Про те, як PR-ники Януковича порозумілися з колишніми конгресменами США

Понеділок, 15 листопада 2004, 15:14
Активні телеглядачі, мабуть, пам’ятають досить дивну прес-конференцію після першого туру 31 жовтня, де люди, яких назвали "колишніми конгресменами США", визнали вибори в Україні чесними і прозорими, а якщо порушення і були, то несуттєві.

Пізніше слово "колишні" стало час від часу випадати, і в одній із розмов з журналістами Нестор Шуфрич в запалі сказав, що це вже не якісь "екс-", а справжні "конгресмени США" не мали жодних претензій до виборів.

Отже, на цих виборах влада забезпечилася не тільки спостерігачами від СНД, які готові щоразу говорити про чесні вибори і порушення виключно на Західній Україні. Ні, влада ще організувала, принаймні, дві делегації, які від імені Європи і США будуть доводити демократичність виборів.

Перші – це французькі депутати на чолі з Т’єрі Моріані, чий візит до Києва забезпечує Агентство гуманітарних технологій, очолюване піарником Януковича Володимиром Грановським. Вони вкотре приїздять і все ніяк не можуть помітити відхід від демократичних норм.

Друга команда спостерігачів, організована владою – екс-конгресмени на чолі з Бобом Карром. Він 31 жовтня дивився за виборами в Україні разом із шістьма іншими колишніми конгресменами. За твердженням Карра, члени групи прийшли до висновку, що значних порушень під час виборів в Україні не було.

У Києві Карр був акредитований як спостерігач від ізраїльського Інституту країн Східної Європи і СНД. (Очолював місію Інституту колишній член Кнессету Александр Цінкер, який на останніх виборах до законодавчого органу Ізраїля набрав 0,05%).

У темниках, які адміністрація президента готувала на ніч виборів 31 жовтня, було розписано спостерігачів, яких планувалося виводити у телеефір. Серед інших там фігурував і Карр, якого можна було знайти за мобільним телефоном 8-097-280-80-29.

Тож яка місія на цих виборах у Карра? Чому оцінки його групи так відрізняються від позиції Держдепартаменту США, які вважають нечесними вибори 31 жовтня?

Відповіді на ці питання стають зрозумілими після виступів у Вашингтоні радників Януковича Едуарда Прутніка і Алєкса Кісєльова, які відбулися наприкінці минулого тижня у центрі імені президента Ніксона. У заході так само брав участь і Карр.

(Нагадаємо, що Прутнік – права рука Януковича з тих часів, як він був заступником губернатора Донецької області. А Кісєльов – громадянин США, який протягом року заплатив американським піар-фірмам понад мільйон доларів за спроби створити позитивний імідж Януковичу в США).


На початку зустрічі у центрі Ніксона ведучий запросив Карра до слова. Той відмовився, пояснивши, що "одна поїздка до України нікого не робить експертом в українських справах".

Пізніше, відповідаючи на запитання кореспондента "Української правди" про те, хто заплатив за поїздку конгресменів до України, Карр визнав, що "поїздку організовував Алєкс".

Ведучий спробував закрити тему, перебиваючи Карра: "Я перепрошую, конгресмене Карр, можливо, ви й інші зацікавлені обговорювати це після закінчення. Наша тема сьогодні – інтерес США в Україні...."

Після цього в дискусію, відповідати чи не відповідати на питання, включилася аудиторія. Голос із залу: "Мені здається – запитання було цілком доречним… Хто такий Алєкс?"

Алєкс Кісєльов: "Це я".

Голос із залу: "Чи ви можете відповісти на питання пані?"

Кісєльов: "Властиво, я витратив 40 хвилин сьогодні на телефон, відповідаючи на питання "Київ-Пост". Ви побачите досконалу статтю, де будуть всі деталі…"

Голос із залу: "Я думаю, люди хочуть знати".

Кісельов: "Я можу сказати, що так вийшло, що точка зору цих людей (очевидно, колишніх конгресменів) не співпадає з точкою зору більшості. І що це, справжня демократія, коли точка зору більшості значить так багато, що інші точки зору не розглядаються...

І це те, з чим Едуард (Прутнік) та інші, хто намагається представити Віктора Януковича, стикаються на даний момент. Бо або ти вважаєш, що Ющенко великий і позитивний, а Янукович "назад до СРСР", або ти не існуєш... Я хочу дати повну відповідь, я хочу пояснити, тому я відповім після засідання".

Голос із залу: "Чи ви можете витратити 5 хвилин, щоб пояснити аудиторії"...

"Українська правда" до Кісєльова: "Як ви платили за делегацію"?

Кісєльов: "Складається враження, що інтерес однієї людини домінує над всіма іншими присутніми в цій аудиторії..."

Голос із залу: "Це не так. Хто хоче почути відповідь? Давайте проголосуємо".

Народ в залі голосує, піднімаючи руки.

Кісєльов: "Добре, це навіть не більшість, але я поважаю меншість. За групу було заплачено мною і ще двома американськими громадянами, які втомилися від односторонніх і упереджених точок зору, присутніх в цьому місті (Вашингтоні) щодо виборів в Україні, кандидатів, того, згідно яких принципів Україна повинна жити до виборів.

Я втомився від того, що декілька дуже впевнених у своїй правоті людей в цьому місті представляють себе як єдиний голос нової і незалежної України. Вони не є єдиним голосом.

Я витратив свої власні гроші... Чи я мушу вам показати ще й мою податкову декларацію? Чи ми зупинимося на цьому? Двоє інших людей також витрачали свої власні гроші. Це не було аж так дорого. Ми заплатили тільки за авіаквитки і готель"...

Голос з аудиторії: "Поясніть, будь-ласка, ваші відносини з урядом Віктора Януковича".

Кісєльов: "Мої відносини з Едуардом Прутніком – він мій особистий друг. Я не маю стосунків з урядом Януковича. Я громадянин США. Я ніколи не буду мати відносини з Януковичем, незважаючи на те, буде його обрано чи ні"...

Після невеликої суперечки слово бере колишній конгресмен Карр. Він зізнається, що бачив Кісєльова перший раз за два тижні до поїздки в Україну, і що більшість членів делегації не мали жодного попереднього досвіду з Україною.

Проте, вважає Карр, сам факт фінансування делегації зацікавленою в результатах виборів стороною ще не означає, що голоси членів делегації було куплено.

"Я хочу наголосити, що Алєкс дуже сильно ризикував, адже він не мав жодного уявлення, що ми будемо говорити, або що ми будемо робити, коли приїдемо туди", сказав Карр.

"Між міжнародними спостерігачами існує розбіжність щодо адекватного обсягу спостереження. Є різниця між моїми друзями з IRI, NDI, деякими друзями з Асоціації колишніх членів Конгресу. Вони дотримуються думки, що виборча кампанія і голосування – це одна єдина подія, і що порушення в одній частині можуть зробити нелегітимними речі, що відбулися в іншій частині... Інший погляд - розглядати події дня виборів окремо", - сказав Карр.

"Ми не побачили проблем. Чи це означає, що їх не було в інших частинах країни? Ймовірно, що були проблеми. Ми бачили проблеми. Ми доповіли про проблеми. Я маю цілий список рекомендацій новому уряду про те, як вони можуть покращити цілий процес. Але я маю відкинути тезу, що інформація як ми потрапили туди, де ми зупинялися, хто платив за нашу їжу якимось чином вплинула на наші висновки", - також заявив Карр.

Нагадаємо, що Алєкс Кісєльов, згідно з інформацією Міністерства юстиції США, є зареєстрованим лобістом Януковича у Вашингтоні. Відповідно до підрахунків "Української правди", що грунтуються на отриманій від Мінюсту інформації, за 2003-2004 роки Кісєльов проплатив піар і юридичним компаніям у Вашингтоні 1 мільйон 41 тисячу 396 доларів і 50 центів за пропаганду Януковича.

Згідно з інформацією "УП", колишній конгресмен Боб Карр знову формує групу для спостереження за другим туром виборів в Україні. Поїздку розраховано на період з 17 до 23 листопада. Учасникам обіцяють переліт у бізнес-класі, найкращі готелі і 500 доларів стипендії в день.

З листа, який розсилає Карр до колишніх членів Конгресу, і який передали "УП", стає зрозумілим, що троє з учасників першої поїздки відмовилися їхати через "зміну в планах". Карр шукає для них заміну.

"Ми самостійно будемо оцінювати вибори" – пише в листі Боб Карр. – "Наша оцінка не буде спрямовуватися порядком денним інших міжнародних організацій чи сторін, або навіть джерелами фінансування. Від нас очікують бути абсолютно незалежними щодо того, що ми побачимо, і про про що ми прозвітуємо".

"УП" і надалі відслідковуватиме, наскільки оцінка Бобом Карром чесності проведення другого туру виборів в Україні буде незалежною від джерела фінансування його поїздки до України.

P.S. Коли цей матеріал уже був дописаний, від своїх джерел "Українська правда" отримала ще одну цікаву інформацію.

Як відомо, фундація "Україна-США" разом із офіційною Асоціацією колишніх членів Конгресу під час виборчої кампанії направляла до України групи спостерігачів із числа відставних американських і європейських законодавців.

На відміну від Карра, цим людям вибори в Україні не здалися взірцем демократії. За підсумками візитів вийшло чимало критичних прес-релізів та заяв. А один із членів делегації Семюель Копперсміт особисто був присутній при обшуку в організації "Знаю!" під час серії облав міліції на недержавні організації за кілька тижнів до голосування.

Про те, наскільки ці американці були розчаровані побаченим в Україні, говорить такий факт – результатом однієї із місій була поява законопроекту Рорабахера про санкції проти українського керівництва у разі нечесних виборів.

Так от, піарники українського прем'єра намагалися розбавити цю компанію критиків. Найнята Януковичем за посередництва Алєкса Кісєльова PR-фірма Venable LLP намагалася включити нашого героя Боба Карра до спостерігачів, яких організовувала фундація "Україна-США".

Ну, і насамкінець. За інформацією "УП", Януковичем у Venable LLP займається "партнер" фірми Джеймс Джордж Джатрас. Він же працював… на Мілошевича під час судового процесу в рамках міжнародного трибуналу в Гаазі.

Читайте також:

Імідж Януковича у США: Хіба ревуть воли як ясла повні?

Параноя?

США РОЗЧАРОВАНІ ВИБОРАМИ В УКРАЇНІ. САНКЦІЇ БУДУТЬ ПІСЛЯ 2-ГО ТУРУ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...