Екзит-пол у другому турі буде тільки анонімний

Четвер, 11 листопада 2004, 15:49
У другому турі виборів "Національний екзит-пол" буде проводити лише дві фірми замість чотирьох, але шляхом анонімного опитування.

Як ідеться у повідомленні Консорціуму з проведення "Національного екзит-полу", у їх складі відбулися зміни.

21 листопада опитування проведуть Київський міжнародний інститут соціології та Центр імені Разумкова, координатором проекту буде Фонд "Демократичні ініціативи".

Екзит-пол здійснюватиметься за методикою таємного анкетування, коли інтерв’юер не бачить відповіді опитуваного.

"Цей метод широко застосовується й добре відпрацьований у світовій соціологічній практиці. Доцільність його застосування в українських реаліях було доведено дослідженнями різних центрів протягом виборчої кампанії та опитуванням екзит-полу під час першого туру виборів", - ідеться у повідомленні Консорціуму.

"Зміни у складі Консорціуму спричинені непрозорими й досі непоясненими діями під час першого туру двох інших, тепер уже колишніх його учасників — центрів "Соціс" і "Соціальний моніторинг", - сказано в повідомленні.

Як відомо, у першому турі КМІС та Центр Разумкова провели анонімне опитування, яке вважається більш об'єктивним, за результатами якого переміг Ющенко.

Два інші учасники Консорціуму, які з нього тепер вийшли – "Соціс" і "Соціальний моніторинг" – провели екзит-пол методом інтерв'ю, і він дав різні результати. У "Соціса" після перерахунку з правильним коефіцієнтом була мінімальна перевага на користь Ющенка, у "Соціального моніторингу" – перевага на користь Януковича.

У повідомленні за четвер "Демократичні ініціативи" кажуть, що як координатор проекту вони "мимоволі стали учасниками дезінформування громадськості щодо підсумкових результатів опитування".

"Кінцеві результати, нібито отримані центрами "Соціс" і "Соціальний моніторинг", були, порівняно з попередніми, різко змінені на користь одного з кандидатів (Януковича) шляхом застосування "коефіцієнту зважування", - зазначає Консорціум.

Про цей коефіціент "всупереч всім попереднім домовленостям, не було повідомлено ані колег-членів Консорціуму, ані організаторів проекту.

"Ця помилка була виправлена тільки через чотири дні, крім того, й досі ми не маємо масиву даних "Соціального моніторингу" Ольги Балакірєвої. Переконливих пояснень чому був застосований неузгоджений членами Консорціуму коефіцієнт зважування і дані, які були використані для його розрахунку, ми й досі не отримали".

"Ми переконані, що належну оцінку діям "Соцісу" та "Соціального моніторингу" буде надано і українським, і міжнародним соціологічним співтовариством".

Фонд "Демократичні ініціативи" обіцяє "всіляко сприятиме формуванню такої об’єктивної оцінки".

Водночас Фонд "Демократичні ініціативи" відкидає як безпідставні твердження про нібито тиск на членів Консорціуму з метою отримання "потрібного результату" опитування.

"Заяви й дії керівника "Соціального моніторингу" Ольги Балакірєвої підштовхують нас до думки про заздалегідь сплановану акцію з метою дискредитації проекту "Національний екзит-пол’2004" і про замовний характер самих звинувачень у "замовності" результатів екзит-полу", - сказано в повідомленні.

Нині Фонд "Демократичні ініціативи" розглядає можливість звернення до суду щодо "цих, абсолютно бездоказових звинувачень Ольги Балакірєвої".

"В умовах, коли проти самого опитування екзит-пол в Україні розгорнуто справжню підривну кампанію, Фонд "Демократичні ініціативи" звертається до громадськості, ЗМІ якомога прискіпливіше ставитися і до виконавців, і до організаторів опитувань, чітко відрізняючи екзит-пол від "екзит-полів", - сказано в повідомленні.

Зі свого боку, Консорціум у складі Фонду "Демократичні ініціативи", КМІС та Центру Разумкова наголошує на своїй "цілковитій відкритості, прозорості й роботі у повній відповідності до етичних норм міжнародних соціологічних організацій, таких як WAPOR, ESOMAR, і Соціологічної асоціації України".

Прес-реліз підписаний директором КМІС Володимиром Паніоттом, директором соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченком і директором фонду "Демократичні ініціативи" Ільком Кучерівим.

"Українська правда"

Читайте також:

ЮЩЕНКО ПЕРЕМІГ У ДВОХ ЕКЗИТ-ПОЛАХ

Тігіпко знає, що найстрашніше у екзит-полах, які дали перемогу і Ющенку, і Януковичу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...