На боці Ющенка - ентузіазм й активний виборець, Януковичу потрібна явка на сході

Субота, 20 листопада 2004, 12:32
Директор Інституту політичних досліджень Сергій Марков вважає, що прогнозувати результати другого тура президентських виборів в Україні практично неможливо.

"Це за межами раціонального наукового аналізу", - сказав Марков у суботу "Інтерфаксу" телефоном із Києва.

Він відзначив, що у другому турі на боці Віктора Януковича два фактори: "По-перше, у першому турі на півдні й сході країни, які в основному підтримують Януковича, явка була меншою, і тому є резерв. А, крім того, Янукович напрочуд добре виступив під час теледебатів".

Разом з тим політолог відзначає, що й на боці його опонента Віктора Ющенка є кілька переваг.

"Насамперед, це ентузіазм прихильників Ющенка. Також не можна не відзначити, що ліві кандидати в другому турі дещо більше підтримали Ющенка - так, на його боці виступили соціалісти, а лідер комуністів України, від якого чекали підтримки Януковича, зайняв нейтральну позицію. Ну й, крім того, Ющенко все ж таки в першому турі трохи випередив Януковича, що дає йому певну психологічну перевагу", - сказав Марков.

На питання про те, чи можливі в Україні якісь масові заворушення, Марков відповів ствердно.

"Ми з колегами міркували щодо можливості бєлградського або тбіліського сценарію і дійшли висновку, що вони досить імовірні", - сказав Марков.

При цьому він висловив думку, що ініціатором заворушень "може бути тільки одна сторона - прихильники Ющенка".

"Деякі з його прихильників прямо заявляли, що у випадку, якщо ЦВК оголосить переможцем Януковича, вони обов'язково вийдуть на вулиці", - нагадав Марков.

За будь-якого результата виборів в Україні шлейф цієї кампанії буде тягтися й далі, вважає президент фонду "Політика" В'ячеслав Ніконов.

"При доброму варіанті все це заспокоїться за тиждень, а при серйозному - може затягтися й до наступних виборів президента", - заявив Ніконов.

На думку політолога, у випадку перемоги Віктора Януковича опозиція не погодиться з результатами голосування, навіть якщо перемога буде дуже виразною, і тим більше не погодиться, якщо перевага Януковича виявиться невеликою.

Якщо ж переможе Ющенко, особливо з незначною перевагою, то в цьому випадку, як думає Ніконов, також можна чекати відмови визнати результати виборів, але вже з боку діючої влади.

У цілому, за оцінкою Ніконова, на сьогодні більше шансів у Януковича: нещодавні дебати, які він, судячи з опитувань, виграв, додадуть українському прем'єру від 2 до 4% голосів.

У той же час, на погляд політолога, багато залежатиме від явки у п'яти ключових областях України: Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській й у Криму.

"Під час першого туру явка там була в середньому на 20% нижча, ніж на заході країни, і якщо в цих п'ятьох областях люди просто прийдуть і проголосують, то, звичайно, Янукович виграє", - вважає Ніконов.

Цьому, однак, може перешкодити такий несподіваний фактор, як погода (політолог нагадав, що в день виборів в Україні очікується серйозне похолодання з випадінням снігу).

"Зниження явки буде в цілому грати скоріше на користь Ющенка, тому що в нього більш мотивований виборець, що проголосує за будь-якої погоди", - відзначив Ніконов.

З іншого боку, додав він, саме погода може перешкодити опозиції влаштувати масові заворушення.

Як пояснив політолог, "революції в сніг і дощ не роблять, для революцій потрібна більш комфортна погода".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування