Всі британські ЗМІ очікують революцію в Україні

Понеділок, 22 листопада 2004, 06:47
Всі без винятку провідні британські газети в понеділок вміщують матеріали присвячені українським виборам, повідомляє ВВС

Зокрема "Таймс" друкує статтю "Опозиція відкидає "брудні витівки" і заявляє про перемогу на виборах".

Кореспондент часопису у Києві Джеремі Пейдж повідомляє про перемогу Віктора Ющенка "на надзвичайно вирішальних президентських виборах, у ході яких ціла боротьба зав'язалась між Росією та Заходом".

"Таймс" додає, що Ющенко звинуватив офіційні власті у фальшуванні результатів виборів і пообіцяв вивести на вулиці мільйони людей, у разі як його опонента пана Януковича буде оголошено переможцем.

У разі як опозиційний кандадат таки закличе людей вийти на вулиці, прихильники опозиції сподіваються на те, що протести переростуть у щось на зразок грузинської "революції троянд", яка скинула президента Шеварднадзе, пише "Таймс".

"На цих виборах вирішується доля і майбутній напрямок розвитку потенційної економічної потуги з населенням у 48 мільйонів, яка застрягла між розширеним Європейським Союзом та дедалі більш авторитарною Росією. Загалом цілий процес українських виборів нагадує часи Холодної війни", пише "Таймс".

"Файненшнл Таймс" у статті "Насильство перешкоджає ходові українських президентських виборів" повідомляє дані своїх кореспондентив у Дніпропетровську та у Києві.

"Широкомасштабні фальсифікації, залякування та деякі випадки із застосуванням насильства позначились на українських президентських виборах, посилюючи можливість оскарження їхніх результатів", пише газета.

"У Дніпропетровську, звідки походить нинішній президент України Леонід Кучма, виборці зазвичай голосували за кандидатів від лівих сил, але цього разу, наприклад, Іван Романько, пенсіонер, що працював на заводі "Південмаш", який свого часу очолював пан Кучма, так само як і інші пенсіонери, голосував за опозиційного кандидата, тому що президент Кучма виплекав корупцію у країні і надав можливість кримінальним елементам долучитися до влади", йдеться у статті "Файненшнл Таймс".

Автор статті в "Дейлі Телеґраф" вважає, що голосування на президентських виборах в Україні залишає країну на межі конфлікту.

Прихильники обох кандидатів стверджують, що не погодяться з поразкою на виборах, і тоді як напруження в Україні сягає межі, десятки співробітників загонів міліції спеціального призначення займають позиції.

"Ставки в Україні не можуть бути більшими. Ці вибори розгорнули битву за реґіональний вплив у цій потенційно багатій країні між Москвою та Вашінгтоном".

"На додаток ціла передвиборча кампанія позначилась порушеннями, і один зі спостерігачів заявив, що ці вибори є огидними, невільними і нечесними. На додаток у країні подейкують, що представники офіційних українських властей вже придбали собі авіаквитки, аби залишити країну, сидячи на речах і очікуючи".

"Ґардіан" у статті "Україна залишається у напрузі, тоді як суперницькі кандидати заявляють про перемогу". Часопис повідомляє:

"Попередній екзит-пол, або ж опитування на виході з виборчих дільниць, вказує, що опозиційний кандидат Віктор Ющенко досить потужно вів перед у змаганні з про-владним кандидатом Віктором Януковичем. У Києві люди здебільшого голосували за опозиційного кандидата. Саша, ветеран афганської війни, який є водієм таксі, каже, що коли людина з двома судимостями як Віктор Янукович може висуватися на президента, тоді президентом може стати будь-хто", пише газета.

Кореспондент часопису "Індепендент" у Києві Аскольд Крушельницький пише, що опозиційний кандидат Віктор Ющенко разом зі своїми прихильниками готові до актів громадянської непокори, у разі як надійде інформація, що результати виборів сфальсифіковано.

Стало відомо, що п'ятеро чільних співробітників харківської міліції визнали, що були задіяні у розповсюдженні у своєму реґіоні приблизно півмільйона виборчих бюлетенів із заповненим голосуванням за провладного кандидата Віктора Януковича, пише газета.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News