Представник Путіна вже поздоровив Януковича з перемогою

Понеділок, 22 листопада 2004, 18:41
Голова Державної Думи РФ Борис Гризлов, який спостерігав за ходом другого туру президентських виборів в Україні, поздоровив Віктора Януковича з перемогою.

"Я вже встиг поздоровити Януковича з перемогою", - заявив Гризлов на прес-конференції в центральному офісі "Інтерфаксу" у понеділок.
Він уточнив, що після перерахування 98,38% виборчих бюлетенів Янукович "має 822 тис. голосів переваги".

"Цю перевагу розгубити неможливо", - підкреслив Гризлов.

Він також висловив упевненість, що порушення, які мали місце в ході другого туру президентських виборів в Україні, не вплинуть на їх результати.

"Порушення, які, безумовно, мали місце, докорінно не вплинуть на визнання результатів виборів", - заявив Гризлов.

Коментуючи заяву спостерігача ОБСЄ про те, що другий тур виборів почасти не відповідав міжнародним стандартам, Гризлов нагадав, що подібні заяви ОБСЄ звучали й після першого туру.

"Я думаю, це не перешкодить визнати результати й другого туру виборів. На окремих дільницях були окремі порушення, але навіть всі разом зафіксовані порушення не можуть бути приводом для визнання результатів виборів нелегітимними", - сказав голова Держдуми.

На думку Гризлова, критичні "заяви, які звучали сьогодні від деяких представників, характеризують атмосферу виборів в Україні, другий тур яких проводиться в досить напруженій обстановці".

Нагадавши, що в першому турі виборів два основних претенденти на посаду президента одержали приблизно рівну підтримку виборців, Гризлов підкреслив, що в другому турі прихильники претендентів "намагалися максимально впливати в рамках закону, або в чомусь ідучи від закону, на результати виборів".

Спікер Держдуми також нагадав, як проходили вибори в США. За його словами, "перелік порушень, який був виявлений російськими спостерігачами на виборах у США, зайняв більш ніж 10 сторінок і згодом потрапив в основну доповідь ОБСЄ".

"Де б не проводилися вибори, завжди є порушення", - підкреслив він.

Разом з тим, Гризлов відзначив, що "в Україні явка перевищила 80 відсотків, величезна кількість виборців висловила свої позиції - це свідчить про максимальну демократичність виборів, які відбулися".

Висловлюючи на прохання журналістів своє ставлення до розповсюдженої в ЗМІ думки, що Україна стала "плацдармом протистояння між Росією й США", Гризлов заявив: "Росія й Україна є сусідами, і добрими сусідами".

"Тому, коли відносини між сусідами обговорюються, то це, принаймні, зрозуміло. Якщо ж втручаються представники інших держав, які перебувають за десятки тисяч кілометрів від України, це вже менш зрозуміло", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи буде Росія якимось чином протидіяти можливому негативному розвитку ситуації на Україні після виборів, спікер Держдуми пояснив: "Держава Росія, на мою думку, не повинна втручатися у внутрішні справи держави України, крім як закликати до порядку, до визнання тих результатів, які представив ЦВК".

Гризлов також охарактеризував подальший напрямок міждержавної взаємодії між Росією й Україною.

Він повідомив, що напередодні другого туру президентських виборів зустрівся із прем'єр-міністром Віктором Януковичем. За словами Гризлова, на зустрічі обговорювалися питання трудової міграції громадян України в Росію, у тому числі "полегшення переміщення громадян у прикордонних регіонах".

Крім того, на думку Гризлова, громадяни України при занятті трудовою діяльністю на території Росії повинні одержувати "певні економічні преференції перед громадянами інших країн".

На зустрічі Гризлова і Януковича обговорювалося також співробітництво двох держав в області машинобудування. "Віктор Федорович Янукович є прихильником розвитку відносин з Росією й, у першу чергу, в економічній сфері", - підсумував Гризлов.

У цьому зв'язку він нагадав про створення єдиного економічного простору (ЄЕП) у складі Росії, Білорусії, України й Казахстані.

На думку Гризлова, це об'єднання "стане цікавіше, ніж Європейський Союз", а в перспективі "має всі можливості стати потужною структурою, яка залучає до себе республіки СНД".

Читайте також:

ЄС ВИМАГАЄ ПЕРЕГЛЯНУТИ РЕЗУЛЬТАТИ ВИБОРІВ

ВИБОРИ НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ МІЖНАРОДНИМ СТАНДАРТАМ - ОБСЄ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:26
Рада підтримала законопроєкт, який пропонує не розділяти хлопців і дівчат на предметі "Захист України"
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Суд визнав нелегітимною раду з підтримки кінематографії бізнес-партнера Єрмака
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
Усі новини...