Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Списки виборців до другого туру: деякі нюанси закону про вибори

Четвер, 11 листопада 2004, 15:55
Списки виборців стали найочевиднішою проблемою виборів, що відбуваються в Україні. Не зрозуміло, з яких міркувань виходили законодавці, коли навесні 2004-го у новій редакції закону заборонили виборчим комісіям вносити зміни до списків виборців у день голосування.

Можу лише зазначити, що восени 2003 року на президентських виборах в Азербайджані така ж методика маніпулювання зі списками виборців біла відпрацьована дуже ефективно. Говорять, що серед консультантів Алієва була й команда від української влади.

Протягом останніх 10 днів на різних рівнях лунали заяви, що списки виборців будуть змінені до другого туру. Але подивимося в закон про вибори президента. Він передбачає, що для повторного голосування використовуються ті ж самі списки, які були в першому турі з урахуванням уточнень, які були внесені до дня виборів.

Відповідно до закону, на одинадцятий день після виборів, тобто в четвер 11 листопада, мають бути зроблені списки виборців для повторного голосування. З цією метою територіальні виборчі комісії розпаковують старі списки та роблять з них копії.

Закон зобов’язує включити до цих списків додатково лише осіб, яким виповнюється 18 років між 1 та 21 листопада, тобто до дня повторного голосування. У такому вигляді списки виборців будуть передані дільничним виборчим комісіям.

Інших змін на рівні первинного формування списків ніхто вносити не буде: по-перше, немає такої процедури, а по-друге, немає часу - про це якось попереджав КВУ, коли просив Ківалова якомога швидше оприлюднити результати виборів.

Таким чином, 11 листопада, по суті, старі списки будуть передані на виборчі дільниці і вже тоді включається процедура внесення уточнень, точно така ж, яка була перед першим туром.

Дільнична виборча комісія подає список виборців для повторного голосування для загального ознайомлення не пізніше як за сім днів до дня повторного голосування. Тобто крайнім терміном оприлюднення списків виборців є неділя 14 листопада.

Враховуючи оголошену на вихідні акцію по перевірці списків виборців, вона може не відбутися в суботу, якщо дільнічні комісії тягнутимуть зі списками до останнього.

Як відбуватимуться уточнення? У цьому процесі найважливішою буде роль виборців та дільничних виборчих комісій. Однак, слід пам’ятати, що за законом дільничні комісії з власної ініціативи не мають права вносити будь-які зміни до списків виборців!

Мені відомо, що на деяких дільницях на Київщині свідомі члени комісій, коли вже зранку 31 жовтня зрозуміли масовий характер проблем зі списками, почали окремо відмічати всіх, хто не зміг проголосувати, для того щоб внести їх до другого туру.

Однак, самостійно комісія цього зробити, за законом, не може. У неї є дві можливості: закликати громадян прийти особисто, щоб написати заяви, або звернутися до органів влади, місцевого самоврядування, керівників закладів чи установ, щоб ті подали уточнену інформацію.

Закон передбачає, що ДВК вносить зміни до списків виборців на підставі особистих звернень громадян, подань органів влади та органів місцевого самоврядування, керівників закладів та установ.

Головне право, яким наділені дільничні та територіальні виборчі комісії за законом, є право звернутися із запитом до органів влади з метою отримання інформації, яка буде підставою для уточнення списків виборців. Такий запит може бути направлений комісією на вимогу члена комісії, кандидата на пост президента або довіреної особи. Таким чином, від активності саме цих осіб залежатиме чи будуть уточнені списки виборців до дня повторного голосування.

Виборчим комісіям можна порадити надсилати до місцевої влади повні копії списків з проханням перевірити їх точність та надати інформацію про осіб, які не зазначені у цих списках.

Чи буде зацікавлення з боку влади уточнювати списки? Це питання залишається відкритим. Досі до кінця не зрозуміло, чому списки виявилися настільки неякісними 31 жовтня: у ним були відсутні навіть виборці, які голосували раніше протягом десятків років.

Особи, відповідальні за списки виборців, не зізнаються про навмисні викривлення даних, однак декілька разів мені доводилося чути зізнання, що первинні списки подавалися дуже поспіхом з розрахунком, що потім буде час уточнити, однак потім почали надходити вказівки зверху ніяких уточнень не подавати.

Неякісні списки виборців – це непогана тема для журналістського розслідування, бо кримінального розслідування ніхто проводити, очевидно, не буде.

Основною гарантією правильності списків виборців залишається особиста перевірка. Після оприлюднення списків будь-який громадянин України має право ознайомитися з усім списком виборців, а не лише перевірити правильність внесення даних щодо себе.

Уточнити свої дані простіше, якщо вас немає у списках, ви повинні прийти з паспортом і написати заяву.

Однак ситуація буде складнішою, якщо ви помітите у своїй квартирі мертві душі, як це було з автором цих рядків. Просто заяви від вас, що таких осіб у вашій квартирі не проживає, буде недостатньо. Комісії для прийняття рішення потрібні будуть документальні підтвердження. Для цього найпростіше буде взяти довідку з ЖЕКу про всіх осіб зареєстрованих у вашій квартирі.

До дня повторного голосування більш чіткою стала позиція Центральної виборчої комісії стосовно дрібних неточностей у списках. У середу ЦВК прийняла рішення, яким дозволила територіальним та дільничним комісіям виправляти дрібні помилки у списках виборців у день голосування.

Однак поки що до кінця не зрозуміло, які саме неточності будуть кваліфікуватися як дрібні. Очевидно, що такі помилки в імені та прізвищі як відсутність апострофа чи неправильна літера будуть дрібними. Неправильно написане ім‘я або інший рік народження краще виправляти до дня виборів, бо такі помилки можуть вважаться вже не дрібними, а суттєвими, оскільки можуть бути дві різні особи з однаковим іменем, але з різним роком народження.

Отже, формування нових списків виборців вже почалося.

Навряд чи варто вірити цій владі, що вона виправить всі недоліки перед другим туром, у першу чергу тому, що сама влада в цьому зовсім не зацікавлена. Покладатися потрібно лише на себе.

Процедура уточнення списків виборців передбачає право громадян прийти на дільницю та перевірити правильність списків як щодо себе, так і щодо інших осіб. Оптимізм викликає той факт, що про проблему відомо всім українцям і більшість тих, хто не знайшов себе у списках 31 жовтня, обов’язково прийдуть до 21 листопада, щоб отримати можливість взяти участь у виборах президента України.

Не потрібно розслаблятися і вірити, що за вас хтось буде уточнювати списки, це потрібно робити самому.

Закликаю всіх підтримати акцію “Знайди себе”, оголошену Комітетом виборців України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування