Депутати заборонили голосувати за відкріпними талонами

Четвер, 18 листопада 2004, 16:33
Верховна Рада України в четвер заборонила голосування в другому турі виборів президента країни за відкріпними посвідченнями.

Внесений членом фракції БЮТ Олегом Білорусом закон "Про особливості застосування закону України про вибори президента України при повторному голосуванні 21 листопада 2004 року" підтримали 236 з 388 депутатів.

Відповідно до закону, голосування за відкріпними посвідченнями 21 листопада не проводиться. Відкріпні посвідчення, видані до дня голосування й уточнення, внесені в списки виборців на основі цих посвідчень - вважаються недійсними.

Закон установлює, що виборець, який одержав відкріпне посвідчення, має право взяти участь у голосуванні по місцю, де він був включений у списки на своїй виборчій дільниці.

Крім того, відповідно до закону, не проводиться голосування за межами приміщення для голосування.

Громадяни, які за станом здоров'я або з інших поважних причин не можуть самі прибути на дільниці, повинні бути забезпечені виборчими комісіями транспортом, у тому числі, спеціальним, щоб добратися на дільниці й проголосувати там.

Виборчий бюлетень видається за наявності 3-х підписів: члена виборчої дільниці, який видає бюлетень й 2-х членів комісії, які представляють обох кандидатів у президенти.

У випадку неможливості підписання бюлетеня ким-небудь із цих трьох, за рішенням дільничої комісії, бюлетень може підписати інший член виборчкому. Бюлетені, на яких немає хоча б одного підпису членів комісії, - вважаються недійсними.

Рішення тервиборчкому й дільничних комісій про припинення повноважень виборчої комісії або її члена пізніше, ніж за 2 дні до дня повторного голосування, - вважається недійсним.

Голосування на дільниці може бути визнано недійсним винятково судом присяжних на підставі положень ст. 80 закону про вибори президента.

Закон має бути підписаний президентом і набуває чинності після його оприлюднення в державних ЗМІ.

Як повідомлялося, масове голосування за відкріпними талонами у ході першого туру президентських виборів 31 жовтня було відзначене спостерігачами в якості одного з основних порушень.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування