Литвин у США зізнався, що у нього "болить"

Вівторок, 16 листопада 2004, 09:59
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає головним питанням виборів, щоб суспільство "прийняло нового президента, а не відштовхнуло його"

Про це він заявив в понеділок під час зустрічі з Коліном Пауеллом у Вашингтоні (за годину до зустрічі було оголошено про відставку Пауелла з посади Державного секретаря США і призначення на цю посаду Кондолізи Райс).

Основна увага у ході зустрічі була приділена виборчій кампанії в Україні. Литвин зазначив, що намагається бути "критично об'єктивним": "Мені просто болить як громадянину, мені важливо, щоб кампанія була чесною і прозорою. Я дуже хочу, щоб поважали мій народ".

За його словами, у цій кампанії йдеться про протиставлення двох світоглядів, різних позицій і різних зовнішньополітичних орієнтацій.

Але головне, щоб вибори пройшли чесно, і щоб мораль не розходилася з політикою, і щоб у світі поважали новообраного президента і країну".

На переконання Литвина, головним для України є не те, хто саме стане президентом, а те, щоб вибори пройшли чесно і прозоро.

"Нам не потрібна Піррова перемога, нам потрібен майбутній розвиток України, ми хочемо будувати громадянське суспільство, хочемо проводити політику реформ в Україні, і тому дуже важливо, хто стане майбутнім президентом", - сказав він.

Литвин підкреслив, що перед Україною стоять дуже важливі завдання, і важливою в цьому процесі є роль українського парламенту для забезпечення життєздатності національних інституцій влади.

Спікер також висловив переконання у незмінності євроатлантичного курсу України після президентських виборів.

За його словами, у ході виборів важливими є два питання: у який бік розвиватиметься Україна і що відбуватиметься у країнах колишнього СРСР після виборів в Україні.

"Ми вважаємо, що Україна - одна з найбільш демократично розвинених країн на пострадянському просторі, і хочемо, щоб це збереглося", - сказав український спікер.

За словами Литвина, сьогодні пропонуються різні підходи, різні вектори розвитку України, і це, на його думку, обумовлює досить жорсткий характер виборчої кампанії.

Литвин наголосив на високій політичній свідомості та активності українського народу: "Політична еліта і молодь України, звичайно, хочуть обрати європейський, євроатлантичний напрямок, і хочуть бачити України інтегрованою у європейський простір, і це вселяє оптимізм".

У свою чергу Пауелл відзначив важливість України та її роль у трансатлантичному просторі. За його словами, США розуміють, що зараз для України настає вирішальний момент в її сучасній історії.

"Ми б хотіли, щоб другий тур виборів відбувся чесно і прозоро, щоб обидві сторони мали рівний доступ до народу", - сказав Пауелл.

Він зауважив, що проблеми з виборами бувають в усіх країнах, у тому числі у США: "Для кожної країни існує спокуса порушення законів, застосування адмінресурсу, але потрібно мати правила, які не можна переступати, і роль парламенту в цьому дуже велика".

Як розповів журналістам радник Голови ВР Юрій Щербак, Литвин підкреслив, що для України у ці дні дуже важливо відчувати підтримку США: "Ми хочемо, щоб Україна була передбачуваним партнером для США – це критично важливо для нашої країни".

UNIAN


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування