США ДАЛИ КУЧМІ ОСТАННІЙ ШАНС ВІДДАТИ ПЕРЕМОГУ ПЕРЕМОЖЦЮ

Понеділок, 22 листопада 2004, 15:39
Представник президента США на виборах президента України Ричард Лугар заявляє про кричущі порушення під час виборів 21 листопада.

Про це він заявив під час зустрічі з журналістами в понеділок у прес-центрі посольства США.

"Беручись за це завдання, я бачив, що кампанія вже характеризувалася масштабним залякуванням і нездатністю надати рівне висвітлення кандидатів у пресі", - зауважив він.

"Фізичні залякування виборців і незаконне використання урядових адміністративних та юридичних повноважень було очевидним і повсюдним", - заявив Лугар

Лугар вказав на "значні" порушення в ході виборів, зокрема, незаконне виключення членів виборчих комісій від опозиції, неправильні списки виборців, свідчення студентів, держслужбовців, працівників приватних підприємств, про те що керівництво примушувало їх віддавати перевагу одному з кандидатів.

Також Лугар вказав на кількаразове голосування за відкріпними талонами, людей, яких перевозили спеціальними автобусами, побиття представників ЗМІ і підозріло активне використання пересувних урн.

Водночас він наголосив, що перед виборами 21 листопада у нього ще була надія на вільну і чесні виборчу процедуру, яка б зміцнила повагу до легітимності обраного кандидата.

"Навіть перед лицем таких намагань поховати надію на вільні чесні вибори мене усе ж надихала сміливість такої великої кількості громадян України, які хотіли продемонструвати прагнення вільно висловлювати свою волю", - сказав Лугар.

При цьому він наголосив на тиску на громадян з боку "владців".

За його словами, "зараз стало зрозумілим, що агресивний і потужний план фальсифікації і зловживань у день голосування був задіяний чи під приводом, чи у співпраці з владою".

Наразі, за словами представника Буша, у президента Кучми є останній шанс вплинути на вибори так, щоб їх результати залишилися чесними.

"Я вважаю, що президент Кучма має відповідальність і можливість навіть у даний момент привести до результату, який був би чесним і відповідальним", - заявив Лугар.

"Він покращить спадщину, яку залишає Кучма і.. надасть впевненості у світі в інституті президентства і в потенційно надзвичайному майбутньому, що лежить перед цією країною", - додав сенатор.

Він наголосив, що якщо Кучма не скористається цим шансом, то не виключено, що президент Буш уживе певні "акції", про які йшлося в листі президента США до Кучми. Однак Лугар наголосив, що вжиття санкцій - це виключна компетенція Буша.

Лугар повідомив, що поки що не звітував президенту Бушу.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування