Кідалово – Януковича оголосили президентом

Середа, 24 листопада 2004, 22:26
Голова ЦВК Сергій Ківалов під радісні верески прибічників Януковича проголосив його президентом. Здається, Ківалов не дуже переймався думкою, що може загнати свій народ у "лукашенківське болото". Він діяв упевнено і не давав опозиції змоги опиратися.

Але ті все одно спробували відстрочити оголошення результатів до розгляду скарг у суді. Опозиційний член ЦВК Андрій Магера вимагав розмножити протоколи результатів виборів.

Інший член ЦВК, соціаліст Чупахін вимагав від ЦВК з власної ініціативи розглянути факти порушення законодавства на виборах і створити робочу групу , а потім перейти до розгляду порядку денного. Але його ініціативу підтримали лише 2 члени комісії.

Затиснений в натовпі під стіною, довірена особа Ющенка Роман Зварич вимагав створити йому належні умови "представляти довірителя", зокрема дати стола і стільця. А Микола Катеринчук з тисняви вимагав внести ще 64 звернення від громадян про порушення, скарги по 100-му округу та скаргу Ющенка. ЦВК відмовила.

Представник Ющенка Юрій Ключковський назвав засідання комісії "незаконним і неконституційним". За його словами, всім відомо про масові порушення закону і про ті скарги, які подано кандидатом до місцевих, апеляційних, Верховного суду та ЦВК. Він також наголосив, що законом на їх розгляд відводиться семиденний термін.

Ключковський вимагав відкласти засідання ЦВК до набуття сили рішеннями суду.

"Але я розумію, що ви не відкладете засідання, бо ви не користуєтеся ні правом, ні законом. Сьогодні ви починаєте державний переворот", - сказав він.

У свою чергу представник Януковича у ЦВК назвав дії опонентів "другою частиною трагіфарсу", продовженням вчорашнього, коли "у куточку парламенту провокували одного з національних лідерів скласти присягу на вірність народу".

Після того був затверджений порядок денний та оголошено результати по окремому закордонному округу. За Ющенка там проголосувало 54,7%, за Януковича – 43,4%. Ющенківці ще раз спробували заблокувати рішення. Вони наполягали на тому, що в ЦВК немає ще деяких протоколів з морських суден.

Але з цього теж нічого не вийшло і Ключковський підписав протокол. Обличчя депутата Шуфрича з іншого боку залу явно виражало бажання пришвидшити процес.

Далі почалося оголошення результатів виборів

Результат голосування по регіонах:

 
 
Як в першому турі, 17 регіонів "За" Ющенка, 10 – за Януковича, але результат інший: 49,46% проти 46,61% на користь прем’єра.

Після цього його прихильники, які займали половину залу, підхопились, почали скакати і аплодувати. Ківалов намагався побороти галас і запрошував депутатів нарешті сісти.

Він запропонував підписати протокол. Натомість член ЦВК Андрій Магера демонстративно вийшов із залу.

А Ківалов оголосив, що президентом обрано Віктора Януковича.

Чотири члени Центральної виборчої комісії не погодилися з цим. Не підписали протокол про визнання Януковича президентом Андрій Магера, Руслан Князевич і Ярослав Давидович, а член ЦВК Олександр Чупахін підписав протокол з поміткою, що він не відповідає волевиявленню українського народу. Визнали Януковича 11 членів ЦВК.

Після оголошення Януковича президентом його депутати пов'язали себе синенькими хусточками і вигукували "Янукович". Натомість журналісти кричали "Ганьба" , "Ющенко! Ющенко!". Дехто з них плакав.

При виході з залу засідання між депутатами "Нашої України" і представниками Януковича трапилася потасовка, яку почав Степан Хмара (БЮТ), що спробував відіпхнути представника Януковича в ЦИК Степана Гавриша від журналістів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На виручку Гавришу прийшов Суркіс, який два роки тому обіцяв "закатати Хмару під асфальт". Потім в сутичку в’язалися ще 10 депутатів. Регіонал Царьов ударив Порошенка кулаком у потилицю. Прес-служба Порошенка повідомила, що їх шеф ні з ким не бився, а рознімав Хмару і Суркіса.

Далі депутати пішли коментувати те, що сталося.

Петро Порошенко заявив, що рішення ЦВК фактично вичерпало всі правові методи боротьби за правдиві підсумки голосування, повідомляє УНІАН.

"Я впевнений, що ЦВК мала всі можливості для врегулювання ситуації, але вона на це не пішла. Далі, ми переконані, що правовий шлях врегулювання конфлікту вичерпаний. І надалі там, де нема права, буде, на жаль, говорити вулиця", - сказав Порошенко.

Він зазначив, що засідання комісії було в руслі всієї кампанії, коли ющенківців
позбавляли права голосу.

"Саме так, без жодних посилань на закон, встановлювалися результати виборів і рахувалися мільйони голосів з явкою в 100, 102, 104, 110"%, - наголосив Порошенко. Нагадавши при цьому, що в той же час десятки та сотні автобусів і потягів виїжджали в різні регіони, аби забезпечити голосування на користь провладного кандидата за відкріпними талонами.

Виборчий штаб Ющенка має намір продовжувати домагатися перемоги їхнього кандидата різними способами, зокрема, шляхом оскарження рішення ЦВКа через Верховний суд, а потім - у міжнародні інститути.

"Ніхто не збирається здаватися", - заявив Юрій Ключковський журналістам після засідання, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Член ЦВК Андрій Магера сказав, що рішення ЦВК про результати виборів президента України ухвалено з порушеннями законодавства.

Магера відзначив, що протоколи територіальних виборчих комісій були складені 22 листопада. А відповідно до закону про вибори президента, рішення виборчкомів можуть бути оскаржені протягом семи днів, тобто до 29 листопада.

Таким чином, ЦВК мала розглядати ці протоколи тільки починаючи з 30 листопада, підкреслив Магера.

Крім того, на сьогоднішній день у судах, у тому числі у Верховному суді, уже перебувають на розгляді скарги, які повинні бути розглянуті до підведення підсумків виборів, і це ще одне порушення, підкреслив член Комісії.

Він заявив, що Центвиборчком, ухваливши рішення щодо визнання перемоги Януковича, "сам себе знищив, оскільки після цього Центральної виборчої комісії як легітимного органа більше не існує", - сказав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Не існує не лише легітимної ЦВК, але й не існує легітимної влади. США вже не визнали результатів виборів. Канада теж. Влада, яка вчора питала, що робитиме Ющенко зі своєю нелегітимною присягою, може сьогодні спитати себе, що вона робитиме зі своєю "пірровою перемогою" в світі? Створювати коаліцію Україна-Гондурас-Туркменістан-Білорусь?

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування