Ющенко просить Європу ігнорувати Януковича. Шредер тисне на Путіна

Четвер, 25 листопада 2004, 00:07
Віктор Ющенко звернувся до керівників європейських країн та інституцій не визнавати офіційних результатів українських президентських виборів.

Про це йдеться в його заяві, яку щопівгодини транслює телеканал Євроньюз, повідомляє сайт Ющенка.

"Ми закликаємо вас не визнавати сфальсифікованих результатів виборів президента 21 листопада, 2004 року".

"Ми звертаємося до Європейських інститутів, керівників урядів з пропозицією прийняти відповідну заяву та звернення до Леоніда Кучми, у якому закликати його стриматися від силового розвитку подій в Україні і передати владу законному президенту України, за якого проголосувала більшість громадян", - заявив він.

Ющенко також наголосив, що складна політична ситуація в державі не призвела і не призведе до розколу країни по жодних признаках, в тому числі й осі "схід-захід".

За його словами, "вибори показали, що насправді розкололася влада, а не народ чи держава".

Ющенко запевнив, що гордиться українським народом і захоплюється мужністю й витривалістю своїх виборців.

"За декілька тижнів вони практично стали іншими людьми. Уявляєте, коли йде сніг, холодно, вогко, на центральній площі Києва перебуває 200-300 тисяч людей, які вимагають одного: проведення чесних демократичних виборів", - сказав він.

У середу ввечері Ющенко поговорив телефоном з верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Хав'єром Соланою.

Ющенко висловив своє бачення політичної ситуації в Україні. Він розповів про демонстрації в Україні, і підкреслив, що вони носять мирний характер.

Ющенко відзначив, що акції "демонструють прагнення людей до демократичних перетворень в Україні і незгоду з фальсифікацією результатів виборів".

Солана запевнив, що сьогодні вся Європа стурбована ситуацією в Україні і фальсифікацією результатів виборів.

Також тему виборів по телефону обговорювали президент РФ Володимир Путін і федеральний канцлер ФРН Герхард Шредер.

"Було відзначено, що поствиборча ситуація повинна розв'язатися на основі чинного в Україні законодавства про вибори. Що стосується політичних проблем, то вони можуть вирішуватися в рамках відповідних політичних контактів і консультацій", - говориться в повідомленні прес-служби президента РФ.

Також із Соланою поговорив президент Кучма.

Як повідомляє прес-служба Кучми, він проінформував співрозмовника про хід останніх подій в Україні, підкресливши, що всі процеси повинні проходити винятково в рамках Конституції і законодавства країни.

Кучма сказав, що шукати вихід треба за столом переговорів. Солана підкреслив, що готовий взяти участь у переговорах.

Кучма також провів телефонну розмову з держсекретарем США Коліном Пауелом.

Як відомо, раніше Пауел не визнав переможця виборів в Україні Януковича.

У середу ввечері Солана подзвонив у студію так званого "Демократичного центру", у якому в прямому ефірі УТ-1 і "Інтера" виступав Віктор Янукович. "На даному етапі результати виборів необхідно осмислити", - процитував слова Солани перекладач у студії.

За його словами, європейське співтовариство "буде відпрацьовувати позицію по остаточних рішеннях" сформованої в Україні ситуації.

Солана повідомив, що у середу спілкувався по телефону з президентом Кучмою, якому запропонували деякі рішення для підвищення рівня довіри до виборів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News