Павловський: Ющенко переможе, якщо вийде на вулицю, а в Кучми здадуть нерви

П'ятниця, 19 листопада 2004, 18:49
Московський політтехнолог Гліб Павловьский вважає, що Віктор Ющенко може перемогти на виборах президента, якщо виведе людей на вулиці.

Про це він сказав в інтерв'ю Газеті.Ру.

"Якщо йому вдасться перенести суперечку на вулицю, то в нього більші шанси виграти. Але виграти, природно, не в електоральному полі. Якщо кампанія втримається в рамках виборів, то я думаю, що він програє - і програє зі значним відривом", - сказав Павловський.

Оцінюючи ж наскільки ймовірний революційний сценарій виборів, політолог сказав, що це важко визначити.

"Опозиція робить деякі кроки до цього. Наприклад, перенесення підрахунку голосів на площу в центр міста. Але тут уже стоїть питання витримки нервів - чиї нерви здадуть першими", - відзначив він.

При цьому Павловський вважає, що першими нерви здадуть не в Януковича чи Ющенка, а в Кучми.

"Скоріше, це вже Кучма й молоді активісти опозиції, багато з яких просто не відомі, а деякі є консультантами. Адже є не тільки політичні технології, є й революційні технології, вони продаються, їхні консультанти переїжджають із країни в країну, і в Києві в них зараз зоряний час", - вважає він.

Павловський сказав, що сама кампанія Ющенка, з технічної, технологічної й організаційної точки зору, "безаперечна удача".

"У всьому, крім політичної мобілізації. Вона дуже добре побудована для торжества. Але це кампанія просування бренду, а не кампанія завоювання політичного ринку", - відзначив Павловський.

У той же час Павловський упевнений, що дебати кандидатів виграв Янукович. "Він зміг розгорнути аргументи супротивника в протилежну сторону. Всі аргументи Ющенка полетіли назад до нього", - відзначив він.

Павловський також вважає, що "Янукович запропонував якусь нову політичну філософію, значно виточнену після першого туру".

На питання, чи готова Росія до поразки на українських виборах, Павловський сказав:
"Гру треба догравати".

"Я думаю, що це перша за останні роки така сильна ставка й сильна гра Росії, можливо, Україна не завжди була готова до неї, і не завжди ми грали в достатній мірі в чотири руки, але, успіх це чи невдача, ми незабаром довідаємося", - додав він.

"Ми готові й до того, і до іншого. Інша справа, що тут було б поразкою. Поразкою було б змінити у фіналі позицію, виявити вагання й спробувати сховатися за дипломатичними вивертами", - вважає Павловський.

У той же час заступник керівника передвиборчої кампанії Ющенка Анатолій Гриценко впевнений у перемозі Ющенка, оскільки вважає, що після першого туру люди "повірили в себе й повірили в здатність перемагати".

Він також відзначив, що починається опір у самій місцевій владі, правоохоронних структурах, інших силових органах.

"З'являються Лебеді часів 1991 року. Наприклад, сьогодні я одержав дзвінок від командира полку МНС, якого місцева влада гвалтувала, щоб 100% його солдатів й офіцерів проголосували за Януковича, фальсифікуючи по карусельних схемах відкріпні талони", - розповів Гриценко.

Щодо самого Ющенка Гриценко сказав, що він "зараз зайнятий більш практичними речами. Кампанія підходить до свого завершення". "В активній фазі політичні переговори по формуванню команди в новому складі. На завершальний етап вийшла розробка практичних кроків програми перших 100 днів", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування