КВУ викличе Медведчука і Януковича на допит про фальсифікації в 2,8 мільйони голосів

Вівторок, 23 листопада 2004, 16:08
Комітет виборців України заявляє про те, що фальсифікація в другому турі президентських виборів склала як мінімум 2 млн.800 тис. голосів і рекомендують визнати недійсними вибори на більшості дільниць у Донецькій, Луганській, Запорізькій і Миколаївській областях, де зафіксовані найбільші порушення.

Як говориться в заяві експертів з питань виборчого законодавства, "21 листопада в Україні було реалізовано силовий кримінальний сценарій зміни президента, що мав тільки зовнішні ознаки виборчого процесу".

У заяві, підписаній заступником глави правління КВУ Олексієм Кошелем й експертом з політико-правових питань КВУ Андрієм Дудою, зокрема, говориться, що фахівці, які брали участь у виборчих процесах протягом 10 років в Україні й закордоном, заявили про "наймасштабнішу фальсифікацію народного волевиявлення" під час другого туру виборів президента України.

"За нашими підрахунками, фальсифікація склала як мінімум 2 млн. 800 тис. голосів. На основі проведеного аналізу (хоча наші дані є неповними й вимагають уточнення) передвиборної кампанії 2004 року ознаки злочину (передбачені статтями 157, 158, 159, 364, 365 Кримінального кодексу України) були в діях не менш 85 тис. посадових і службових осіб", - говориться в документі.

"Вважаємо, що уточнену інформацію про дійсний масштаб і технології фальсифікації ми одержимо під час проведення перехресного допиту Віктора Медведчука (голова адміністрації президента України, лідер СДПУ(о)) і Віктора Януковича (прем'єр-міністр України, кандидат у президенти)", - відзначають експерти.

Разом з тим, на їхню думку, "народна революція 2004 року повинна мати легітимний механізм рішення кризи влади".

Експерти КВУ вважають, що найбільш оптимальним виходом із кризи буде "ухвалення рішення ЦВК про зобов'язання територіальних виборчих комісій провести повторний підрахунок голосів і розгляд скарг на ділянках у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Миколаївській областях".

"Оскільки кількість порушень по голосуванню там перевищує 10%, результатом даного рішення має бути визнання недійсними виборів на більшості дільниць у цих областях", - відзначають вони.

Крім того, вважають експерти КВУ, ЦВК повинен здійснити інвентаризацію відкріпних посвідчень і проконтролювати їхнє використання, у тому числі зіставити кількість відкріпних посвідчень, виданих на виборчі дільниці, з кількістю використаних при голосуванні в межах держави й на закордонних виборчих дільницях.

Вони також вважають, що діючий президент України повинен дати доручення Генеральній прокуратурі України щодо порушення кримінальних справ проти посадових і службових осіб, задіяних у системних фальсифікаціях.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News