Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенківці з боями відбивають урни з бюлетенями

Неділя, 21 листопада 2004, 21:09
Протягом дня Комітет виборців України фіксував порушення під час перебігу голосування. Зокрема, були помічені нетверезий голова ДВК у Донецькій області, погроми скриньок, викрадення членів дільничіх комісій.

Закарпатська область

У Закарпатській області під час другого туру виборів зафіксовано дуже велику кількість громадян, які збираються проголосувати вдома, – 27 тисяч.

На дільниці № 12 виборчого округу № 71, розташованій у Мукачевому, 15-20 молодчиків побили журналістів газет "Старий замок" і "Трибуна". Демонстративно вони розірвали журналістське посвідчення кореспондента Тетяни Ратушняк.

На дільниці № 71 того ж округу в селі Клячанове було помічено три автомобілі ВАЗ 2109 темно-зеленого кольору із шістьма пасажирами, які побили журналіста "Старого замку" Андрія Зеленка й відібрали в нього відеокамеру.

Черкаська область

Дільниця №17 198 в. о. Четверо невідомих увірвалися до приміщення для голосування і зі словами "Ах, так вы тут за Ющенко голосуете!» порозбивала скриньки із бюлетенями і позаливала їх чорнилами. Потім швидко невідомі зникли. Зараз на дільниці працюють правоохоронці.

Сумська область

У Сумах скоєно напад на виборчу дільницю №28 (160 ВО). Почалося усе з того, що на дільниці до скриньок було вкинуто фальшиві бюлетені. Цей факт був зафіксований спостерігачами. Після цього до дільниці під’їхали автомобілі, з яких вискочили 10-12 осіб у масках і палицями. Забігши до дільниці, вони крикнули "Всем стоять!" і почали громити скриньки. Наважився спробувати перешкодити їм лише один член ДВК, його також ударили. Розгромивши скриньки, молодики заскочили до автомобілів і зникли.

Голосування було припинено, викликана міліція. Зараз голосування відновлено, для цього використовується одна скринька, яка вціліла.


Запорізька область

На виборчій дільниці №94 (ТВО№84) міжнародні спостерігачі стали свідками того, як на дільницю приїхали три члени комісії після виїзного голосування. Один з членів комісії привіз із собою невикористані бюлетені та в присутності міжнародних спостерігачів почав їх заповнювати та кидати в виборчу урну для голосування за місцем перебування.

Приблизно о 15-10 на дільницю приїхав невідомий чоловік із купою паспортів, який передав ці паспорти комісії й комісія почала заповнювати бюлетені та розписуватися у списках виборців.

Дніпропетровська область

ДВО №36, ДВК №№ 46, 54 (Нікополь) членам виборчої комісії видано на 35% більше бюлетенів, ніж виборців у списках. Спостерігачі вважають, що це зроблено з метою фальсифікації результатів голосування.

Івано-Франківська область

ТВО №90Б ДВК №16 (Надвірнянський р-н, смт Делятин)

На дільничній виборчій комісії з’явилися особи, які показували посвідчення кореспондентів "Луганського кабельного телебачення". Як виявили члени комісії та спостерігачі КВУ пізніше – на посвідченнях були печатки без необхідних даних (реєстраційний чи ідентифікаційний код, тощо). Ці журналісти, за свідченнями членів комісії, почали фізично заважати членам ДВК працбвати, а виборцям – голосувати. Кілька разів вони спробували зняти на відеокамеру голосування в кабінці того чи іншого виборця. Групи укомплектовано якісною знімальною технікою. "Кореспонденти" часто поводяться досить агресивно.

Донецька область

У 57 окрузі дільниці №22 у Краматорську було "виявлено" пьяного Голову ДВК пана Плужника. Може цей факт і не привернув увагу юриста з Російської Федерації Станіслава Рябенка, якщо б поведінка Голови ДВК не здалася б йому дивною.

Коли С. Рябенко звернувся до Голови ДВК, той голосно попросив членів комісії підійти поближче: "Давайте привітаємо нашого гостя з Російської Федерації!", - продекламував він.

"Я – не судмедексперт, - коментує ситуацію Рябенко, - але навіть я розумію, що така поведінка людини даної посади не є нормальною". Присутні на цій же дільниці спостерігачі підтвердили підозри Рябенка.

Крім того, комітет виборців України в Донецькій області заявляє про викрадення члена виборчої комісії на дільниці №145 в окрузі №61 міста Кременець (Донецька область) від штабу кандидата в президенти, лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка Віктора Довбуша.

За повідомленням прес-служби, троє невідомих чоловіків захопили члена комісії, посадили його в машину й відвезли в невідомому напрямку.
Прес-служба повідомляє, що подія сталась близько 17 години, до цього часу про місцезнаходження викраденого нічого не відомо. Ведуться пошуки.

Черскаська область

В храмі Св. Михайла (м. Черкаси) прихожанам роздають іконки на зворотньому боці яких – агітація за Віктора Януковича.

***

В неділю штаб Ющенка також заявив про викрадення двох спостерігачів на дільниці №85 в окрузі №41 в Донецьку, трьох спостерігачів в округах №106 й №111 у Луганській області й довіреної особи Ющенка по округу №203 Черкаської області, повідомляють "Українські новини".

Штаб кандидата на пост президента Віктора Ющенко заявляє, що на дільниці №31 виборчого округу №74 у селі Грушеве (Закарпатська область) невідомі побили депутата Верховної Ради від блоку партій "Наша Україна" Юрія Оробця.
З дільниці № 66 у цьому ж окрузі вигнали заступника голови комісії, її секретаря і всіх спостерігачів після того, як в урни було вкинуто пачку бюлетенів з позначкою напроти прізвища кандидата на пост президента Віктора Януковича.

Штаб Ющенка також заявляє про те, що невідомі напали на дільницю №10 територіального виборчого округу №68 (Малин, Житомирська область). За його даними, невідомі з газовими пістолетами й битами хотіли забрати урну з бюлетенями. Члени виборчкому й спостерігачі від Ющенка змогли відбити напад й урна залишилася на дільниці.

Посадові особи двох дільничних комісій в окрузі номер 117 у Львові госпіталізовані після приступів. Про це повідомив на брифінгу у Львові голова обласної громадської організації Комітету виборців України Роман Кошовий.

"На ділянці номер 27 із серцевою недостатністю госпіталізували голову комісії, а на ділянці номер 12 - секретаря", - сказав Кошовий, передає "Інтерфакс-Україна".

Разом з тим він відзначив, що це не перешкодить комісіям працювати в нормальному режимі, оскільки законодавство про вибори президента чітко розписує процедуру поводження комісії на випадок таких надзвичайних ситуацій.

КВУ, "Українські новини", "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування