Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російська дума назвала Ющенка "екстремістом"

Середа, 24 листопада 2004, 13:03
Державна Дума закликала парламентаріїв України зробити все для врегулювання кризи в республіці.

"Ми звертаємося до колег, народних депутатів Верховної Ради виявити державну мудрість і політичну відповідальність і докласти всіх зусиль для врегулювання кризи в інтересах народу України", - говориться в ухваленій на засіданні в середу заяві Держдуми "Про ситуацію в Україні".

За прийняття заяви проголосували 423 депутати, проти не було, 6 - утрималися.

Російські парламентарії "виходять із того, що хоча вибори президента України й пройшли в гострій боротьбі, але вони відбулися".

Депутати Держдуми висловили надію "на стабілізацію ситуації в Україні, на те, що керівництво країни, політичні й громадські діячі, політичні партії, народ України самостійно, без диктату ззовні, знайдуть вихід із нинішньої кризової ситуації".

Держдума підкреслює, що "будь-які дії, спрямовані на самозахоплення влади, є кримінально карним діянням у всіх країнах миру".

У документі відзначається, що тільки Центвиборчком має право оголошувати результати виборів, при цьому "будь-який тиск на ЦВК повинен бути виключений".

У заяві виражається "глибока стурбованість екстремістськими діями радикальних опозиційних сил України, які можуть привести до трагічних наслідків".

Російські парламентарії заявили про свою повагу до волі громадян України, реалізованої в другому турі президентських виборів.

"Депутати Держдуми виступають за те, щоб конфліктна ситуація вирішувалась тільки на правовій основі, у рамках чинної Конституції й виборчого законодавства України", - відзначається в заяві.

Держдума заявляє про свій "твердий намір" продовжувати зусилля щодо зміцнення традиційної дружби між народами двох країн.

Депутати Держдуми вирішили направити цю заяву президентам Росії й України, а також Верховній Раді України.

У ході короткого обговорення проекту цього документа, внесеного трьома комітетами - по справах СНД і зв'язкам зі співвітчизниками, по міжнародних справах, по конституційному законодавству й державному будівництву – низка депутатів намагалися внести поправки, але не були підтримані.

Зокрема, незалежний депутат Михайло Задорнов пропонував забрати з тексту заяви визначення дій опозиційних сил України як "екстремістські".

У свою чергу представник фракції ЛДПР Олексій Островський наполягав на включенні в текст фрази "про неприпустимість втручання у внутрішні справи України західних сил, у першу чергу США".

Представник фракції "Батьківщина" Андрій Савельєв із фрази про те, що депутати Держдуми "висловлюють глибоку стурбованість екстремістськими діями радикальних опозиційних сил України" пропонував вилучити слово "опозиційних".

Однак всі ці пропозиції були відхилені.

Перший віце-спікер Держдуми Любов Сліська вважає, що кандидат у президенти України від опозиції Віктор Ющенко, прийнявши присягу глави держави, фактично вивів себе за рамки правового поля.

"Я вважаю, у цьому випадку мова йде про самовільне захоплення влади", - заявила Сліська, коментуючи вчорашні події в будинку українського парламенту.

Вказавши на те, що Центвиборчком України ще не оприлюднив офіційні підсумки президентських виборів, Сліська підкреслила: "Дії Ющенка інакше як антиконституційними визнати не можна".

Перший віце-спікер Держдуми вважає, що розвиток подій у Києві набуває небезпечної спрямованості, "і ситуація загострюється саме в результаті дій команди Ющенка".

При цьому Сліська відзначила, що інший кандидат у президенти Віктор Янукович "поводиться коректно, і це стосується не тільки його особисто, але й усього його оточення, штабу".

У свою чергу, віце-спікер Держдуми від фракції ЛДПР Володимир Жириновський також вказав на неправові дії Ющенка.

"Я думаю, влада України має зробити все необхідне для захисту законно обраного президента", - заявив Жириновський.

"Не можна допустити, щоб екстремістські сили, підготовлені на Заході, здійснили в країні державний переворот", - сказав він.

"Інтерфакс"



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування