Шахтарів залякують Ющенком, а віруючим платять по 200 гривень від партії Януковича

Четвер, 18 листопада 2004, 18:59
Європейська мережа організацій, які спостерігають за виборами, ENEMO закликає Центральну виборчу комісію оприлюднити результати голосування в першому турі виборів Президента по всіх виборчих дільницях.

Про це сказав на прес-конференції співголова організації Еділь Байсалов, повідомляє Український вибір.

З його слів, це сприятиме забезпеченню прозорості виборчого процесу.

"Опублікувати в Інтернеті... Дати можливість населенню ознайомиться з результатами виборів у розрізі всіх виборчих дільниць", - сказав Байсалов.

Зі слів співголів ENEMO Байсалова й Пітера Новотного, така практика широко застосовується в Киргизстані, Словаччині й інших країнах.

"Щоб організації, які проводили паралельний підрахунок голосів, могли зрівняти свої дані з даними ЦВК", - сказав Байсалов.

Байсалов також зазначив, що в ході моніторингу виборчої кампанії спостерігачі зафіксували випадки насильства й погроз проти працівників виборчих кампаній і спостерігачів.

Так, 13 листопада в Сумах були заарештовані 6 прихильників кандидата в Президенти, лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка.

Спостерігачі також вказують на випадки тиску з боку влади на державних службовців і членів виборчих комісій.

Так, спостерігачі ENEMO були свідками того, як перший заступник голови міської ради Краснодона (Луганської області) на засіданні членів виборчкомів у Луганську пояснював їм, що вони повинні зробити все можливе для забезпечення перемоги кандидата в Президенти, прем'єр-міністра Віктора Януковича.

"Шахтарів в Луганську попередили що "якщо Ющенко переможе, ваші шахти будуть закриті" та наказали зробити все для забезпечення перемоги Януковича. В той самий час, з Донецьку, спостерігачі ENEMO доповіли про те, що шахтарські профспілки були проінструктовані забезпечити 100% участь у виборах", - говориться в прес-релізі організації.

"12 листопада в Донецьку представники місцевої влади скликали духовенство Московського Патріархату на зустріч у Палаці культури металургів, де духовенству наказали забезпечити підтримку Януковича серед своїх парафіян та надали кожному по 200 гривень від Партії Регіонів", - зазначають спостерігачі.

Зі слів Байсалова, у період до оголошення ЦВК результатів першого туру голосування спостерігачі зареєстрували кілька випадків агітації й роздачі листівок прихильниками Ющенка.

ENEMO - група громадських організацій з 16 країн колишнього СРСР і зі Східної Європи.

21 листопада понад тисячу спостерігачів він ENEMO будуть проводити спостереження на більш ніж 5 тисячах виборчих дільницях і на всіх 225 територіальних виборчих комісіях.

Як повідомляло агентство, у першому турі виборів Президента 31 жовтня 39,87% виборців проголосували за Ющенка, 39,32% - за Януковича.

ЦВК призначила другий тур виборів Президента на 21 листопада.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування