США викликали на килим російського посла через привітання Путіна

Вівторок, 23 листопада 2004, 21:54
Заступник Держсекретаря Елізабет Джоунс заявила про стурбованість американської адміністрації у зв'язку з тим, що президент Росії Володимир Путін "безсоромно привітав Януковича, незважаючи навіть на те, що виборча комісія України не закінчила підрахунок голосів і не оголосила офіційно про результати".

Про це йдеться в статті "Переворот у Києві", опублікованій в американській газеті "Вашингтон пост", переклад якої предруковує ІноЗМІ.

Як йдеться в статті, адміністрація викликала російського посла у Вашингтоні на зустріч із заступником Держсекретаря Джоунс, де послові було заявлено про стурбованість американської адміністрації у зв'язку з діями Путіна.

Буш повинен ясно й привселюдно засудити російського президента за його неоімперіалізм, а також розробити заходи протидії цій політиці.

Путін, який зміцнює свій авторитарний режим у Москві, зараз хоче встановити маріонетковий уряд у Києві. Він направив сотні мільйонів доларів на передвиборчу кампанію Януковича й особисто відвідував Україну перед кожним туром президентських виборів.

Також у статті стверджується, що Сполучені Штати й інші західні держави повинні зробити все можливе, щоб підтримати українців, які вийшли в центр Києва.

"Для адміністрації Буша завдання полягає в тому, щоб розповісти справжню правду про те, що відбулося в ході виборів, які деякі політики, включаючи найнятих великим українським лобі у Вашингтоні, брехливо називають вільними, хоча й не без порушень", - йдеться в статті.

США повинні зробити все можливе, щоб допомогти тим, хто намагається викрити обман. Якщо найближчим часом це виявиться неможливим, США, принаймні, можуть продемонструвати українцям, що підтримують їх у прагненні до справжньої демократії, вони можуть виступити проти застосування урядом сили для придушення народних демонстрацій, - говориться в статті.

Вони можуть вжити заходів проти високопоставлених українських чиновників і бізнесменів, що організували й реалізують виборний обман, відмовивши їм у візах або застосувавши санкції проти їхніх компаній, - припускає газета.

США можуть також організувати спільну відповідь Заходу новому уряду, заморозивши всяке співробітництво з Януковичем і надавши активну матеріальну допомогу українським політичним партіям і групам громадянського суспільства, що бореться за демократію, - пише видання.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування