Кучма радить Януковичу не засмучуватися, що він пограв Ющенку

Четвер, 11 листопада 2004, 19:19
Леонід Кучма оцінює як рівні шанси Віктора Ющенка і Віктора Януковича перемогти на виборах президента.

"Якби у першому турі була різниця в 10%, то можна було б про щось говорити. А так сьогодні шанси на перемогу 50 на 50", - сказав Кучма журналістам після презентації фонду, де він працюватиме після відставки.

Говорячи про результати першого туру, Кучма сказав: "Я радий, що штаб Януковича не зовсім патетично був налаштований з цього приводу. Ну, дай Бог, і штаб Ющенка не буде вважати, що це перемога".

"У першому турі в 1994 році я набрав 31%, а Кравчук набагато більше. Але в другому турі я спокійно переміг Кравчука", - також пригадав Кучма.

"Я на одну деталь хотів звернути увагу... З яким процентом почав виборчий марафон Янукович? Ви самі повинні дати відповідь і зробити висновок. Але будь-яка ситуація може переважити", - сказав Кучма.

"Я одне знаю – що не буде великої різниці у відсотках", - додав він.

"Хто виграє? Я на це питання відповідати не можу... Виграти повинна Україна", - сказав Кучма.

Також, на думку Кучми, тепер зрозуміло, що в Україні є демократія: "Сьогодні Україна переконала, що є потужна опозиційна сила, що в Україні є демократія. Бо тільки в таких умовах (демократії) може визріти така (опозиційна) сила".

Кучма зазначив, що перший тур виборів показав, що Україна розділена на дві частини:

"Ніхто зі мною сперечатися не буде, що ми Україну розділили на дві частини. Що у нас сьогодні, вибачте за таке некоректне порівняння, з’явився чіткий розподіл уподобань виборців".

"Я б не хотів думати, що це природньо. Хоча і такий елемент існує. Але на протязі останніх років ми багато втратили, коли прийшли к такій ситуації".

Кучма сказав, що вважає своїми "головною помилкою і недоліком" те, що після парламентських виборів 2002 року не вдалося об'єднати "ті політичні сили, у яких немає відмінностей по стратегічному розвитку країни".

"На великий жаль, після парламентських виборів ці сили стали по різні сторони барикад. І, що найстрашніше для мене, що вони об'єдналися з тими силами, з якими об'єднатися неприродно".

"І наслідки такого процесу – вони обов'язково будуть. І над цим треба думати всім нам. І вихід із цього також є".

"Я за ці роки мало знаю політиків, які змогли піднятися над своїми особистими чи корпоративними інтересами, заради завтрашнього дня. Так і сьогодні іде боротьба не на життя, а на смерть".

"І я ні разу не бачу хоча би спроби зупинитися і сказати – а що ми робимо? У чому ми різні? А що нас роз'єднує? Так може те, що нас об'єднує – його набагато більше ніж те, що роз'єднує?!"

За словами Кучми, "я хочу, щоб фонд, де я буду працювати, він сприяв цьому процесу".

"Я, повірте, зацікавлений тільки в одному – щоб Україна була самодостатньою країною з усіх точок зору. І економічної, і політичної".

На думку Кучми, "ми бачимо сьогодні, що часто не ми робимо політику, а за нас роблять".

"Тому мусимо думати всі...", - зазначив він.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News