В Україні знову з'явилися в'язні сумління - Amnesty International

Середа, 17 листопада 2004, 10:28
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала шістьох нещодавно засуджених політичних активістів у Сумах в'язнями сумління й оголосила про початок кампанії щодо їхнього негайного звільнення.

Amnesty International висловила стурбованість з приводу продовження арештів осіб, які висловлюють свої політичні права, зокрема право на мирний протест під час вимоги оприлюднення результатів виборів президента України.

"Дуже важливо, щоб Україна продемонструвала світу, що вона поважає право на свободу висловлювання напередодні другого тура президентських виборів", - відзначає Amnesty International.

Шість осіб були нещодавно засуджені місцевим судом Сум до 10 днів адміністративного арешту за нібито опір міліції, який мав місце під час проведення мирної акції протесту 31 жовтня з метою оголошення результатів виборів на одній з дільниць.

Члени виборчої комісії відмовилися повідомляти результати виборів і викликали міліцію, яка "розігнала мирну акцію й затримала десять її учасників, які незабаром були відпущені".

13 листопада міліція о 6 годині ранку заарештувала деяких учасників. На суд не були допущені ані адвокати засуджених, ані їхні родичі.

"Є чіткі підстави вважати, що ці 6 осіб були засуджені за висловлювання своїх поглядів, - заявляє Amnesty International.

"Влада Сум порушила міжнародні стандарти, відмовивши адвокатам і рідним у допуску на судове засідання, а також не повідомивши їх про місцезнаходження затриманих".

За останній місяць це вже друга заява Amnesty International з приводу ситуації із правами людини в Україні. Першу було оприлюднено 25 жовтня нинішнього року й стосувалася вона арештів активістів організації "Пора".

Інтерфакс-Україна

Сумські студенти продовжують голодувати. Їх знову буде бити міліція

У Сумах з'явилось наметове містечко. Люди йдуть на мітинг

У СУМАХ "БЕРКУТ" РОЗІГНАВ ГАЗОМ ЛЮДЕЙ БІЛЯ БУДИНКУ СУДУ. Є кров

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування