ЮЩЕНКО ВИГРАВ У ЯНУКОВИЧА 11%. ОСТАТОЧНІ ДАНІ ЕКЗИТ-ПОЛУ

Неділя, 21 листопада 2004, 19:55
За результатами анонімного екзит-полу на виборах президента переміг Віктор Ющенко.

За Ющенка проголосували 54%, за Януковича – 43%, проти обох – 3%.

Такі результати після опрацювання 100% анкет повідомили "Українській правді" у фонді "Демократичні ініціативи". Ці дані не змінилися у порівняні з результатами опрацювання 77% анкет.

Екзит-пол був проведений Київським міжнародним інститутом соціології та Центром Разумкова – кожен за загальнонаціональною вибіркою, на 460 дільницях було опитано 30 тисяч виборців.

Зведення даних опитування проводив керівник КМІС Володимир Паніотто. Він оцінив похибку максимум у 2%.

Паніотто також сказав, що відмова відповідати на питання склала 27%, тоді як у першому турі цей показник дорівнював 22%.

Фонд "Демократичні ініціативи" навів результати екзит-полу по областях:

- Західний регіон (Львівська, Рівненська, Волинська, Закарпатська, Чернівецька, Тернопільська, Івано-Франківська області): за Ющенка 90%, за Януковича – 9%;

- Західно-Центральний регіон (Житомирська, Вінницька, Хмельницька, Черкаська, Кіровоградська, Київська області та місто Київ): за Ющенка 79%, за Януковича – 18%;

- Східно-Центральний регіон (Чернігівська, Сумська, Полтавська, Дніпропетровська області): за Ющенка 56%, за Януковича – 39%;

- Південний регіон (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області та Крим): за Ющенка 29%, за Януковича – 67%;

- Східний регіон (Харківська, Луганська та Донецька області): за Ющенка 13%, за Януковича – 84%.

Різницю з екзит-полом "Социса" та "Соціального моніторингу" (у них Ющенко отримав 49,4%, Янукович – 45,9%) Паніотто пояснив різними методами опитування.

"Таємне дослідження дає на 4-5% голосів більше Віктору Ющенку, бо при методі інтерв’ю обличчя в обличчя частина людей боїться говорити, за кого голосували", - сказав Паніотто.

Ілько Кучерів, керівник фонду "Демократичні ініціативи", який замовляв опитування, зазначив, що "обидва екзит-поли мають однакову тенденцію".

Екзит-пол позитивно оцінили присутні як спостерігачі російські соціологи. Представник центру Левади (екс-ВЦІОМ) Олексій Гражданкін сказав, що КМІС і Центр Разумкова провели екзит-пол "якісним і на рівні світових стандартів".

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...