Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський політтехнолог Марат Гельман: "Віктор Янукович програє вибори"

Вівторок, 16 листопада 2004, 11:48
– Ви працювали на українських виборах, допомагали Вікторові Януковичу перемогти. Нинішній прем’єр – це усвідомлений вибір Кремля і чи відповідає його кандидатура геополітичним інтересам Росії?

– Якщо Росію підтримує вбивця або злочинець – це ще не інтереси Москви. Така логіка – спотворена. Перший тур президентських виборів у Росії показав, що якщо переможе наш кандидат Віктор Янукович (але обговорювати цього не варто – він програє вибори), то ми втратимо довіру населення України. Для нас набагато важливішим є контакт не з гіпотетичними лідерами України, а з її народом. А цей контакт дорого коштує. Вперше російська влада спробувала вести діалог з українським виборцем. Не вийшло.

– Тобто результати президентських виборів в Україні визначені?

– Нині нема сенсу обговорювати, хто виграє, а хто програє вибори. Гадаю, що після 21 листопада доленосну проблему – хто переміг на виборах – вирішуватимуть суди, а не Центрвиборчком. Хто б формально не виграв, після 21 листопада буде великий період – два, три тижні, доки з’являться офіційні результати народного волевиявлення.

– Український народ насправді розділений? Чи це результат політтехнологічної стратегії?

– Я багато працював з Леонідом Кучмою й абсолютно впевнений, що президент, який іде, зробив усе, щоб поставити Україну в патову ситуацію, або, як це називається у великого художника Далі, – в ситуацію "передчуття війни".

Він давно задумав, а згодом реалізував нинішню стратегію українських виборів. За владу в державі борються колишній ув’язнений і політик, який не є загальнонаціональним лідером. Для Росії така ситуація виглядає, як у блокбастері "Чужий проти хижака". Безумовно, Ющенко для Москви – чужий, а Янукович – хижак.

– У російської влади ще є можливість попросити пробачення?

– Гадаю, що Кремль може "зняти" всі негативні моменти свого втручання у внутрішньополітичні процеси в Україні саме в період багатовладдя, коли один президент ще не пішов, а другий ще не взяв до рук гетьманської булави.

– Чому на виборах не спрацював адміністративний ресурс?

– Якщо говорити про причини поразки Віктора Януковича і, побічно, російських політтехнологів, то питання судимості Віктора Януковича є тотальним, це просто стіна, якої не переборе жоден геніальний план.

– Чому Віктор Янукович програв?

– Ті фахівці з PR і політтехнологи, що мали будь-які контакти з донецькими замовниками, всі без винятку руками й ногами голосують проти них. Запитайте будь-кого з журналістів, які працюють на тих телеканалах, що "за" Януковича і які зіштовхуються з бандитськими донецькими технологіями (незважаючи на величезні зарплати) – вони голосуватимуть за Віктора Ющенка.

– Чому він переміг у першому турі?

– Завдяки чому мобілізувалися прихильники Віктора Ющенка? Просто в "донецьких" не було проекту, а лише технології. Там не виявилося ідеологів, теоретиків, які змогли б на високому рівні сформулювати свої інтереси, які консолідували б увесь народ. Була шизофренічна спроба "східного проекту" президента Криму Мєшкова, але вона провалилася.

– Усі говорять, що в другому турі долю переможця вирішать "ліві".

– Лівий електорат не вирішить долі виборів. Його немає. Залишилося лише оточення Петра Симоненка й Олександра Мороза. А треба було в Донецьку допомагати Симоненкові й тягнути його на третє місце.

– Який ваш прогноз розвитку подій після 21 листопада?

– Мене після виборів хвилюють проблеми: чи буде кров? Широкомасштабна цивільна непокора? Чи збережеться цілісність української держави? Чи визнаємо ми результати виборів? Чи буде постійна телефонна лінія "Путін – новий президент України"?

Віктор Тимошенко, власний кореспондент газети "Голос України" в Москві, спеціально для "Львівської газети"


P.S. Як відомо, Гельман принаймні до останнього часу був провідним радником Віктора Медведчука і автором багатьох антиющенківських провокацій. Тому скептичні відгуки Гельмана щодо Януковича знакові. Хоча не можна виключати, що ним керує образа – нещодавно Гельмана начебто відсторонили від кампанії Януковича.

Однак відсутність святої впевненості у перемозі Януковича показують і інші політологи-політтехнологи кандидата від влади.

Про це писала російська "Независимая газета", коментуючи останній візит Путіна до України. "Навіть Гліб Павловський, який до недавнього часу не дозволяв собі засумніватися в перемозі Януковича, не виключає, що можливі й інші варіанти розвитку ситуації в наших найближчих сусідів".

"Є сценарій перемоги Януковича. Є сценарій перемоги Ющенка в результаті революції, тиску вулиці й переходу до нього частини адміністративного апарату", – цитує газета Павловського.

За його словами Павловського, виключати варіант революції неможливо. "Росія готується до цього сценарію?" – уточнила кореспондент "НГ". "Думаю, що так", – після невеликої паузи відповів головний ідеолог штабу Януковича", - пише газета.

Тим часом, пише "НГ", колега Павловського керівник Інституту політичних досліджень Сергій Марков, який також допомагає Януковичу, визнає, що тактика Москви дещо змінилася.

"Український виборець просто перегодований підтримкою Росії", – пояснює він практичну відсутність агітаційних моментів в останньому вояжі російського президента.

Путіну, на думку Маркова, "треба було обговорити з Кучмою всі можливі сценарії розвитку ситуації в Україні: перемога Януковича з невеликим відривом і подальші за цим масові мітинги опозиції, настання хаосу й, нарешті, перемога Ющенка".

До останнього варіанту розвитку подій, судячи за словами політолога, в Кремлі також готові. Якщо Ющенко переможе, треба "вступати в переговори, домовлятися, щоб найяскравіші русофоби не одержали постів – врешті-решт є ж у нього в команді пристойні люди", - наводить "Независимая газета" слова Маркова.

"Позиція Росії щодо Януковича абсолютно однозначна, а ось результати виборів – ні", – зазначає керівник ще однієї структури – фонду "Політика" – Вячеслав Ніконов. Іншими словами, Москва до останнього допомагатиме українському прем'єру, але паралельно починає готувати й "запасний аеродром".

Водночас, Павловський наполягає, що позиція Росії щодо Януковича не змінилася: "Наскільки я розумію, вона стала ще більш визначеною", - цитує газета Павловського.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування