На Ющенка дивляться як на Єльцина, а Схід не захоче в СРСР Путіна?

Субота, 20 листопада 2004, 16:21
Доля Східної Європи вирішиться в неділю на виборах президента України.

Про це написав у статті для "Die Welt німецький політолог Александер Рар.

"Якщо переможе реформатор Ющенко, ЄС та НАТО можуть сягнути кордонів України. Перемога чинного прем΄єр-міністра може означати воз΄єднання із Росією та послаблення західного впливу у Східній Європі", - пише Рар.

За його словами, на території колишнього Радянського Союзу Ющенко виявився "єдиним ліберальним опозиційним" кандидатом, що підтримується "широкими масами населення", що "бажає для своєї батьківщини демократії".

"Як колись міліони захоплених росіян, що вважали Бориса Єльцина визвольником від комунізму обрали його президентом, сподіваються українці, що бажаюсь реформ на те, що Ющенко покладе край олігархічному режиму", - зазначає Рар.

Він також вважає, що перемога Ющенко могла б надіслати позитивний сигнал також виборцям у Росії та Білорусі, продемонструвавши, що "партія влади" не є непереможною.

"Його перемога може також призвести й до драматичних змін, подібних до тих, що відбулися під час революції троянд” Міхаїла Саакашвілі на Південному Кавказі рік тому", - додає політолог.

Він також вказує на те, що Янукович отримує колосальну підтримку з Росії. І для Путіна це "унікальна історична нагода, домогтися економічної реінтеграції трьох східнослов΄янських держав – Росії, України та Білорусі та завадити подальшому розширенню НАТО на південь СНД".

Він відзначає, що Путін неоднарозово приїздив в Україну, а Дума поспіхом просуває закон про подвійне російсько-українське громадянство.

"Напевно справа може обернутися іншим боком. Ясна річ, що більшість українців на Сході бажає поліпшення економічних стосунків із Росією, але навряд чи українці погодяться сьогодні на втрату суверенітету", - сказав він.

"Результат виборів в Україні може бути доленосним для політики Путіна. У випадку поразки Януковича Путін може втратити лице у власній країні. Два роки тому, Путін зазнав відчутної поразки в Білорусі, коли йому не вдалося провести там референдум щодо об΄єднання цієї країни із Росією", - вважає Рар.

"Якщо переможе Ющенко, ці зміни на користь європейського напрямку мають бути винагороджені Заходом. У випадку перемоги Януковича, Україна в жодному разі, як уже говорять деякі в Америці, не має повторити долю Білорусії", - наголошує він.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування