Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії побоюються "смути" у випадку перемоги Януковича

П'ятниця, 19 листопада 2004, 11:39
Підсумки другого туру виборів в Україні багато в чому будуть залежати від рівня явки на півдні й сході країни, вважає директор Інституту країн СНД Костянтин Затулін.

"Якщо в східних і південних областях України кількість тих, хто бере участь у голосуванні, збільшиться хоча б на кілька відсотків, то у Віктора Януковича буде реальна можливість перемогти", - сказав політолог.

"У всякому разі, - зазначив він, - в 1994 році, коли українські вибори були скроєні за тією ж моделлю (схід проти заходу), у першому турі явка склала 69%, а в другому - 74% - за рахунок мобілізації, загострення політичної боротьби й напруженості", - заявив він.

Нинішнє загострення передвиборчих страстей, на думку Затуліна, не пройде безслідно для країни.

"Те, що штаби обох кандидатів змушені мобілізувати всі резерви, поляризує Україну, - сказав він. - Ющенко максимально зомбував своїх прихильників, ніякої перемоги, крім своєї, вони визнавати не хочуть, і йому вже важко буде вийти з того піку, у який він сам себе направив, тим більше що в його оточенні є люди, досить по-екстримістськи налаштовані".

У цій ситуації політолог вважає за необхідне для всіх "виявити максимум витримки й досить ясно попередити, що тільки обраний у результаті голосування, а не методом волевиявлення юрби, президент може бути визнаний в Україні й за її межами".

На думку керівника Центру політичних технологій Ігоря Буніна, смута в Україні для Росії більше небезпечна, ніж перемога Ющенка.

При цьому, як вважає політолог, для Москви оптимальним результатом другого туру була би невелика перевага убік Януковича, "оскільки ставки вже зроблені й, зважаючи на все, Ющенко не сприймається Росією як кандидат, з яким можна було б домовитися".

Не беручись робити прогнозів щодо підсумків другого тура, Бунін разом з тим зазначив, що "Ющенко, можливо, трохи, на йоту, випереджає Януковича, у якого, однак, більший адміністративний ресурс".

Те, що сьогодні Янукович не випереджає свого конкурента, на погляд політолога, є результатом помилки Москви, що разом з Януковичем зробила ставку в основному на проросійський електорат.

"Не треба було сильно давити на національні почуття, роблячи вибори такими проросійськими", - вважає Бунін.

На погляд політолога, головною стратегічною проблемою провідних кандидатів на цих виборах було створити синтез між сходом і заходом, і не стати кандидатом тільки сходу або тільки заходу.

"В останній місяць, - пояснив Бунін, - потрібно було не стільки боротися за проросійський електорат, скільки за тих, що вагалися, і всю символіку, ідеологію, систему цінностей переорієнтувати на цей коливний електорат.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
07:51
Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка
07:44
ЗСУ за добу відмінусували понад тисячу окупантів
Усі новини...