Янукович: від "чистої перемоги" до "філософії базарної баби". Ющенко: від спростування про стан здоров'я до помилок штабу

Вівторок, 16 листопада 2004, 01:25
Під час дебатів Віктор Ющенко і Віктор Янукович потисли один одному руку. Це не було видно на телеекрані, але про це, як повідомляє "5 канал", розповів ведучий дебатів Юрій Мельничук. Теледебати на УТ-1 одночасно, принаймні, в Києві транслювалися ще шістьма каналами. Команди Ющенка і Януковича у окремих кімнатах Національної телекомпанії дивилися за боротьбою своїх кандидатів. Ющенківці – у помаранчевих шарфах, януковичці – у біло-блакитних.

Янукович після дебатів виглядав радісним: "Я перед тим, як їхати на теледебати, перед іконою був, і я сказав, що буду говорити тільки правду й у моїх словах ніколи не буде зла… Я вважаю, що пройде час, і якщо хтось помилявся, це буде зрозуміло. Я ніколи не ображаюсь на людей, якщо вони скажуть, що вони зі мною не згодні. Я буду завжди їх поважати".

Ющенко теж не справляв враження пригніченої людини: "Я просто хотів довести свої позиції з чотирьох розділів (соціальна, економічна, внутрішня і зовнішня політика). Ця частина вдалася. Не вдалося вибудувати в рамках теледебатів блок "питання-відповідь". Я думаю, що від цього постраждала якість дебатів".

Ющенко також зазначив, що Янукович використав під час дебатів факти, що не відповідають дійсності. "Я не буду говорити про брехню, але про повну невідповідність речей. Cвідома це позиція чи спекуляція - судити важко", - сказав він.

"Я думаю, наступна полеміка, яка буде через 5-10 років, має врахувати ці речі", - зазначив Ющенко, слова якого передає "Український вибір".

Переповідати зміст дебатів – заняття дуже невдячне. Відтак, ми пропонуємо у коментарях зробити висновок, хто вийшов переможцем.

 
 
Сергій Тігіпко, керівник виборчої кампанії Януковича, в ефірі "5 каналу": "Із усіх виступів я поставив мінус по вступу Януковича. І ще по одному пункту плюс/мінус, тобто рівні показники – по внутрішній політиці. По всім іншим позиціям абсолютно чисто переміг Янукович. Весь час намагалися показати Януковича як випадкову людину у владі. Сьогодні він вийшов і абсолютно чітко аргументовано заговорив.

Говорити Віктору Андрійовичу Ющенку про зростання ціни було важкувато. Ціни при його прем’єрстві зросли на 25,8%, а на комунальні послуги – на 31%. Тому коли він звинувачує Януковича у зростанні цін на 7,6% - це виглядає просто смішно.

Віктор Андрійович сказав, що в Україні найнижчі пенсії в СНД. Це абсолютна неправда. Вони найвищі у перерахунку на долар. Віктор Андрійович сказав, що останнім часом продано більше 3 мільярдів валютних резервів Нацбанку. Це теж неправда.

Янукович надзвичайно багато набрав за час виборчої кампанії. Я сьогодні побачив впевненого політика, який упевнено орієнтувався у всіх питаннях, попри напругу".

Тігіпко також сказав, що буде радити Януковичу взяти участь у дебатах на комерційних каналах, які можна провести 19 листопада. "Після того, що я спостерігав – я буду радити Віктору Януковичу, щоб він ішов на такі дебати. Це йому потрібно, він їх просто виграє".

На питання, щоб відповідав Янукович, якби Ющенко почав підіймати тему судимостей, Тігіпко сказав:

"На цьому було побудовано все. Конструктиву я не почув і сьогодні. Були певні гасла. При чому Віктор Ющенко не сказав, за рахунок чого. Я не знаю, що б відповідав Янукович, а я вам відповідаю: якщо людина потрапила в складну ситуацію в 17 років, а в 1978 була реабілітована, і перед нею держава вибачилася, а людина вступає в КПРС, очолює обласну адміністрацію, отримує грамоту від Віктора Ющенка за гарну роботу головою адміністрації, очолює Кабінет міністрів… І ми на цьому тільки будуємо... Я думаю, це дійсно не по-християнськи".

 
 
Анатолій Гриценко, заступник керівника виборчої кампанії Ющенка, в ефірі "5 каналу": "Для Ющенка був плюс, що його почули і побачили близько 20 мільйонів людей. До цього ми бачили і чули лише прем’єра. Його думки до цього він уже озвучив. Ющенка не чули. Тож люди переконалися, що це, дійсно, динамічна людина, яка захищає свою позицію. Ющенко переміг якісно, він говорив більше про майбутнє.

Людей цікавлять соціальні питання. Але динамічного діалогу не вийшло, бо до нього не був готовий Віктор Янукович. Ющенко задавав питання і відповідав на питання прем’єра. Але Віктор Федорович уникав питань.

Крім того, Ющенко розрушив брехливі чутки про стан здоров'я".

"Прем’єр не дав відповідь на головне питання – і ви не дасте її", - сказав Гриценко, звертаючись до Тігіпка. "А моя мама-пенсіонер її отримала: дійсно, їй ніхто не підвищував пенсію. Вони ідуть у пенсійний фонд і просять поставити у книжечці штампик і нову пенсію. Їм кажуть: ні. Це разова доплата, яка прийшла по переводу. Та ще й з папірцем, що дав прем’єр Янукович. Так само і в постанові Кабміну записано: це разові доплати".

"Януковича, якого підтримав президент, я побачив опозиціонером. Янукович погодився з тезою, що адміністрація президента, податкова, МВС, СБУ дають дах тіньовій економіці. Це дуже цікаво. Я побачив Януковича, який каже не зовсім правду. Саме при Ющенку були зупинені "веєрні" відключення електроенергії. Янукович казав зворотне. Янукович назвав, що при Ющенку 20 мільярдів утекли на Кіпр – це неправда".

На питання, чому Ющенко під час дебатів не підіймав тему судимостей Януковича, Гриценко сказав: "Це було рішенням Віктора Андрійовича. Питання судимості відомо кожній людині, і кожна людина вирішила, чи може людина із судимостями бути президентом".

Відразу після закінчення дебатів на УТ-1 почалася трансляція "кілерського" круглого столу з "Українського дому", де соратники Януковича за повної відсутності (!) сторони Ющенка вправлялися, хто талановитіше звинуватить лідера "Нашої України". Вітренко, її партнер Марченко, Кравчук, Коновалюк, Тарас Чорновіл, Погребинський, Богатирьова…

 
 
Єдиним більш-менш адекватним був коментар радника Януковича, політолога-політтехнолога Дмитра Видріна:

"За останні роки я вперше відчув гордість за свою країну. Мені часто доводиться бути на виборах в різних країнах, і я не можу уявити такі дебати у жодній країні СНД, окрім країн Балтії. Я був на виборах, практично на всіх виборах, у багатьох європейських країнах, і такі дебати зробили б їм честь. Я вдячний і Віктору Федоровичу, і Віктору Андрійовичу, що вони дали привід бути гордим за свою країну.

Є великий люфт для зростання обох претендентів, оскільки вони виступили швидше як державні менеджери, а не як політики. Це були перші дебати, і можливо, вони очікували на другу і третю частину. І було б логічно, якби ці дебати мали своє продовження.

Були явні помилки. Претенденти не повністю знають психологію виборця. А у нас виборець жіночого полу – незалежно, це чоловіки або жінки. І вони не визнають минулих заслуг. Тому малоефективно говорити про минулі заслуги. Треба говорити про своє бачення майбутнього.

Були мінуси, пов’язані з підготовкою претендентів. Дещо програла та команда, яка готувала Віктора Андрійовича на бій з опонентом, а не до боротьби за виборця. Є логіка братів Кличків, які, я так розумію, теж радили Віктору Андрійовичу – і є логіка борців за електорат. Боксери намагаються нанести якнайбільше ударів один одному. А борці за електорат повинні адресувати всі месиджи електорату.

Я сидів з олівцем - дві третини звернень Віктора Федоровича адресовані електорату і дві третини звернень Віктора Андрійовича адресовані опоненту".

 
 
І абсолютно протилежний настрій у заяві соратниці (або, за висловом Януковича, "подруги") Ющенка Юлії Тимошенко. Через годину після закінчення дебатів її прес-служба розіслала коментар, сповнений оптимізму.

"Сьогодні нарешті вся Україна побачила свого нового президента – Віктора Андрійовича Ющенка. Люди побачили цивілізованого політика європейського типу, справжнього лідера нації, що прекрасно володіє собою, чудово розбирається в політичних та економічних питаннях і, найголовніше, чітко уявляє Що і Як треба зробити для того, щоб люди нарешті отримали гідний рівень життя і гідного главу своєї держави.

Йому протистояв злий і некомпетентний державний чиновник, який відповідав виключно агресією та так і не оприлюднив жодного реального аргументу на свою користь.

Я не знаю, хто з штабу Януковича таки випхав його на дебати, однак ця людина, безперечно, заслуговує на розумну премію від нашої команди. Бо ж після сьогоднішнього ефіру я не можу собі уявити здорову, свідому людину, яка б хотіла бачити своїм президентом такого "проффесора". За півтори години не сказати жодного слова правди… Це ж треба вміти.

Хоча я особисто вдячна Януковичу за те, що він постав перед країною таким, яким і є насправді, без ретуші. З усією своєю агресією, злобою, економічною і політичною безграмотністю. Він показав себе справжнім представником цієї влади, якій невідомі поняття честі, гідності, порядності.

Вміння вести дискусію – це особливе питання. Чесне слово, на фоні сьогоднішнього Януковича мені навіть сумновідомі імпровізації Кучми видаються еталоном риторики та красномовства.

До речі, Леонід Данилович має подякувати Януковичу за гідну оцінку десяти років його правління. Зі слів прем'єр-міністра випливає, що саме Кучма несе всю відповідальність за ту кризу, в якій опинилася країна.

Фактично, Янукович говорив про те, як важко йому виправляти наслідки незграбної антинародної політики Кучми. І армію Кучма розвалив, і промисловість, і сільське господарство. Нічого собі – виховав наступничка. Добру подяку отримав президент з вуст свого кандидата.

Особливо "ефектно" Янукович показав себе у останні п'ять хвилин виступу. Поклявшись, що ніколи не ображав своїх опонентів, відразу ж видав в ефір стільки бруду, що стало заздрісно навіть Піховшеку. Це – філософія базарної баби, що збирає плітки між торговими рядами, але аж ніяк не позиція кандидата в президенти.

На щастя, переможця телвізійних дебатів визначає не ЦВК, а тому не треба чекати десяти днів, щоб сьогоднішній диспут був оцінений відомством пана Ківалова. Ми виграли сьогодні. Ми неодмінно переможемо 21 листопада".


Читайте також про перебіг дебатів тут:

ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ ДЕБАТІВ ЮЩЕНКО-ЯНУКОВИЧ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування