводу голосування проекту 4180 до 21 листопада, і при цьому не згадується, що в такий спосіб Ющенкові залишиться уряд Януковича з підвищеними повноваженнями, - це теж поза межею.

Все це – нічиє поле. Це – братська могила. Не потрібна нікому, крім… Ну, не буду повторюватися.

Щодо шансів Ющенка… Якщо не програє сам або не здасться – його вже не перемогти. Доказ – відсутність втіхи від результатів першого туру. Наразі – досить.

Тож мене тепер цікавить новорічний виступ Кучми. Він буде в синій сорочці чи в білій?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування