Ющенко зібрав на Майдані Незалежності 150-тисячний мітинг

Вівторок, 23 листопада 2004, 00:13
Леонід Данилович, вам подобається українська Грузія? Це країна, яку ви так і не доламали. Віктор Федорович, а вам подобається українська Грузія? Це країна, яку ви не встигнете захопити. Віктор Володимирович, а ви що скажете? Це та країна, яка вас ненавидить.

Грузинський сценарій розпочався. У понеділок о дев'ятій годині ранку мітингом на Майдані Незалежності. Натовп з лише тисячі осіб, які виглядали втомлено, одиноко і трохи нещасно. За п'ять хвилин до дев'ятої ці люди перекрили рух на Хрещатику і зайняли місце під сценою.

Більше з цього місця протягом доби вони не зійшли. Люди стали поступово стягуватися, і завершувався ранковий мітинг Ющенка уже 40-тисячним натовпом.

Друга частина – вечірній 150 тисячний мітинг на Майдані Незалежності. Стан суцільної помаранчевої ейфорії. Враження, що лідер не просто виграв вибори, а вже оголошений переможцем. І сто п’ятдесят тисяч голосів "Ю-щен-ко!"

Вечірній мітинг є концертом. І перед Ющенком виступають "Веселі яйця" – гігантські курячі кукли за мотивами "івано-франківського теракту". Розповідають анекдоти із заблокованого під час виборів сайту yanukovich.nm.ru.

Він розповідає про "бандитську владу". Помаранчеве море відповідає "Ганьба!"

Отже, за другий тур штаб Ющенка зафіксував 11 тисяч 110 порушень закону. Під час голосування у першому турі порушень було в п’ять разів менше – 2058.

"У Донецькій області сфальсифіковано 1,2 мільйона голосів, у Луганській області – півмільйона голосів. У Миколаївській, Харківській, Дніпропетровській, Одеській, Запорізькій – разом по п’яти областях сфальсифіковано один мільйон голосів. По Києву за рахунок відкріпних талонів сфальшовано 200 тисяч голосів. У Сумах, Кіровограді та Закарпатті – сфальсифіковано ще 200 тисяч".

"У рамках другого туру ця злодійська влада вкрала 3 мільйони 100 тисяч голосів", - Ющенко. "Ганьба!" лунає над Майданом тридцять секунд.

"Між першим і другим туром кількість виборців у Донецькій області збільшилася на 500 тисяч. У мене питання – де вони народилися за десять днів? Між першим і другом туром явка збільшилася на 15%, або ще на півмільйона!"

"Тридцять відсотків голосів, які ця влада отримала від Донецького краю, є фальсифікованими!"

"Ми переконані, що за рахунок відкріпних талонів відбулося фальшування принаймні 700 тисяч голосів". І знову "Ганьба!"

"Якщо взяти по Донецькій області, із 2 020 дільниць, які є там, представників "Сили народу" у виборчих комісіях було лише 19 чоловік. Їх бритоголові не пускали. Казали: слухайте, там і без вас вистачає членів комісій".

"Це називається свободні вибори за європейським зразком? Ні, це той фашизм, який починає наступати з Донеччини, бо її представляють у Києві злочинці"

"Ми вимагаємо скасувати вибори по Донецькій і Луганській областях. Це не вибори! Це злочин бритоголових!" У відповідь натовп учергове починає: "Ю-щен-ко! Ю-щен-ко!"

Команда Ющенка оголошує масовий мітингу у вівторок о 10 ранку під Верховною Радою.

"Починається найважливіший день нашої боротьбі. Починає говорити, можливо, єдиний в цій країні демократичний інститут. Він може ухвалити політичне рішення, яке може дати надію нації – як вийти з цієї політичної кризи, яку створили бандити при владі", - заявив Ющенко під час вечірнього мітингу.

Тимошенко закликає кожного взяти з собою десять людей, а студентів – оголосити страйк. "У вівторок – вирішальний день. Верховна Рада як єдиний легітимний орган влади мусить прийняти рішення про недовіру ЦВК, про створення нового складу ЦВК. І дуже важливо, щоб кияни прийшли значно більшою кількістю".

"Щоб Верховна Рада бачила, що весь народ вимагає від неї прийняття рішення. І якщо завтра Верховна Рада зрадить вас і не набере 226 голосів, у нас не залишиться нічого іншого, як піти до адміністрації президента, перекривати дороги, аеропорти, брати главпоштамти і робити все, щоб влада була вашою".

"Головне – дати зрозуміти Януковичу, Кучмі, їхньому оточенню – що ми нікуди не їдемо, будемо боротися за владу і ваше майбутнє".

Тимошенко розповідає план Януковича-Медведчука – "взяти нас на ізмор". "Ми день простоїмо, два простоїмо, а потім підемо додому… Ні, так не буде! Я знаю, що ми будемо нормально спати вночі, нормально їсти, щоб мати сили, а кожний ранок буде збиратися все більше людей".

"І наша мета – щоб кожен день нарощували кількість людей, які готові натиснути на владу і взяти владу в руки".

"Якщо ми з вами не втратимо темп, поступ – влада буде вашою. Якщо ми злякаємося омона, Медведчука, Суркіса і Януковича і залишимося вдома – то у нас не буде шансу".

Тимошенко не приховувала щастя, що "по всій Україні пішла хвиля на рівні місцевих рад взяття влади у руки народу". "І ця хвиля буде продовжуватися завтра, і післязавтра, і далі".

Тимошенко закликає студентів: "Вузи мусять стати на захист демократії. І завтра ви повинні не іти вчитися, поки ми не повернемо собі Україну". Потім Тимошенко почала вітати Києво-Могилянську академію і Львівський університет, які оголосили страйк.

Також Тимошенко повідомила, що вони "створили штаб військових чесних офіцерів, які щогодинно приходять до цього штабу і стають на захист народу".

Якщо відновити перемогу Ющенка не вдастся, Тимошенко на всяк випадок попередила Банкову: "Ми будемо просто брати владу в руки, будемо заводити Віктора Андрійовича в адміністрацію президента, він почне видавати укази, він почне призначати уряд".

P.S. Між тим під загрозою опинився головний мобілізаційний ресурс Ющенка – наметовий табір на Хрещатику, який на вечір понеділка сягнув 200 "малих архітектурних форм".

"З оперативних джерел ми отримали інформацію, що о 3 ночі міліція збирається знести наше наметове містечко", - попередив Ющенко. Він закликав присутніх прийти після 2 ночі до містечка.

"Ми повинні захистити кожний каштан, кожне дерево, кожну палатку, щоб влада зрозуміла – ми тут надовго і серйозно", - заявив Ющенко...


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування