Представник Буша невдоволений кампанією й розчарований ініціативою Ющенка

П'ятниця, 19 листопада 2004, 15:10
Представник президента США на виборах в Україні, сенатор Ричард Лугар заявляє про своє невдоволення великою кількості порушень під час президентської кампанії в Україні.

Про це він заявив у п'ятницю, відповідаючи на питання журналістів.

"Спостерігачі вже висловлювалися щодо цього. Вони склали численні списки порушень, які мали місце. Так що, звичайно, я незадоволений. Але я хочу підкреслити, що вирішальне голосування відбудеться у неділю, і ми маємо можливість порівняти", - зазначив Лугар.

"Ми підходимо до цієї події без наївності, враховуючи те, що відбувалося, але в той же час мені хотілося б залишатися оптимістом і думати, що є шанс, що відбудеться щось важливе для демократії і що буде на користь народу", - додав сенатор.

Лугар пообіцяв уважно стежити на виборах, зазначивши, що має великий досвід виборів і пообіцяв до вечора неділі все порівняти і зробити висновки. До цього Лугар був спостерігачем на виборах в Сальвадорі, Нікарагуа і Філіпінах.

Лугар ухилився від коментарю про те, якими будуть дії у США в разі того, якщо опозиція, побачивши фальсифікацію на виборах, виведе людей на вулиці. "Я буду спостерігати за тим, що відбувається і за повідомленнями в ЗМІ і буду про це інформувати президента Буша", - сказав він.

На запитання, чи не трапиться так, що як Кучмі за війська в Іраку пробачили "Кольчуги", Януковичу за якесь рішення пробачать фальсифікацію виборів, Лугар сказав, що "не може займатися здогадками", але дивитиметься, щоб вибори "були чесними і вільними".

Сенатор також висловив сподівання, що "українська влада розуміє, що поставлено на карту".

"Люди заслуговують на те, щоб їх глоси були чесно пораховані. Сподіваюся, що керівництво цієї країни розуміє, що є добрим для її населення", - додав він.

На запитання, як він оцінює ініціативу кандидата в президенти Віктора Ющенка вивести український контингент з Іраку, Лугар сказав, що буде розчарований, якщо новий президент України виведе українські війська з Іраку.

"Я би був дуже розчарований, якби Україна негайно вивела свої війська з Іраку", - сказав Лугар.

Він заявив, що США "дуже цінують" роботу українських миротворців в Іраку. За його словами, іракський народ усе ще потребує підтримки своїх демократичних прагнень.

"Іракський народ, так само як і український, заслуговує на вибори, він заслуговує, щоб у січні проголосувати за Конституцію і демократичний уряд. І українські війська є важливим чинником, який забезпечує таку можливість", - додав представник Буша.

Лугар перебуватиме в Україні до вівторка. У п'ятницю він планує зустрітися з прем'єром, головою парламенту, міністром закордонних справ.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...