Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чи молився ти за Януковича?

Четвер, 11 листопада 2004, 20:15
Взагалі-то церква і держава існують автономно одна від одної. Але не в часи виборів.

Тоді вона може молитися не лише за чесне волевиявлення, але й вказувати своїй пастві, з ким їй краще жити.

У Полтавській області місцевий святий отець агітував своїх парафіян за Януковича прямо в церкві.

Чеснотам провладного кандидата він присвятив усю свою проповідь під час служби.
Але це було ще не все. Після проповіді жінка, яка продає в церкві свічки, роздала людям листівки без вихідних даних.

Листівка від імені Союзу православних громадян України застерігає від небезпеки, яка нібито загрожує церкві з приходом Ющенка, і водночас закликає віддати голоси 31 жовтня (хоча роздавали листівки вже після 1-го туру виборів) за Януковича.

Як повідомляє UNIAN, парафіяни не були у захваті від такої поведінки священика. Дехто йому навіть нагадав, що агітація до офіційного оприлюднення результатів першого туру виборів, тобто до офіційного початку агітаційної кампанії заборонена.

Коли ж до Дому божого навідалися активісти "Пора" і спитали з приводу цих листівок до церковних служниць, ті їм відповіли, що листівок у них нема, і що вони взагалі не знають, "де вони взялися".

На відміну від активістів "Пори" "Українській правді" вдалося побачити незвичну агітку.

 
 
На синьому фоні (?!) зображена ікона Архистратига Михаїла з мечем і щитом, а внизу напис:

"Молитва сия древняя, написана на паперти Чудова монастыря Церкви Михаила архистратига. А еще который человек прочтет сию молитву того дня не прикоснется к нему ни диявол, ни зол человек, ни лестью соблазниться сердце его. А ще ли представится ли от жития сего, то и ад душу его не примет!

С любовью, Виктор Янукович"

На звороті власне сама молитва до Архистратига:

"Господи Боже, великий Царю безначальний! пошли Господи, Архангела твоего Михаила на помощь рабу твоему (имя) изъяти его от враг его видимых и невидимых.

О Господень Михаиле Архангеле! демонов сокрушителю запрети всем борющимся со мною, сотвори их яко овцы и сокруши яко прах пред лицем ветра....

…С любовью, Виктор Янукович ".

Чому саме цю молитву обрав Янукович, а не звичний "Отче наш"? Архистратиг Михаїл є покровителем Києва, його можна побачити на майдані Незалежності на Лядських воротах. А ще він покровитель мисливців, що не чуже Януковичу.

Але це не головне - день святого Архистратига припадає на 21 листопада - день виборів. Тож Янукович хоче заручитися дуже Могутньою підтримкою.

 
 
Втім, це аж ніяк не спростовує факт агітації за Януковича з боку Церкви, яка давно вже стала піар-складовою кампанії Януковича.

Парламентські вибори 2002 року запам’яталися дивною дружбою атеїстичних комуністів Симоненка з Українською православною церквою Московського патріархату. Вибори 2004 – суперпублічною набожністю Януковича.

За чотири місяці кампанії часом складалося враження, що Янукович збирається не в президенти, а в патріархи.

Згадайте, як в ніч виборів Янукович обіцяв молитися, а перед тим ходив у церкву. Як хрестилася його дружина, кидаючи бюлетень у скриньку.

Навіть під час Олімпіади, яку Янукович перетворив на свято відпочинку для чиновників на лайнері "Роттердам", він відвідав монастир на Афоні.

Загалом, останні місяці Януковича зі свічками і хрестами було так багато, що навіть людина, далека від політики, засумнівалася би - чи це лише порив серця.

 
 
Спочатку про набожність Януковича почали масово писати газети.

"Рабочий день Виктора Януковича начинается рано утром и заканчивается зачастую за полночь. Но всегда он находит время открыть Библию".

Такі чудові рядки можна було прочитати в липневих "Известиях".

"…Отношение нынешнего премьер-министра к религиозным вопросам очень показательно. Его никак не назвать формальным. Янукович – глубоко верующий человек", - стверджував далі журналіст.

Він договорився до такого, що навіть заявив, що начебто навіть в радянський час Янукович був глибоко віруючою людиною і не приховував цього.

"Один донецкий журналист вспоминает, что нательный крестик на груди Януковича видел еще в 1980г.…", - стверджує там же журналіст. При цьому не пояснює, як з такою ортодоксальною позицією Янукович саме того року вступив до КПРС. І де він демонстрував хрестик - на засіданні партії?

"К Библии его [Януковича] с раннего детства начала приучать бабушка… Виктор Янукович часто вспоминает, как тщательно готовилась бабушка к празднику Пасхи, как строго постилась до этого дня и старалась обязательно на Страстную неделю помогать тем, кто был еще более обделен судьбой…", - переказувала чергова статейка про "страсті Януковичеві".

Телекамери і фотооб'єктиви також не минали Януковича набожного. Ось прем'єр разом з дружиною тицяє свічку чи то за здравіє, чи за упокой. Ось Янукович з бабусями і іконами, ось хреститься, ось іде з одним попом, ось – з іншим і з іконою. І такого - третина архіву "УП".

 
 
Діяльність Януковича як "реставратора" Святогорської Лаври розкручували тижнів три.

А ще він з невідомо яких коштів подавав на реконструкцію ледь не сотні церков.

Чи були це гроші державні, чи з власної кишені - невідомо. Але церква вирішила, що "долг платежем красен".

Спочатку в якомусь сюжеті Володимир Сабодан подякував Януковичу за допомогу Церкві. Потім на "Інтері" поповзли сюжети з чорним піаром проти соратників Ющенка, які руйнують церкви.

Ну, а тепер, здається, деякі церковники і взагалі стали піар-загоном Януковича.

Не змігши розіграти національну карту, команда Януковича розігрує релігійну? Чи вирішив компенсувати нестачу довіри до себе високою довірою до церкви?

До речі, план "Президент всія України" передбачає зустріч перед другим туром з Любомиром Гузаром.

Весь Київ зараз завішаний Філаретом з дітками, яких він вчить добра. Не виключено, що цей сюжет доповниться ще одним "Я" з високими моральними цінностями. Або просто вибором 2004 в ім'я майбутнього. Не дарма ж Янукович збирається об'єднати всі українські церкви.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування