Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Погребинський висмоктав рейтинг Януковича зі статистичної помилки. РТР озвучив темник

Субота, 20 листопада 2004, 21:47
Віктор Януковича нібито лідирує на виборах президента України.

Такі дані соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, поширив "Інтерфакс-Україна" для своїх передплатників.

Серед тих респондентів, які збираються брати участь у виборах (по відкритому опитуванню) 42.3% нібито збираються проголосувати за Януковича, 37.5% - за Ющенка, 2.6% - проти обох, 17.5% не змогли відповісти.

За даними опитування 84% громадян України впевнені, що будуть брати участь у виборах (в опитуванні перед першим туром 76%), 9% говорять, що "скоріше за все будуть" брати участь у виборах (в опитуванні перед першим туром 13%), 3% ще не ухвалили рішення.

Найбільшою мірою число тих, хто впевнений, що піде голосувати виросло в областях з переважною підтримкою Януковича.

Ці рейтинги були оприлюднені російським каналом РТР-планета, яке транслюється на Україну. Як відомо, українським ЗМІ заборонено оприлюднювати соціологію про рейтинги кандидатів.

У той же час сам КМІС заявляє, що цей прес-реліз був складений без участі інституту.

"КМІС дійсно з 10 по 18 листопада провів опитування суспільної думки із приводу другого туру виборів президента за анкетою, розробленою Київським центром політичних досліджень і конфліктології", - відзначається в заяві президента КМІС Валерія Хмелька й генерального директора КМІС Володимира Паніотто.

Усього було опитано 2500 респондентів, половина з яких (1250 осіб) відповідали на запитання про те, за кого вони будуть голосувати у відкриту (відповідаючи на запитання інтерв'юєра), друга половина - за допомогою механізму secret ballot (респондент заповнював анонімний бюлетень і кидав у закриту урну).

Керівники КМІСу підкреслюють, що на відміну від заявленої 2.2% у повідомленні Інтерфакс, статистична помилка вибірки становить близько 2.8% без врахування дизайн-ефекту й може досягати 4.2% з урахуванням дизайн-ефекту.

КМІС також підкреслив, що зібрані дані щодо готовності голосувати за кандидатів можуть містити також і систематичну помилку (близько 1,5%), зумовлену тим, що розроблювач анкети цього разу поміняв на зворотній звичний для інтерв'юєрів і респондентів порядок розташування варіантів відповідей.

У цій анкеті - на відміну від всіх попередніх і від порядку, прийнятого в бюлетені для голосування, - першим вказувалося прізвище не Ющенка, а Януковича.

У той же час керівники КМІС відзначають, що інше опитування, проведене інститутом у той же час, показало, що "трохи більшу" підтримку мав не Янукович, а Ющенко.

Як відомо, протягом кампанії Київським центром політичних досліджень і конфліктології, очолюваним Михайлом Погребинським, не раз оприлюднювались рейтинги, які викликали подив серед соціологів.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування