Суд і застосування газу проти мітингу в Сумах нагадало Ющенку 1937 рік

Неділя, 14 листопада 2004, 16:50
Віктор Ющенко обіцяє підтримку юристів сумчанам, яких притягнули до адміністративної відповідальності за те, що вони хотіли бути спостерігачами на виборчих дільницях.

Ющенко назвав суботні події в Сумах "агонією влади, яка, мабуть, уперше так безсоромно виступила проти своїх громадян".

Як відомо, у Сумах було засуджено 10 мешканців міста, які в ніч виборів вимагали на дільниці отримати результати голосування. Після суду сталася сутичка між правоохоронцями і людьми, які прийшли підтримати засуджених. Було застосовано сльозоточивий газ і кийки.

Ющенко охарактеризував як неприпустимі ті порушення, що відбулися під час суду, коли родичів і адвокатів затриманих не впустили до судової зали.

"Так засідали чекістські "трійки" у 1937 році", – сказав він.

"Конституція України гарантує кожному громадянину право вибору і право захищати цей вибір. Сумчани приходили на дільниці з мирними і шляхетними намірами – спостерігати за підрахунком результатів голосування. Але влада боїться світла і свідків, які могли б зафіксувати її спроби фальсифікації виборів", – підкреслив він.

Ющенко заявив, що коаліція "Сила народу" вимагає звільнити затриманих людей, повідомляє сайт лідера "Нашої України".

Ющенко також висловив підтримку всій сумській громаді, зазначивши що на цих виборах його "рідна Сумщина демонструє небачену громадянську позицію".

Він нагадав про активні дії влітку сумських студентів, що захистили свої вузи від примусового об’єднання, назвавши їх "Громадянами з великої літери".

Тоді, за словами Ющенка, їхня активна позиція отримала розголос і підтримку по всій Україні.

Ющенко переконаний, що й сьогодні "вся Україна також солідарна з сумчанами, яких заарештували тільки за те, що вони хочуть бачити своє рідне місто демократичним".

Як повідомляє Бі-Бі-Сі, у Сумах кілька десятків студентів продовжують голодування на центральній площі міста, протестуючи проти засудження десятьох осіб.

Студенти розташувалися в наметах на площі Незалежності, у них пов'язки, на яких написано "я голодую".

У неділю до Сум приїхали представники уповноваженої з прав людини Ніни Карпачової та народні депутати, зокрема Степан Хмара.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування