Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ENEMO не погоджується з ЦВК

Понеділок, 22 листопада 2004, 18:28
Європейська мережа організацій, яка спостерігає за виборами президента, (ENEMO) вважає, що порушення, допущені в ході виборчої кампанії й під час другого туру виборів президента, можуть вплинути на їх результат.

"Опубліковані офіційні результати не відбивають волевиявлення народу", - сказав журналістам співголова організації Еділь Байсалов, передає Український вибір.

У звіті місії спостерігачів сказано, що місія зафіксувала проведення цілеспрямованої й добре організованої кампанії зі зриву процесу голосування 21 листопада в центральних областях.

Байсалов також констатував значні випадки шахрайства в Донецькій, Луганській та іншій областях, при цьому, з його слів, для досягнення мети використалися насильство, залякування, напад на виборчі дільниці й погрози вибухівкою.

Він також констатував, що тисячі людей, багато з яких поводилися агресивно по відношенню до місцевих виборців, були перевезені на автобусах в інші області з Донецького штабу кандидата від влади.

ENEMO також зафіксувала значну кількість відмов спостерігачам (як міжнародним так і від опозиції) у доступі на виборчі дільниці. Спостерігачі також зафіксували випадки зловживання відкріпними посвідченнями, масові вкидання бюлетенів в урни.

Таких порушень було особливо багато в густонаселених регіонах Луганська й Донецька.
"ENEMO вважає, що сукупність цих порушень підриває чесність виборчого процесу", - сказано у звіті місії.

Водночас ENEMO наголошує на позитивних моментах, наприклад, спільне зусилля Центральної виборчої комісії й Комітету виборців України вирішити проблеми зі списками виборців.

За результатами спостереження місія рекомендує ЦВК оприлюднити результати за кожною окружною комісією, а також інформацію про відкріпні посвідчення.

ENEMO вважає, що всі скарги кандидатів на порушення суди повинні розглянути неупереджено, швидко й прозоро.

Спостерігачі також вважають, що влада повинна забезпечити повний доступ до всіх рівнів виборчого процесу для спостерігачів від внутрішніх недержавних організацій.

Як повідомляло агентство, ENEMO - група громадських організацій з 16 країн колишнього СРСР і зі Східної Європи. 21 листопада більш як 1 тис. спостерігачів від ENEMO проводили спостереження на більш ніж 5 тис. виборчих дільниць і на всіх 225 територіальних виборчих комісіях.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...