Сндешні спостерігачі не бачать фальсифікації Януковича

Понеділок, 22 листопада 2004, 12:24
Спостерігачі місії міжнародної організації "Інститут країн Східної Європи й СНД" вважають, що минулі в Україні вибори президента є легітимними, незважаючи на певні порушення.

"Спостерігачі місії зробили такий висновок: вибори можна вважати легітимними і такими, що відповідають демократичним стандартам, незважаючи на всі відзначені порушення", - заявив керівник аналітичного відділу інституту Лев Вершинін на прес-конференції в понеділок у Києві.

Він відзначив, що в ході виборчої кампанії й самого дня голосування "всіма суб'єктами виборчого процесу були допущені численні помилки, прямі, іноді навмисні порушення закону".

Однак спостерігач назвав більшу частину цих помилок технічними й висловив упевненість, що вони не вплинуть на результати виборів.

Від інституту в 19-ти областях України з 11 листопада працювали 62 спостерігача.

У попередньому звіті місії, оголошеному на прес-конференції, спостерігачі відзначили значне скорочення кількість технічних недоліків у роботі виборчих комісій, відзначаючи в той же час помітну кількість відступів від процесу загальноприйнятого підрахунку голосів.

Основними порушеннями, на думку спостерігачів, були: масові порушення ідентифікації при одержанні бюлетеня, що, можливо, приховувало повторне голосування або голосування "мертвих душ", характерне для західних і центральних регіонів, тиск на дільничні комісії, який призвів до збоїв у їхній роботі.

Внаслідок цього були випадки порушення таємниці голосування й процесу підрахунку голосів (відзначено у всіх областях, крім Одеської).

Також відзначені численні випадки пропаганди й агітації в день виборів на користь обох кандидатів, однак менш грубі, ніж під час першого туру.

На прес-конференції очікувалася присутність спостерігачів від міжнародної організації Consent international, однак, як було повідомлено, вони застрягли у пробці.

"Інтерфакс-Україна"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:24
ФДМУ за тиждень провів 8 успішних аукціонів з приватизації на 28,5 мільйонів
19:59
Якою буде освіта у професійних ліцеях і як формуватимуть їхню мережу: відповідає МОН
19:53
"Тиждень чекали": Буданов розповів деталі збиття російського Ту-22
19:49
фотоЗеленський провів нараду біля розбомбленої багатоповерхівки в Дніпрі
19:48
відеоУ Києві рятувальники винесли понад 10 собак і котів із палаючої квартири: 6 тварин загинули
19:35
ЗМІ дізнались, які заходи включатиме новий пакет санкцій проти РФ
19:27
Нідерланди невідкладно дають понад €200 млн на ППО та снаряди для України
19:26
"Під виглядом співробітників Бюро видурювали у людей гроші": ДБР викрило шахрайську схему
19:15
фотоНа Дніпропетровщині ворог атакував рятувальників, коли ті гасили пожежу від обстрілу
19:14
Понад 55% мережі системно важливих банків здатні працювати під час блекауту – НБУ
Усі новини...